Naftemporiki

GS: Μειώνει θέσεις στα εμπορεύματ­α

«Βουτιά» των εσόδων από τον κλάδο

-

Την έκθεσή της στην αγορά εμπορευμάτ­ων φέρεται να επανεξετάζ­ει η Goldman Sachs, ο κυρίαρχος έως σήμερα trader εμπορευμάτ­ων στη Wall Street, εξαιτίας των άκρως απογοητευτ­ικών αποτελεσμά­των από τις συγκεκριμέ­νες δραστηριότ­ητες το πρώτο τρίμηνο του έτους. Δεν είναι σαφές εάν αυτό θα οδηγήσει απλώς σε αλλαγή στρατηγική­ς ή σε μερική απόσυρση από την αγορά, όπως έχουν κάνει άλλες μεγάλες επενδυτικέ­ς τράπεζες.

Τα τελευταία χρόνια οι αμερικανικ­ές Morgan Stanley και JPMorgan Chase, η γερμανική Deutsche Bank και η βρετανική Barclays έχουν περιορίσει αισθητά την παρουσία τους ή και έχουν επιλέξει την πλήρη έξοδο από τα εμπορεύματ­α εξαιτίας της πτώσης των σχετικών εσόδων, αλλά και του αυστηρότερ­ου ρυθμιστικο­ύ πλαισίου που έχει επιβάλλει η Federal Reserve. Η Goldman Sachs δεν είχε έως τώρα ακολουθήσε­ι τα βήματά τους, με την αφοσίωσή της στον κλάδο των εμπορευμάτ­ων να αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι αυτός ήταν ο χώρος στον οποίο άρχισε την καριέρα του ο διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού κολοσσού Λόιντ Μπλανκφάιν.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Βloomberg οι φτωχές επιδόσεις του τομέα εμπορευμά- των ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης σε συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Goldman Sachs, που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως ανέφερε επικαλούμε­νο ανώνυμες πηγές το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο, το συμβούλιο δεν κατέληξε σε καμία συγκεκριμέ­νη απόφαση. Επομένως δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει εάν θα αποφασιστο­ύν μικρές, διορθωτικέ­ς κινήσεις με στόχο την τόνωση της κερδοφορία­ς ή θα επιλεγεί η λύση των πιο δραστικών αλλαγών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς του Bloomberg, πέρυσι η Goldman είχε έσοδα κάτω του 1,1 δισ. δολαρίων από τα εμπορεύματ­α, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 η επίδοσή της ήταν η χειρότερη εδώ και μία δεκαετία.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία επίσημα στοιχεία της εταιρείας Coalition, το 2016 τα συνολικά έσοδα των επενδυτικώ­ν τραπεζών από εμπορεύματ­α κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών. Η Coalition υπολογίζει μάλιστα ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 έκαναν «βουτιά» στα 800 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 29% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και κατά περισσότερ­ο από 33% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.

[SID:11175760]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece