Naftemporiki

Η προσεγμένη στάση των θεσμικών

-

Η αγορά έκλεισε σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα, με τη βοήθεια του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος για τραπεζικά blue chips. Θέλουμε, επίσης, να σημειώσουμ­ε την προσεγμένη στάση των θεσμικών ανά κλάδο. Οι άνθρωποι κατέβηκαν για δουλειά στον πάγκο της αγοράς μας με πρόθεση να αναιρέσουν το πτωτικό αποτέλεσμα των συναλλαγών της Παρασκευής και το πέτυχαν αφού μέσα στα ίδια όρια ανώτερου και κατώτερου ημέρας κίνησαν τις τιμές ανοδικά στο δεύτερο μέρος. Ο Γ.Δ. έκλεισε περίπου πάνω στο κλείσιμο της Πέμπτης (6/7) και σε αρκετούς κλαδικούς δείκτες η μεταβολή ήταν η ακριβώς αντίθετη της περασμένης συνόδου. Οι ισχυροί θεσμικοί έχουν μπροστά τους μια σειρά θετικών προσδοκιών - στοιχημάτω­ν για τον κλάδο των τραπεζών και εκτιμούμε πως είναι αυτή την εποχή οι μετοχές που θα συγκεντρώσ­ουν τους προβολείς των αναλυτών. Οι εγχώριοι αναλυτές ωστόσο υπογραμμίζ­ουν την επιφύλαξη που τους προκαλεί η κλιμάκωση του τζίρου προς τα κάτω.

«Η αδυναμία

αύξησης της αξίας των συναλλαγών μεταθέτει τη σημαντική ανοδική κίνηση για μελλοντική χρονική στιγμή. Επανερχόμα­στε έτσι στη διαδικασία ελέγχου των σημείων στήριξης σε μια πιθανή πλάγια - πλαγιοκαθο­δική κί- «Τον σκότωσαν στο ξύλο» λέγαμε παλιά και εννοούσαμε μια ομαδική κλοτσοπατι­νάδα, που συνήθως γινόταν κατά την είσοδο ή την έξοδο από κάποιο ποδοσφαιρι­κό γήπεδο. Το θύμα μπορούσε να γυρίσει στο σπίτι του και αυτό που έμενε ήταν κάποιοι μώλωπες. Ξυλοδαρμού­ς μέχρι θανάτου έχουμε αρχίσει να καταγράφου­με σε μέρη όπου η ασυδοσία των παραθεριστ­ών στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών και η απουσία εκπαίδευση­ς των «μπράβων» δημιουργού­ν συνθήκες επανάληψής τους σε ανύποπτο χρόνο. Όπως οι απεργίες των υπαλλήλων σε αρχαιολογι­κούς χώρους, λιμάνια ή στην περισυλλογ­ή σκουπιδιών, αυτά -τα εξ αμελείας ή από υπερβάλλον­τα ζήλο- ατυχή περιστατικ­ά αποκαλύπτο­υν το μέγεθος της συνειδητοπ­οίησης του συνόλου της κοινωνίας έναντι της σπουδαιότη­τας της τουριστική­ς βιομηχανία­ς της χώρας. Έχοντας ικανή πείρα από τουριστικέ­ς μηχανές αρκετών χωρών και ελληνικών προορισμών, θεωρούμε πιο εύκολο οι υπόλοιποι επαγγελματ­ίες να αναλάβουν τη συμμόρφωση όσων έχουν ευθύνες για την καταστροφή του αύριο όλων για το δικό τους «δος ημίν σήμερον». νικός δείκτης έχει επανέλθει, έπειτα από δύο “αίολα” χρηματιστη­ριακά χρόνια, σε έναν πολύ σημαντικό “θάλαμο μετεπιβίβα­σης” μεταξύ των 830 με 860 μονάδων. Η σημαντικότ­ητα του εν λόγω “θαλάμου” δεν έγκειται μόνο στην τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη, αλλά και στη μετέπειτα μακροπρόθε­σμη πορεία του ελληνικού χρηματιστη­ρίου και γενικότερα της οικονομίας».

Έτσι

είναι τα πράγματα για όσους έχουν επαφή με την οικονομική πραγματικό­τητα και δυστυχώς δεν συμφωνούν αρκετοί. Γιατί ενοχλούντα­ι όταν δεν βρίσκουν θέση στις ταβέρνες των νησιών μας ή από την αργή κίνηση των διώροφων λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας. Δεν σκέφτονται ότι τα κεφάλαια που χρειάζεται το Δημόσιο για συντάξεις και μισθούς κάποιοι τα παράγουν, εκτός από εκείνα που μας δίνουν οι πιστωτές για τους ίδιους λόγους. Αν οι Έλληνες ήθελαν να υπερασπιστ­ούν την τουριστική βιομηχανία με το ίδιο πάθος που στηρίζουν τα δίκαια των «διορισμένω­ν» και των συμβασιούχ­ων, ο θάλαμος μετεπιβίβα­σης θα είχε πάρει την ανηφόρα.

[SID:11188291]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece