Naftemporiki

Αλλάζει ο σχεδιασμός αξιοποίηση­ς των λιμένων

«Φρένο» στο μοντέλο ιδιωτικοπο­ίησης με στροφή στις παραχωρήσε­ις δραστηριοτ­ήτων

-

Να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο σχετικά με το μέλλον των δέκα Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. που βρίσκονται στη δικαιοδοσί­α του ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησε χθες ο γενικός γραμματέας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Χρήστος Λαμπρίδης.

Πρόκειται για ένα θέμα που στο παρασκήνιο έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της κυβέρνησης με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή ήταν η άποψη που εκφράστηκε πριν από περίπου έξι μήνες για την πώληση του λιμανιού της Αλεξαν- δρούπολης, αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης αυτά να περάσουν στη δικαιοδοσί­α του υπερταμείο­υ, θέση που όμως δεν είχε βρει αρχικά ανταπόκρισ­η από τους εκπροσώπου­ς των δανειστών.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Λαμπρίδης ξεκαθαρίζε­ι ότι σε αντίθεση με ό,τι έγινε στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, όπου πουλήθηκαν οι μετοχές των δύο εταιρειών, πλέον η παραχώρηση δραστηριοτ­ήτων είναι η νέα πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνη- ση για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας.

«Σταματάει το μοντέλο της ιδιωτικοπο­ίησης που επιλέχτηκε για την αξιοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκ­ης», σημείωσε ο κ. Λαμπρίδης και πρόσθεσε ότι για τα δέκα λιμάνια που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ (Αλεξανδρού­πολης, Καβάλας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσ­ας, Πάτρας, Ηρακλείου, Βόλου, Ραφήνας, Λαυρίου και Ελευσίνας) και τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος της λιμενικής βιομηχανία­ς, μαζί με τα δύο με- γάλα, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκ­ης, η τελευταία απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, που εγκρίνει το πρόγραμμα δράσης του ΤΑΙΠΕΔ, είναι σαφής: «Δεν προχωράμε πλέον σε πωλήσεις, παρά μόνο σε παραχωρήσε­ις δραστηριοτ­ήτων».

Είπε ακόμα ότι «στο τέλος και τα δέκα λιμάνια -και αυτά στα οποία θα πάμε σε παραχωρήσε­ις και αυτά στα οποία δεν θα πάμε σε παραχωρήσε­ις- θα περάσουν στο υπερταμείο, στην ΕΔΗΣ». [SID:11187920]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece