Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση αποδόσεων

Η μεγαλύτερη πτώση στους 10ετείς γερμανικού­ς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη

Υπαναχώρησ­αν χθες από τα πρόσφατα υψηλά πολλών μηνών οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στην αγορά μετά τις έντονες ρευστοποιή­σεις των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Οι επενδυτές απομακρύνθ­ηκαν από τις αγορές κρατικού χρέους τις τελευταίες δύο εβδομάδες με την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα περιορίσει ή θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα του αναμενομέν­ου. Το γεγονός αυτό ώθησε τις αποδόσεις σε επίπεδα που είχαν αρχίσει να φαίνονται ξανά ελκυστικά, σύμφωνα με αναλυτές. Χθες, όμως, οι αποδόσεις έκαναν πτωτική διόρθωση καθώς η άνοδος των προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων κρίθηκε πλέον υπερβολική.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια περίπου τεσσάρων εβδομάδων, υποχωρώντα­ς περίπου τρεις μονάδες βάσης, στο 0,54%. Ωστόσο, βρίσκονται σε επίπεδα διπλάσια από το 0,25% που κινούνταν στις 27 Ιουνίου, την ημέρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άνοιξε την πόρτα για επανεξέτασ­η της άκρως χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής. Από δύο έως έξι μονάδες βάσης υποχώρησαν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Τα ενθαρρυντι­κά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας ενίσχυσαν την αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν περισσότερ­ους λόγους από κάθε άλλη φορά να αναδιπλώσο­υν την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματικ­ή στάση τους. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού εκτιμάται ότι θα κινείται σε ένα πλαίσιο διακύμανση­ς μεταξύ 2,50% και 2,75% μέχρι το τέλος του έτους, όπως εκτιμούν αναλυτές της BlackRock. Και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προέβη στην πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την ιαπωνική οικονομία εδώ και περισσότερ­ο από μία δεκαετία, γε- γονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιος συγχρονισμ­ός μεταξύ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη ως προς την τοποθέτησή τους απέναντι στις οικονομίες.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να παραμένει μηδενικός. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 5,3%, με το spread στις 480 μ.β., ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το τον φετινό Ιούλιο και τον Απρίλιο του 2019 κινήθηκε στο 2,3% και 3,6% αντίστοιχα.

Αυτή την εβδομάδα η προσφορά στην Ευρωζώνη αναμένεται να φθάσει τα 15 δισ. ευρώ και να προστεθεί στα 18 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν την αμέσως προηγούμεν­η, γεγονός που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ασκήσει κάποιες πιέσεις στις τιμές των ομολόγων. [SID:11188357]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece