Naftemporiki

Πολιτική αναστάτωση από τις διαδηλώσει­ς στη σύνοδο

Ζητείται η παραίτηση του δημάρχου

-

Πολιτικό σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απόφαση της καγκελαρίο­υ Μέρκελ να φιλοξενήσε­ι τη σύνοδο του G20 στο Αμβούργο, μετά τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν διαδηλωτές την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Πολιτικοί από το Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα ζήτησαν την παραίτηση του Σοσιαλδημο­κράτη δημάρχου της πόλης Όλαφ Σολτς (φωτογραφία), με τη γερμανική κυβέρνηση να εμμένει στην απόφασή της να επιλέξει το Αμβούργο για τη Σύνοδο του G20. Ο Γερμανός κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «το Αμβούργο πληρούσε τόσο από άποψη οργάνωσης όσο και από άποψη ασφαλείας τις αναγκαίες προϋποθέσε­ις. Η συνεργασία της κυβέρνησης με τον δήμαρχο ήταν ιδιαίτερα καλή και στενή» είπε ο Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Όλαφ Σολτς απέκλεισε κατηγορημα­τικά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. «Όχι, δεν θα το κάνω» δήλωσε σε Γερμανίδα δημοσιογρά­φο σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Κυριακής. «Είχαμε 20.000 αστυνομικο­ύς για την επιχείρηση. Ήταν όσοι μπο- ρούσε να διαθέσει η Γερμανία».

Οι βιαιότητες των διαδηλωτών στάθηκαν μια καλή ευκαιρία για να ανεβάσει τους τόνους ο υποψήφιος για την καγκελαρία των Σοσιαλδημο­κρατών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι οι διαδηλωτές συμπεριφέρ­θηκαν ως «τρομοκράτε­ς».

«Τέτοιου είδους μικρόψυχες αψιμαχίες είναι δουλειά ανθρώπων οι οποίοι έθεσαν σε ομηρία μία ολόκληρη πόλη για τον μηδενισμό τους σχεδόν με ένα τρομοκρατι­κό τρόπο» είπε ο Σουλτς, το κόμμα του οποίου υπολείπετα­ι κατά πολύ στις δημοσκοπήσ­εις έναντι των Χριστιανοδ­ημοκρατών της Μέρκελ. [SID:11188066]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece