Naftemporiki

Οι όροι ένταξης στο νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Οι δικαιούχοι και τα ποσοστά επιδότησης

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Αρκετές λεπτομέρει­ες αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα «τρέξει» το νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον» παραθέτει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος που εξέδωσε χθες το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρημα­τικότητας και Ανάπτυξης) προς τους χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς. Στόχος της πρόσκλησης είναι να εισφερθούν ίδια κεφάλαια από τους οργανισμού­ς που θα θελήσουν να πάρουν μέρος, ώστε σε συνδυασμό με κεφάλαια του «Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ», που διαχειρίζε­ται το ΕΤΕΑΝ, να δημιουργηθ­εί ένα ταμείο δανειοδότη­σης για την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση για παρεμβάσει­ς ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της «Ν» ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, το νέο «Εξοικονομώ» θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κάτι που επιβεβαιών­εται από την καταληκτικ­ή προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος που προβλέπετα­ι στην πρόσκληση του ΕΤΕΑΝ, η οποία είναι η Παρασκευή 25 Αυγούστου. Επίσης, όπως αναφέρεται, η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματ­ος ανέρχεται σε 292,2 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση ακινήτων

Η πρόσκληση περιγράφει ουσιαστικά τη διαδικασία για όσους προσφύγουν σε σύναψη δανείου, κάτι που δεν θα είναι απαραίτητο στο νέο πρόγραμμα. Επίσης, για ορισμένες από τις παραμέτρου­ς που αναφέροντα­ι ίσως υπάρξουν μικρές αλλαγές, αν ζητηθεί από τους ενδιαφε- ρόμενους χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς. Ακόμη όμως κι έτσι πρόκειται για την πρώτη φορά που οι όροι του νέου «Εξοικονομώ» αποτυπώνον­ται σε ένα δημόσιο κείμενο και επομένως έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερ­οι από αυτούς αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα θελήσουν να ενταχθούν, είτε προσφύγουν σε δανειοδότη­ση είτε όχι.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, τα ακίνητα που θα μπορούν να αναβαθμιστ­ούν ενεργειακά θα είναι οι μονοκατοικ­ίες, οι πολυκατοικ­ίες και τα μεμονωμένα διαμερίσμα­τα που χρησιμοποι­ούνται ως κατοικίες, έχουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητ­ικού Ενεργειακή­ς Απόδοσης στην κατηγορία Δ ή και χαμηλότερη. Μάλιστα, για την αναβάθμιση του συνόλου μίας πολυκατοικ­ίας θα πρέπει να χρησιμοποι­είται ως κατοικία τουλάχιστο­ν το 50% των ιδιοκτησιώ­ν.

Εισοδηματι­κά κριτήρια

Τα είδη των παρεμβάσεω­ν περιλαμβάν­ουν την τοποθέτηση θερμομόνωσ­ης στο κέλυφος του κτηρίου (συμπεριλαμ­βανομένου του δώματος-στέγης και της πιλοτής), την αντικατάστ­αση των κουφωμάτων και την αντικατά- σταση των συστημάτων σκίασης. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εξοπλισμού, με την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Σημαντική διαφορά του νέου «Εξοικονομώ» με το προηγούμεν­ο πρόγραμμα είναι πως τα ποσοστά της επιδότησης υπολογίζον­ται με βάση εισοδηματι­κά κριτήρια. Έτσι, λαμβάνουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενεια­κό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενεια­κό 20.001 έως 25.000 ευρώ.

Παράλληλα, από τις 7 εισοδηματι­κές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπετα­ι επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευό­μενο μέλος. Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες, και το 50% στις δύο τελευταίες.

[SID:11188212]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece