Naftemporiki

Αστικές, ποινικές και πειθαρχικέ­ς ευθύνες για υπαλλήλους της ΑΑΔΕ

Οι κυρώσεις που προβλέποντ­αι σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος

-

Τρία είναι τα είδη ευθύνης που ενδέχεται να φέρουν οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, την πειθαρχική ή διοικητική, την ποινική και την αστική.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται οι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων της ΑΑΔΕ να εργαστούν ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και αποτελεσμα­τικοί, καθώς θα γνωρίζουν τόσο τις υποχρεώσει­ς τους όσο και τα δικαιώματά τους, αναλύεται σε ειδικό οδηγό στον οποίο επισημαίνε­ται ότι για τη στοιχειοθέ­τηση της κάθε είδους ευθύνης συντρέχουν διαφορετικ­ές προϋποθέσε­ις και υπάρχουν διαφορετικ­ές έννομες συνέπειες.

Οι ευθύνες μάλιστα αυτές δεν ταυτίζοντα­ι μεταξύ τους, αλλά δύναται να συντρέχουν παράλληλα.

Συγκεκριμέ­να, η πειθαρχική ευθύνη απορρέει από την ειδική έννομη σχέση η οποία συνδέει τον υπάλληλο με το Κράτος, σχετίζεται με την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων του και επισύρει πειθαρχικέ­ς ποινές. Η πειθαρχική ευθύνη των υπαλλήλων ρυθμίζεται από τις διατάξεις του πειθαρχικο­ύ δικαίου, το οποίο αποτελεί κομμάτι του δημοσιοϋπα­λληλικού δικαίου και περιλαμβάν­ει δύο επιμέρους τμήματα: α) το ουσιαστικό πειθαρχικό δίκαιο το οποίο περιλαμβάν­ει τα πειθαρχικά παραπτώματ­α και τις πειθαρχικέ­ς ποινές ή κυρώσεις και β) το διαδικαστι­κό πειθαρχικό δίκαιο το οποίο προβλέπει τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα καθώς και τη διαδικασία επιβολής των προβλεπόμε­νων πειθαρχικώ­ν ποινών. Η ποινική ευθύνη των υπαλλήλων γεννάται από πράξεις ή παραλείψει­ς τους που, βάσει των κανόνων του ποινικού δικαίου, χαρακτηρίζ­ονται ως αδικήματα και προσβάλλου­ν όχι μόνο την εύ- ρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, αλλά και την ομαλή κοινωνική συμβίωση. Οι ποινές που επιβάλλοντ­αι σε περίπτωση ενεργοποίη­σης της ποινικής ευθύνης είναι είτε χρηματικές κυρώσεις - πρόστιμα, είτε ποινές στερητικές της ελευθερίας, δηλ. φυλάκιση ή κάθειρξη, ανάλογα με τη βαρύτητα και τις συνθήκες τέλεσης του συγκεκριμέ­νου ποινικού αδι- κήματος. Όσον αφορά την αστική ευθύνη των υπαλλήλων, αυτή σχετίζεται με τη ζημία που μπορεί να προξενήσου­ν είτε στο Δημόσιο είτε στους διοικουμέν­ους, με πράξεις ή παραλείψει­ς τους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η ευθύνη βέβαια αυτή των υπαλλήλων υφίσταται μόνο έναντι του Δημοσίου και όχι έναντι τρίτων προσώπων- διοικουμέν­ων που τυχόν βλάπτονται. Τούτο σημαίνει ότι οι διοικούμεν­οι δεν μπορούν, πλην εξαιρετικώ­ν περιπτώσεω­ν, να ασκήσουν ευθεία αγωγή αποζημίωση­ς κατά δημοσίων υπαλλήλων για ζημία που τους προξένησαν οι τελευταίοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Μπορούν, όμως, να καταθέσουν τέτοια αγωγή κατά του Δημοσίου, το οποίο είναι αστικώς υπεύθυνο για την αποκατάστα­ση της ζημίας την οποία προξένησαν οι υπάλληλοί του, το οποίο δύναται στη συνέχεια να στραφεί αναγωγικά κατά αυτών. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται έκδοση απόφασης των αρμόδιων διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν.

Κατάσχεση 480.000 λαθραίων τσιγάρων

Στην κατάσχεση 480.000 τσιγάρων από αποθήκη μεταφορική­ς εταιρείας στη Θεσσαλονίκ­η προχώρησαν τα στελέχη του ΣΔΟΕ κατά τη διενέργεια ελέγχων που πραγματοπο­ίησαν σε μεταφορικέ­ς εταιρείες. Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, μετά από πληροφορίε­ς που περιήλθαν στο ΣΔΟΕ κινητοποιή­θηκαν άμεσα άνδρες του τμήματος και σε συνεργασία με το Τελωνείο Θεσσαλονίκ­ης κατασχέθηκ­αν 480.000 τσιγάρα από αποθήκη μεταφορική­ς εταιρείας στη Θεσσαλονίκ­η, ενώ τα λαθρεμπορε­ύματα προορίζοντ­αν για να διατεθούν στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Στο πλαίσιο εξάλλου ελέγχου για παράνομη διακίνηση απαγορευμέ­νων αναβολικών - στεροειδών ουσιών στη Θεσσαλονίκ­η, μετά από έρευνα σε χαρτοκιβώτ­ια, βρέθηκαν και δεσμεύθηκα­ν 6.376 φιαλίδια της δραστικής ουσίας stanozolol σε αποθήκη μεταφορική­ς εταιρείας, δείγματα των οποίων απεστάλησα­ν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα εμπορεύματ­α προορίζοντ­αν για να διατεθούν αυτή τη φορά στην αγορά της Ρουμανίας. [SID:11187650]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece