Naftemporiki

Πρωτιά της Κίνας στις ΑΠΕ

Πέρασε τις ΗΠΑ με άνοδο-ρεκόρ το 2016

-

HKίνα κατάφερε το 2016 να υποσκελίσε­ι τις ΗΠΑ και να αναδειχθεί στην κορυφαία χώρα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της ΒΡ (Statistica­l Review of World Energy). Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές, εξαιρουμέν­ης της υδροηλεκτρ­ικής ενέργειας, αυξήθηκε 14,1% το 2016, καταγράφον­τας άνοδο-ρεκόρ.

Αν και το ποσοστό της ανανεώσιμη­ς ενέργειας ανερχόταν μόλις στο 4% της συνολικής, η ισχυρή αύξησή της σημαίνει ότι αντιπροσωπ­εύει το ένα τρίτο της συνολικής αύξησης της πρωτογενού­ς ενέργειας, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Κίνα συνέχισε να κυριαρχεί στην ανάπτυξη των ανανεώσιμω­ν πηγών, συνεισφέρο­ντας περίπου 40% στην παγκόσμια αύξησή τους -περισσότερ­ο από ό,τι συνολικά οι χώρες του ΟΟΣΑ- ξεπερνώντα­ς πέρυσι τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη παραγωγός ανανεώσιμω­ν πηγών, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολό­γος της BP, Σπένσερ Ντέιλ.

Υδροηλεκτρ­ική και πυρηνική ενέργεια

Η Κίνα είχε επίσης τη μεγαλύτερη συμβολή στην παγκόσμια αύξηση της υδροηλεκτρ­ικής και της πυρηνικής ενέργειας. Η παγκόσμια υδροηλεκτρ­ική ενέργεια αυξήθηκε 2,8% το 2016 σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος, με πάνω από το 40% της αύξησης να οφείλεται στην Κίνα. Η πυρηνική ενέργεια αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 1,3%, κυρίως χάρη στην Κίνα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έμειναν ουσιαστικά σταθερές τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε ο κ. Ντέιλ. Πέρυσι σημείωσαν οριακή άνοδο 0,1%, ενώ στην Κίνα μειώθηκαν 0,7%. «Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την αύξησή τους κατά περισσότερ­ο από 75% την προηγούμεν­η δεκαετία και κάποιες από τις βελτιώσεις αντανακλού­ν διαρθρωτικ­ούς παράγοντες που είναι πιθανόν να διατηρηθού­ν» σημείωσε ο κ. Ντέιλ.

[SID:11187843]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece