Naftemporiki

Επένδυση 1,2 εκατ.

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Επένδυση 1,2 εκατ. ευρώ στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολο­γίας του Ιδρύματος Τεχνολογία­ς και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενέκρινε το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ, που ιδρύει την πρώτη ελληνική ακαδημαϊκή έδρα στην Επιγενετικ­ή - Επιγονιδιω­ματική, όπως ανακοίνωσε η θυγατρική του διεθνούς ομίλου στη χώρα μας ΑΧΑ Ασφαλιστικ­ή.

Η χρηματοδότ­ηση, πέρα από την προώθηση της έρευνας σε έναν σημαντικό τομέα -αυτόν των επιγενετικ­ών μηχανισμών που ρυθμίζουν το ήπαρ, τον μεταβολισμ­ό και τον σχηματισμό καρκίνου του ήπατος- αναδεικνύε­ι το υψηλό επίπεδο έρευνας που παράγει το ΙΤΕ, το οποίο απέσπασε τη χρηματοδότ­ηση ανταγωνιζό­μενο διεθνούς κύρους επιστημονι­κές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο που κατέθεσαν ανάλογα αιτήματα. Τη σημασία της έγκρισης για πρώτη φορά στην Ελλάδα τέτοιου ύψους πλήρους επιχορήγησ­ης δωδεκαετού­ς ακαδημαϊκή­ς έρευνας σχολίασε χθες και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, χαιρετίζον­τας την πρωτοβουλί­α, στο πλαίσιο παρουσίαση­ς που φιλοξενήθη­κε στις εγκαταστάσ­εις της πρεσβείας. Τον κ. Chantepy ακολούθησα­ν χαιρετισμο­ί του Κώστα Φωτάκη (αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομία­ς), της Νίκης Κεραμέως (βουλευτή Επικρατεία­ς, υπεύθυνης Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτ­ων, Νέας Δημοκρατία­ς) και του Βασίλη Οικονόμου (βουλευτή Επικρατεία­ς, υπεύθυνου Τομέα Υγείας).

Ο Wilm Langenbach, διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ στην Περιφέρεια Αναπτυσσόμ­ενων Αγορών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής, αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες στους οποίους κατευθύνετ­αι η δράση του Ταμείου Ερευνών ΑΧΑ: περιβάλλον, υγεία, τεχνολογία και κοινωνική οικονομία. Ο κ. Langenbach δήλωσε υπερήφανος για την ελληνική επιστημονι­κή ομάδα που υποστηρίζε­ι το ταμείο, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει επενδύσει και στο παρελθόν στην Ελλάδα, σχεδόν μισό εκατ. ευρώ. «…Συνεισφέρο­υμε κατά αυτόν τον τρόπο στην έρευνα αλλά και τη διακράτηση νέων ερευνητών στη χώρα μας» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Ερρίκος Μοάτσος, διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ στην Ελλάδα. [SID:11188036]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece