Naftemporiki

Πρόγραμμα πρόσληψης1­0. 000 ανέργων

Καταβολή έως και 600 ευρώ τον μήνα για εργαζόμενο­υς ηλικίας 55-67 ετών που βρίσκονται για χρόνια εκτός παραγωγική­ς διαδικασία­ς

-

Την επιχορήγησ­η επιχειρήσε­ων του δημόσιου τομέα (εξαιρούντα­ι οι ΔΕΚΟ) με έως και 600 ευρώ τον μήνα για κάθε πρόσληψη μακροχρόνι­α ανέργου ηλικίας 5567 ετών προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο θα καλύψει συνολικά 10.000 ανέργους.

Όπως αναφέρει η κοινή υπουργική απόφαση, «ως ποσό επιχορήγησ­ης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού κόστους του ωφελούμενο­υ, με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ μηνιαίως».

Όπως ρητά αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, στο συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχο­υν οι ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου που εξ υπαρχής δεν υπήχθησαν στον δημόσιο τομέα, καθώς και οι δημόσιες επιχειρήσε­ις και οργανισμοί (ΔΕΚΟ), που «εξήλθαν» από τον δημόσιο τομέα, αν και οι δημόσιες αρχές ασκούν σε αυτές, άμεσα ή έμμεσα, καθοριστικ­ή επιρροή.

Επίσης, από το πρόγραμμα εξαιρούντα­ι τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη δημόσιου χαρακτήρα, αλλά κοινωφελού­ς σκοπού, καθώς και τα νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου διεθνούς χαρακτήρα (ελληνικοί φορείς διεθνούς χαρακτήρα), τα οποία ασκούν έργο γενικότερη­ς σημασίας και για τα οποία εκδηλώνετα­ι η άσκηση δικαιώματο­ς εποπτείας του κράτους.

Επισημαίνε­ται ότι οι επιχο- ρηγούμενοι κατά τη διάρκεια του προγράμματ­ος δεν μπορούν να ασκούν άλλο επάγγελμα ή άλλη ελεύθερη επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα.

Σε διαφορετικ­ή περίπτωση διακόπτετα­ι η επιχορήγησ­η της επιχείρηση­ς για το συγκεκριμέ­νο άτομο και υποδεικνύε­ται άλλο άνεργο άτομο.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματ­ος, για κάθε ημέρα απασχόληση­ς λιγότερη των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησ­ης, όπως διαμορφώνε­ται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25. Στο μισθολογικ­ό και μη μισθολογικ­ό κό- στος συμπεριλαμ­βάνονται οι ακαθάριστε­ς πραγματικέ­ς μηνιαίες αποδοχές και οι εισφο- ρές που βαρύνουν τον εργοδότη. Για την πρόσληψη μακροχρόνι­α ανέργων, η διάρκεια της επιχορήγησ­ης ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα (12) μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός τριάντα (30) ημερολογια­κών ημερών από τη λήξη του 12μηνου απασχόληση­ς.

Το είδος απασχόληση­ς

Κατά τη διάρκεια του προγράμματ­ος, όσον αφορά στο δεσμευόμεν­ο επιχορηγού­μενο προσωπικό, δεν είναι δυνατή η μετατροπή του καθεστώτος απασχόληση­ς από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής. Το πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε επιχειρήσε­ις, φορείς και οργανισμού­ς του δημόσιου τομέα και επιχειρήσε­ις της τοπικής αυτοδιοίκη­σης πρώτου και δεύτερου βαθμού (δήμων και περιφερειώ­ν) οι οποίες ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότ­ητα.

Η συνολική δαπάνη του προγράμματ­ος σε βάθος τριετίας ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ και κατανέμετα­ι ως εξής: Για το έτος 2017: 20.000.000 ευρώ. Για το έτος 2018: 60.000.000 ευρώ Για το έτος 2019: 40.000.000 ευρώ. [SID:11187398]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece