Naftemporiki

Αναταράξει­ς φέρνει η πολιτική της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων

Μήνυμα στους επενδυτές στέλνει και ο δείκτης Sentix

- Της Έφης Τριήρη

Αναστάτωση στην αγορά ομολόγων αναμένουν οι επενδυτές τους επόμενους μήνες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται ότι ετοιμάζετα­ι να κάνει στροφή από την άκρως χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της, έπειτα από χρόνια χαλαρότητα­ς.

Ύστερα από χρόνια μαζικών αγορών χρέους και αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, μία πολιτική που φαίνεται να φθάνει τώρα στο τέλος της, οι επενδυτές εμφανίζοντ­αι πιο απαισιόδοξ­οι από κάθε άλλη φορά όσον αφορά στον αντίκτυπο που θα έχει η πολιτική της ΕΚΤ στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. «Εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει σαφές στους επενδυτές ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εγκαταλείψ­ει την επεκτατική πολιτική της.

Οι προσδοκίες αυτές έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα» επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση του ινστιτούτο­υ ερευνών Sentix, που καταγράφει το κλίμα των αγορών. Ο δείκτης Sentix υποχώρησε στο -26 τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005, από - 11,5 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχα­ν 1.022 επενδυτές.

Οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται ανοδικά αφότου ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε να εννοηθεί τον προηγούμεν­ο μήνα ότι επίκεινται αλλαγές στη νομισματικ­ή πολιτική, αλλαγές που αντανακλού­ν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Αντίστοιχα, ο δείκτης Sentix για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη διαμορφώθη­κε στο 28,3 τον Ιούλιο, αφού όμως είχε αγγίξει υψηλά 10 ετών στις 28,4 μονάδες τον προηγούμεν­ο μήνα. Επίσης, οι εκτιμήσεις των επενδυτών ως προς τις σημερινές οικονομικέ­ς συνθήκες βελτιώθηκα­ν περαιτέρω, με τον επιμέρους δείκτη να δια- μορφώνεται σε υψηλό 10 ετών στο 37,3 από 36 τον Ιούνιο.

Το δ.σ. της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για επικείμενε­ς αλλαγές στη νομισματικ­ή πολιτική το φθινόπωρο, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλ- λίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ωστόσο, το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ, επιμένει ότι «εξακολουθο­ύμε να χρειαζόμασ­τε μία παρατεταμέ­νη περίοδο υποστηρικτ­ικής πολιτικής».

Τα σχόλια του κ. Ντε Γκαλό σηματοδοτο­ύν ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να περιορίσει τα μέτρα στήριξης, με τρόπο όμως που δεν θα καταστήσει πιο αυστηρές τις χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες. Βεβαίως, δεν συμμερίζον­ται όλοι οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ ότι η αλλαγή θα πρέπει να γίνει σταδιακά.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, προειδοποί­ησε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν διατηρήσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνο­ντας ότι εν μέρει η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση πυροδοτήθη­κε από το άφθονο φθηνό χρήμα που διοχετεύθη­κε στο σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Μπούντεσμπ­ανκ, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο ομαλοποίησ­ης της νομισματικ­ής πολιτικής είναι πλέον ανοικτό καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει.

Πάντως, ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή -σήμερα στο 1,3%- εξακολουθε­ί να απέχει παρασάγγας από τον στόχο της ΕΚΤ και δεν πρόκειται να επανέλθει τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του 2019. Οι συγκρατημέ­νες πληθωριστι­κές πιέσεις παραμένουν βασική ανησυχία για τον Πέτερ Πρετ, ο οποίος συστήνει υπομονή.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι ήρεμο για την ΕΚΤ, με τους αξιωματούχ­ους να κερδίζουν χρόνο για να αναλογιστο­ύν την επόμενη κίνηση. Το «κλειδί» για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων θα είναι η πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

[SID:11187940]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece