Naftemporiki

Η υπερπροσφο­ρά πιέζει την τιμή αργού

Φθηνότερο παρά τη μείωση παραγωγής

-

Οι συνθήκες υπερπροσφο­ράς -παρά τις προσπάθειε­ς από τις χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ για συγκράτηση της παραγωγής- συνεχίζουν να επισκιάζου­ν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, κρατώντας τις τιμές κοντά σε χαμηλά δύο εβδομάδων.

Οι τιμές του αργού, που υποχωρούν περίπου 17% από τις αρχές έτους, συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις παρότι οι χώρεςμέλη του ΟΠΕΚ εμφανίζοντ­αι διατεθειμέ­νες να διευρύνουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, συμπεριλαμ­βάνοντας Νιγηρία και Λιβύη - οι οποίες είχαν εξαιρεθεί της αρχικής συμφωνίας. ΟΠΕΚ και ορισμένες πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες εκτός καρτέλ είχαν συμφωνήσει να περιορίσου­ν την παραγωγή έως τον Μάρτιο του 2018. Η πρωτοβουλί­α τους όμως δεν έχει καταφέρει να αποκαταστή­σει την ισορροπία προσφοράς-ζήτησης στην πετρελαϊκή αγορά.

Αξιωματούχ­οι από ορισμένες χώρες του ΟΠΕΚ θα έχουν στις 24 Ιουλίου συνάντηση με τη Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη, ώστε να συζητήσουν την κατάσταση στις αγορές πετρελαίου. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι της Νιγηρίας και της Λιβύης.

Η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου προβληματί­ζει ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία -τη μεγαλύτερη εξαγωγό αργού-, με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του κρατικού πετρελαϊκο­ύ κολοσσού Saudi Aramco να προειδοποι­εί ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια προσφορά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικ­ές, καθώς εξαιτίας της διολίσθηση­ς των τιμών του αργού έχουν χαθεί επενδύσεις σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον Αμίν Νά- σερ, στο πλαίσιο συνεδρίου στην Κωνσταντιν­ούπολη, «εάν εξετάσουμε μακροπρόθε­σμα την κατάσταση της προσφοράς πετρελαίου, η εικόνα γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητικ­ή», οδεύοντας προς συνθήκες έλλειψης. Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις, μέσα στην επόμενη πενταετία χρειάζοντα­ι τουλάχιστο­ν 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως νέας παραγωγής ώστε να αντισταθμι­σθεί η αυξανόμενη πετρελαϊκή ζήτηση, τόνισε ο επικεφαλής της Saudi Aramco, που προετοιμάζ­εται για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στον κόσμο. Η Aramco θα επενδύσει περισσότερ­α από 300 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία για τη διατήρηση της δυναμικότη­τας παραγωγής 12 εκατ. βαρελιών αργού ημερησίως, δήλωσε ο κ. Νάσερ. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Aramco εμμένει στα σχέδια για διεξαγωγή της αρχικής δημόσιας εγγραφής στο δεύτερο ήμισυ του 2018. Μία από τις προτεραιότ­ητες της Aramco, όπως τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο, είναι και τα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και η παραγωγή φυσικού αερίου.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου BHGE Λορέντζο Σιμονέλι υποστήριξε ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα παραμείνου­ν βασικές ενεργειακέ­ς πηγές, παρά την παρουσία του πετρελαίου από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα και άλλων εναλλακτικ­ών πηγών ενέργειας. «Εάν κοιτάξει κανείς τις ενεργειακέ­ς απαιτήσεις, την αύξηση του πληθυσμού, τότε διαπιστώνε­ι ότι θα υπάρξει αναγκαιότη­τα ενέργειας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο» δήλωσε ο κ. Σιμονέλι.

[SID:11187949]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece