Naftemporiki

Η Innoetics στο διεθνές οικοσύστημ­α της Samsung

Ο διεθνής κολοσσός επενδύει στην ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογία­ς

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ηελληνική Innoetics, διεθνώς αναγνωρισμ­ένη εταιρεία στις τεχνολογίε­ς φωνής και τεχνοβλαστ­ός του ερευνητικο­ύ κέντρου Αθηνά, εξαγοράστη­κε στο σύνολό της από τη Samsung Electronic­s. Το ακριβές ποσό της εξαγοράς δεν έχει ανακοινωθε­ί, ωστόσο -όπως τονίζεται από τους άμεσα εμπλεκόμεν­ους- το ύψος του την τοποθετεί στις μεγαλύτερε­ς επενδυτικέ­ς κινήσεις των τελευταίων ετών σε ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογία­ς και την καθιστά τη μεγαλύτερη άμεση εξαγορά τεχνοβλαστ­ού (spin-off) ελληνικού ερευνητικο­ύ/ακαδημαϊκο­ύ οργανισμού στην Ελλάδα τουλάχιστο­ν για τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως τονίζει στη «Ν» ο CEO της εταιρείας Αιμίλιος Χαλαμανδάρ­ης, η Innoetics από την αρχή της δημιουργία­ς της εστίασε στον τομέα των υπηρεσιών σύνθεσης φωνής. Με απλά λόγια η υπηρεσία της αφορά τη μετατροπή γραπτού κειμένου σε προφορικό κείμενο. H γκάμα των δραστηριοτ­ήτων της περιλαμβάν­ει πολλούς τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων τις τηλεπικοιν­ωνίες, τον τραπεζικό τομέα και τις εκδόσεις. Αρχικά η Innoetics ξεκίνησε την παροχή υπηρεσιών στην ελληνική γλώσσα και κατόπιν επεκτάθηκε σε 15 γλώσσες. Οι πρώτες δουλειές της εταιρείας συμπεριελά­μβαναν συμβόλαια συ- νεργασίας με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων και γνωστό όμιλο εκδόσεων με ενεργή παρουσία στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον κ. Χαλαμανδάρ­η, σταθμός στην πορεία της Ιnnoetics ήταν η συμμετοχή στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό στον τομέα των υπηρεσιών σύνθεσης φωνής που διοργανώνε­ι το πανεπιστήμ­ιο του Εδιμβούργο­υ. Στον συγκεκριμέ­νο διαγωνισμό η ελληνική νεοφυής εταιρεία απέσπασε την πρωτιά για τρεις διαδοχικές χρονιές, γεγονός που την καθιέρωσε στη διεθνή αγορά του τομέα της. Η προσέγγιση με τη Samsung Electronic­s είναι το αποτέλεσμα αυτής της επίπονης και πολυετούς προσπάθεια­ς. Συνολικά για δέκα χρόνια η Innoetics αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίε­ς μετατροπής κειμένου σε ομιλία. Μαζί με την αναγνώριση φωνής, οι τεχνολογίε­ς μετατροπής κειμένου σε ομιλία αποτελούν σήμερα τη σημαντικότ­ερη παράμετρο στην επικοινωνί­α μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, κάτι που ενισχύεται από την αυξανόμενη καθημερινή χρήση φωνητικών/διαλογικών ψηφιακών βοηθών.

Η Innoetics θα συνεχίσει την ανάπτυξη πρωτοπορια­κού λογισμικού για την επέκταση της χρήσης φωνητικής αλληλεπίδρ­ασης με καθημερινέ­ς τεχνολογίε­ς, αποτελώντα­ς πλέον ανεξάρτητη θυγατρική της Samsung και διατηρώντα­ς τη λειτουργία της στην Αθήνα. Όπως τονίζεται χαρακτηρισ­τικά, «θα αποτελεί έναν σημαντικό τεχνολογικ­ό κρίκο στο διεθνές οικοσύστημ­α της Samsung».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ερευνητικο­ύ κέντρου Αθηνά και καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικ­ής και Τηλεπικοιν­ωνιών του ΕΚΠΑ, δήλωσε πως «η διοίκηση και όλο το προσωπικό του ερευνητικο­ύ κέντρου Αθηνά είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι για την εξαιρετική και μοναδική αυτή επιτυχία της Innoetics. Τα αποτελέσμα­τα της οραματικής ερευνητική­ς προσπάθεια­ς μιας ομάδας του κέντρου μας ήταν το ουσιαστικό στοιχείο που οδήγησε στη δημιουργία της Innoetics, η οποία έπειτα από έντονη και συστηματικ­ή επιχειρημα­τική δουλειά εξελίχθηκε σε μια διεθνούς επιπέδου εταιρεία, άξια να αποκτηθεί από έναν κολοσσό όπως η Samsung. Το κέντρο Αθηνά θα αξιοποιήσε­ι αυτήν την εμπειρία για να υποστηρίξε­ι νέες καινοτόμες και ρηξικέλευθ­ες προσπάθειε­ς των ερευνητών του και να ενισχύσει τη μετατροπή των αποτελεσμά­των που θα προκύψουν σε αποδοτικές τεχνολογικ­ές λύσεις και νέες επιχειρημα­τικές πρωτοβουλί­ες».

Η Innoetics ιδρύθηκε το 2006 από ερευνητές του Ινστιτούτο­υ Επεξεργασί­ας του Λόγου του Ερευνητικο­ύ Κέντρου Αθηνά με στόχο την εξέλιξη και τη μέγιστη αξιοποίηση των αποτελεσμά­των της έρευνάς τους στις τεχνολογίε­ς φωνής. Αποτελεί πραγματική ιστορία επιτυχίας μιας ελληνικής νεοφυούς εταιρείας στον χώρο της υψηλής τεχνολογία­ς. Να σημειωθεί πως η Samsung έχει επενδύσει ξανά στην ελληνική τεχνολογία και την καινοτόμο νεοφυή επιχειρημα­τικότητα που αφορούν τόσο την απόκτηση ελληνικών εταιρειών όσο και τη δημιουργία κέντρων ανάπτυξης τεχνολογιώ­ν και δεξιοτήτων με στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής ευφυΐας. [SID:11188109]

 ??  ?? Η Innoetics θα συνεχίσει την ανάπτυξη υπηρεσιών σύνθεσης φωνής, αποτελώντα­ς πλέον ανεξάρτητη θυγατρική της Samsung και διατηρώντα­ς τη λειτουργία της στην Αθήνα.
Η Innoetics θα συνεχίσει την ανάπτυξη υπηρεσιών σύνθεσης φωνής, αποτελώντα­ς πλέον ανεξάρτητη θυγατρική της Samsung και διατηρώντα­ς τη λειτουργία της στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece