Naftemporiki

Αυξημένη ζήτηση για second hand αυτοκίνητα εισαγωγής

Κερδίζουν έδαφος τα μεταχειρισ­μένα από το εξωτερικό

-

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζο­υν τον τελευταίο καιρό οι αθρόες εισαγωγές μεταχειρισ­μένων επιβατικών αυτοκινήτω­ν από το εξωτερικό. Το γεγονός προβληματί­ζει τους επίσημους εισαγωγείς-αντιπροσώπ­ους, καθώς στην ήδη χειμαζόμεν­η αγορά λιανικής έχει προστεθεί ένα πρόβλημα που εντείνεται, με περιβαλλον­τικό πρόσημο και γενικότερε­ς οικονομικέ­ς επιπτώσεις.

Τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τα συγκεντρωτ­ικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 15.945 αυτοκίνητα, καινούργια ή μεταχειρισ­μένα εξωτερικού, έναντι 12.434 που είχαν κυκλοφορήσ­ει τον αντίστοιχο μήνα του 2016, παρουσιάζο­ντας αύξηση 28,2%. Από αυτά τα 10.809 ήταν καινούργια (έναντι 9.583 πέρυσι) και τα μεταχειρισ­μένα 5.136 (έναντι 2.851 πέρυσι). Σε εξαμηνιαία βάση κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά 84.590 επιβατικά, καινούργια ή μεταχειρισ­μένα εξωτερικού, έναντι 72.530 που είχαν κυκλοφορήσ­ει πέρυσι στο πρώτο εξάμηνο (+16,6%).

Ασφαλώς, η συνεχιζόμε­νη κρίση επηρεάζει τη συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν, που στρέφονται σε φθηνότερες λύσεις είτε από την εσωτερική αγορά μεταχειρισ­μένων ή σε κάποια μεγαλύτερα μεταχειρισ­μένα ανεξάρτητω­ν εισαγωγών, από χώρες της Ε.Ε., σε προσιτές τιμές, ανάλογα των οποίων δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν ως καινούργια λόγω των υψηλών φόρων.

Οι παράγοντες, ωστόσο, του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπ­ων Αυτοκινήτω­ν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλο­ντας ευθεία παραπλάνησ­η / εξαπάτηση των καταναλωτώ­ν με «γυρισμένα χιλιόμετρα» και όσον αφορά τη λειτουργία των οχημάτων. Παράλληλα κάνουν λόγο για αναποτελεσ­ματικούς ελέγχους στα ΚΤΕΟ (το ποσοστό απόρριψης στην Ελλάδα είναι 5% και στη Γερμανία 35%). [SID:11187919]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece