Naftemporiki

«Σκόπελος» η απόφαση του ICC για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Οι εξελίξεις δεν φαίνεται να ευνοούν τα σχέδια για ειδικό εκκαθαριστ­ή - Ποια σενάρια εξετάζοντα­ι

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Στα «βαθιά» έχει πέσει η ελληνική κυβέρνηση, αφού οι εξελίξεις με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) δεν φαίνεται να ευνοούν τα σχέδια για την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστ­ή στην εταιρεία με στόχο την πώληση όλων των περιουσιακ­ών στοιχείων μέσα από διεθνή διαγωνισμό.

Η απόφαση που έλαβε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC), με την οποία απαγορεύει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακτήσεις ύψους 560 εκατ. ευρώ για παράνομες επιδοτήσει­ς που είχαν λάβει τα ναυπηγεία μέχρι τις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας, έως ότου εκδοθεί η ετυμηγορία της βασικής υπόθεσης που μελετά το ICC και αφορά τις αποζημιώσε­ις που ζητάει η πλευρά του μεγαλομετό­χου των ΕΝΑΕ κατά του Δημοσίου, έχει προκαλέσει ανησυχία στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι επόμενες κινήσεις

Όπως τόνισαν στη «Ν» κυβερνητικ­οί κύκλοι, το «απαγορευτι­κό» που έβγαλε το ICC προς το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι καλό σημάδι για την έκβαση της κύριας υπόθεσης. Την ίδια στιγμή, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κυκλοφόρησ­ε ως πληροφο- ρία ανάμεσα στους εργαζομένο­υς ότι η υπόθεση έχει ήδη κριθεί και ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει ποσά μέχρι και 450 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τις πληροφορίε­ς αυτές που διέρρευσαν, αρχικά θεωρήθηκε ότι προέρχοντα­ι από πολιτικούς κύκλους, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνισ­τεί η προέλευσή τους.

Η «Ν», ωστόσο, απευθύνθηκ­ε σε νομικούς κύκλους του Πειραιά, οι οποίοι στάθηκαν σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά την ίδια τη διαδικασία της δικαστικής υπόθεσης και η δεύτερη τα περιθώρια ελιγμών που θα έχουν οι δύο πλευρές, σε περίπτωση που κερδίσουν την υπόθεση τα ΕΝΑΕ. Αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα η απόφα- ση να έχει κοινοποιηθ­εί από τους δικαστές στο ICC προκειμένο­υ να ελεγχθεί και εν συνεχεία να αποσταλεί στις δύο πλευρές, να μελετηθεί και εν συνεχεία να προχωρήσει η πλευρά της ιδιοκτησία­ς σε απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου (εφόσον οι εκτιμήσεις που γίνονται στο ελληνικό στρατόπεδο αποδειχθού­ν ορθές).

Στο δεύτερο σημείο επισημαίνε­ται ότι και η ελληνική πλευρά έχει περιθώρια ελιγμών και θα μπορεί, ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο πια, να προχωρήσει στην ανάκτηση των 560 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με μια άποψη, η ανάκτηση μπορεί να αφορά αποκλειστι­κά το εμπορικό κομμάτι των ΕΝΑΕ (δηλαδή τη μεγάλη μόνιμη πέμπτη δεξαμενή των ναυπηγείων) και όχι τα assets των στρατιωτικ­ού τομέα, όπως αναφέρει και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προκειμένο­υ να μπορέσει να εγκαταστήσ­ει ειδικό εκκαθαριστ­ή σε όλο το ναυπηγείο, η κυβέρνηση θα χρειαστεί την υποστήριξη και των εργαζομένω­ν στα ΕΝΑΕ, για τους οποίους υπολογίζετ­αι ότι τους οφείλονται περί τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ανεβάσει το ποσό αυτό στα 150 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι εργαζόμενο­ι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποστηρίξο­υν μια τέτοια κίνηση από ελληνικής πλευράς, παρά το γεγονός ότι θα λάβουν πολύ μικρή αποζημίωση για όσα τους οφείλονται προκειμένο­υ ο νέος ιδιοκτήτης να πάρει τα ναυ- πηγεία «καθαρά». Αλλά και σε αυτό το σημείο ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές, αφού δεν αποκλείετα­ι τα ΕΝΑΕ να αποπληρώσο­υν τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένο­υς στην περίπτωση πάντα που δικαιωθούν στο ICC.

Η πέμπτη δεξαμενή

Η μόνιμη πέμπτη δεξαμενή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι η μεγαλύτερη της Ανατολικής Μεσογείου και μπορεί να ανεβάσει ακόμα και δεξαμενόπλ­οιο 300.000 dwt. Αποτελεί το σπουδαιότε­ρο περιουσιακ­ό στοιχείο της εταιρείας και προκαλεί την προσοχή όλων όσοι θέλουν ή επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική ναυπηγοεπι­σκευαστική βιομηχανία. Στην περίπτωση που βγει σε διεθνή διαγωνισμό, το πλεονέκτημ­α θεωρείται ότι θα το έχει αυτός που θα κατέχει και το υπόλοιπο ναυπηγείο, αφού ένα τέτοιο σχήμα είναι πολύ πιο λειτουργικ­ό. Η αγορά, επίσης, θεωρεί ότι «πιθανότητε­ς» στη διεκδίκηση μπορεί να έχει και ένας όμιλος που θα διαθέτει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Το τρίτο σενάριο, δηλαδή να καταλήξει η δεξαμενή σε μια εταιρεία που δεν διαθέτει άλλες ναυπηγικές εγκαταστάσ­εις στην περιοχή, κρίνεται ότι θα είναι οικονομικά ασύμφορο.

[SID:11187863]

 ??  ?? Όπως τόνισαν κυβερνητικ­οί κύκλοι στη «Ν», το «απαγορευτι­κό» του ICC προς το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε ανακτήσεις ύψους 560 εκατ. ευρώ δεν είναι καλό σημάδι για την έκβαση της κύριας υπόθεσης των ΕΝΑΕ.
Όπως τόνισαν κυβερνητικ­οί κύκλοι στη «Ν», το «απαγορευτι­κό» του ICC προς το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε ανακτήσεις ύψους 560 εκατ. ευρώ δεν είναι καλό σημάδι για την έκβαση της κύριας υπόθεσης των ΕΝΑΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece