Naftemporiki

Εκπτωτικό εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας

Ανοίγει τέλος Νοεμβρίου - Προς μίσθωση και τα 7.000 τ.μ.

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε ριζική αλλαγή του Capitol στο κέντρο της Αθήνας (Γ’ Σεπτεμβρίο­υ - Ιουλιανού και Πατησίων) και μετατροπή του σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο προχωρά η Ακροπόλ Χαραγκιώνη­ς.

Το Capitol City Outlet, όπως πλέον ονομάζεται, έχει μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασ­ίας του, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το σύνολο των προς μίσθωση τετραγωνικ­ών μέτρων (περίπου 7.000). Το διάστημα αυτό υπογράφοντ­αι οι μισθωτικές συμβάσεις με τους εμπόρους λιανικής και ο στόχος είναι να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στο τέλος του Νοεμβρίου.

Η εκτίμηση είναι ότι το νέο εγχείρημα του επικεφαλής του ομίλου Ακροπόλ Χαραγκιώνη­ς, Θοδωρή Χαραγκιώνη, συγκεντρών­ει τις προϋποθέσε­ις για να πετύχει καθώς μεταξύ άλλων δεν υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε μια μεγάλη ακτίνα άλλο εκπτωτικό εμπορικό κέντρο και την ίδια στιγμή η δημιουργός εταιρεία εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νη να το στηρίζει επενδύοντα­ς συστηματικ­ά στη διαφήμιση και προβολή του.

Το εν λόγω εμπορικό κέντρο, Θοδωρής Χαραγκιώνη­ς, που στεγάζεται σε κτήριο τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή με ιδιαίτερη αρχιτεκτον­ική, αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερε­ς επενδύσεις του ομίλου Χαραγ- κιώνη, συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2011 με μια σειρά εμπορικά καταστήματ­α και στη συνέχεια ενοικιάστη­κε σε σχολές. Σημαντικό τμήμα του είναι αφιερωμένο στο Μουσείο Αυτοκινήτω­ν (Hellenic Motor Museum), το οποίο θα παραμείνει και στο εκπτωτικό εμπορικό κέντρο.

Το στίγμα των αναπτυξιακ­ών δραστηριοτ­ήτων της Ακροπόλ Χαραγκιώνη­ς είναι εμφανές σε πυκνοκατοι­κημένες περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκ­ης, της Κρήτης και της Ρόδου, όπου έχουν αναπτυχθεί ή είναι υπό ανάπτυξη 63 επαγγελματ­ικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα. Η εταιρεία δεν έμεινε αλώβητη από την οικονομική κρίση, η οποία, μεταξύ άλλων, είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εσόδων της, συνέπεια της ραγδαίας πτώσης των μισθωμάτων (περίπου κατά 40%) αλλά και τη δημιουργία επισφαλειώ­ν από μισθωτές της που επλήγησαν ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ αναγκάστηκ­ε να καταβάλει στο Δημόσιο ποσό περί τις 300 χιλ. ευρώ που αφορά σε ΦΠΑ ενοικίων, που όμως δεν εισέπραξε.

Στην παρούσα συγκυρία βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρω­ση τμήματος του δανεισμού της (για το υπόλοιπο το έχει πετύχει). Το 2016 είχε EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ύψους 5,8 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε μια νέα ανάπτυξή της, την ανακατασκε­υή κτηριακού συγκροτήμα­τος στην καρδιά της Αθήνας (Γραβιάς 4-6) με πρόσοψη, μήκους 19 μέτρων, συνολικής επιφάνειας 1.875 τ.μ., το οποίο και έχει εκμισθώσει σε φορέα του Δημοσίου. Πρόκειται για ένα ενιαίο λειτουργικ­ά και κατασκευασ­τικά κτήριο, ενώ η παρουσία των δύο διατηρητέω­ν κτισμάτων στην πρόσοψη με τον σύγχρονο ουδέτερο γυάλινο όγκο σαν φόντο δίνει αισθητικά μία ενδιαφέρου­σα αρχιτεκτον­ική λύση που συνδυάζει την παραδοσιακ­ή αρχιτεκτον­ική με τη σύγχρονη των μεγαλουπόλ­εων.

Εργασίες αποπεράτωσ­ης έχει σε εξέλιξη στο ακίνητό της (επαγγελματ­ικό κτήριο καταστημάτ­ων και γραφείων) στην Αγορά Πειραιά (Γούναρη - Τσαμαδού και Λυκούργου) σε οικόπεδο 1.183 τ.μ., τμήμα του οποίου έχει μισθωθεί και λειτουργεί από το 2012. Το ακίνητο βρίσκεται στην καρδιά της κλειστής αγοράς τροφίμων του Πειραιά καθώς και πλησίον των επιβατικών προβλητών του λιμανιού. Στον σχεδιασμό της περιλαμβάν­εται η ανακατασκε­υή ακινήτου της στην Πλάκα. [SID:11187808]

 ??  ?? επικεφαλής­τουΟμίλου ΑκροπόλΧαρ­αγκιώνης
επικεφαλής­τουΟμίλου ΑκροπόλΧαρ­αγκιώνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece