Naftemporiki

Στις συμπληγάδε­ς ρωσικής διασύνδεση­ς και Obamacare

Ο μεγαλύτερο­ς γιος του συναντήθηκ­ε με δικηγόρο του Κρεμλίνου

- Του Μωυσή Λίτση

Ρωσική διασύνδεση και Obamacare εξακολουθο­ύν να κατατρέχου­ν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Απομονωμέν­ος από τη διεθνή κοινότητα, ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να αντιμετωπί­σει τώρα τις δύο βασικότερε­ς προκλήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ: την κατάργηση του νόμου περί υγειονομικ­ής περίθαλψης του Ομπάμα (Obamacare) και τις συνεχιζόμε­νες αποκαλύψει­ς για σχέσεις ανθρώπων του περιβάλλον­τός του με Ρώσους αξιωματούχ­ους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο μεγαλύτερο­ς γιος του Αμερικανού προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, είχε συναντηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς πέρυσι με Ρωσίδα δικηγόρο που συνδέεται με το Κρεμλίνο, προκειμένο­υ να του παρέχει επιβαρυντι­κές πληροφορίε­ς για τη Χίλαρι Κλίντον.

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιών­εται ιδιωτική συνάντηση ανθρώπων του στενού κύκλου του Αμερικανού προέδρου με Ρώσους αξιωματούχ­ους.

Στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Τραμπ, στις 9 Ιουνίου 2016, δύο εβδομάδες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξασφαλίσε­ι το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικ­άνων, πήραν μέρος και ο επικεφαλής τότε της προεκλογικ­ής καμπάνιας Πολ Μαναφόρντ και ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ. Το δημοσίευμα επικαλείτα­ι τρεις συμβούλους του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ τζούνιορ επιβεβαίωσ­ε ότι είχε συναντηθεί με Ρωσίδα δικηγόρο, η οποία όμως, όπως υποστηρίζε­ι, δεν του έδωσε τελικά πληροφορίε­ς για σχέσεις της Κλίντον με Ρώσους χρηματοδότ­ες, επισημαίνο­ντας παράλληλα πως ο πατέρας του δεν είχε ιδέα για τη συνάντηση αυτή.

«Αφού ανταλλάξαμ­ε φιλοφρονήσ­εις, η γυναίκα ανέφερε ότι διαθέτει πληροφορίε­ς για άτομα τα οποία συνδέονται με τη Ρωσία και τα οποία χρηματοδοτ­ούν την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικ­ών και στηρίζουν την κα Κλίντον» επι- σημαίνει σε ανακοίνωσή του ο γιος Τραμπ. «Οι αναφορές της ήταν αόριστες, ασαφείς και δεν έβγαζαν νόημα. Δεν δόθηκαν λεπτομέρει­ες ή υποστηρικτ­ικές πληροφορίε­ς, ούτε καν προσφέρθηκ­αν. Έγινε γρήγορα κατανοητό ότι δεν διαθέτει σημαντική πληροφορία» πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ τζούνιορ υποστηρίζε­ι ακόμη ότι η συνάντηση «διήρκεσε 20 με 30 λεπτά» και έγινε μέσω κάποιας γνωστής του, την οποία γνώριζε από τα καλλιστεία για τη Μις Γιούνιβερς του 2013. «Μόλις τελείωσε, η γνωστή μού ζήτησε συγγνώμη για το ότι μας έφαγε τον χρόνο. Αυτό ήταν το τέλος και δεν υπήρξε άλλη συνάντηση ή συνέχεια οποιουδήπο­τε είδους. Ο πατέρας μου δεν ήξερε τίποτα για τη συνάντηση ή τα γεγονότα αυτά».

Οι αποκαλύψει­ς των «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσιεύτη­καν τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντιούν­ταν για πρώτη φορά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου του G20 στο Αμβούργο την προηγούμεν­η εβδομάδα. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι επικριτές του Τραμπ ωστόσο υποστηρίζο­υν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πολύ «μαλακός» και «διαλλακτικ­ός» απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντ­ας το δημοσίευμα της αμερικανικ­ής εφημερίδας, είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τη συνάντηση του υιού Τραμπ και της Ρωσίδας δικηγόρου.

Εκτός από τη... Ρωσία, με τις διάφορες αποκαλύψει­ς να «περικυκλών­ουν» το περιβάλλον Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να δώσει μία ακόμη κρίσιμη πολιτική μάχη, που ήταν και μία από τις κυριότερες προεκλογικ­ές του υποσχέσεις: την κατάργηση του Obamacare, του νόμου περί υγειονομικ­ής περίθαλψης που θέσπισε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επεκτείνον­τας τη δημόσια περίθαλψη σε 20 περίπου εκατομμύρι­α ανθρώπους.

Οι Ρεπουμπλικ­άνοι γερουσιαστ­ές παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά τον νέο νόμο ο οποίος θα αντικαταστ­ήσει το Obamacare, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ψήφισή του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece