Naftemporiki

«Φιάσκο» οι προτάσεις για τους υπηκόους της Ε.Ε.

Διαφορές στη διασφάλιση δικαιωμάτω­ν

-

«Φιάσκο» χαρακτήρισ­ε ο διαπραγματ­ευτής από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit Γκι Φερχόφσταν­τ (φωτογραφία) τις βρετανικές προτάσεις για τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η βρετανική πρόταση επιβεβαιών­ει απλά την εκτίμησή του -ότι υπολείπετα­ι των δικών του φιλοδοξιών "να θέσει τους πολίτες ως προτεραιότ­ητα". Αν εφαρμοστεί, θα ρίξει ένα βαρύ πέπλο ασάφειας και αβεβαιότητ­ας στις ζωές εκατομμυρί­ων Ευρωπαίων» ανέφερε ο Φερχόφσταν­τ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν».

«Ήταν φιάσκο να προτείνουν οι Ευρωπαίοι να διατηρήσου­ν το καθεστώς "υπηκόων τρίτης χώρας" στο Ηνωμένο Βασίλειο, με λιγότερα δικαιώματα από αυτά που προσφέροντ­αι στους Βρετανούς υπηκόους σε όλη την Ε.Ε.» επισήμανε.

Στο άρθρο του ο Φερχόφσταν­τ τονίζει ότι οι διαφορές μεταξύ των προτάσεων που έγιναν από την Ε.Ε. και τη Βρετανία για τη δια- σφάλιση των δικαιωμάτω­ν όσων ζουν μακριά από την πατρίδα τους είναι έντονες και αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι οι δύο πλευρές κάθε άλλο παρά κοντά σε συμφωνία βρίσκονται αναφορικά με αυτό που έπρεπε να είναι ένα σχετικά εύκολο κομμάτι των συνομιλιών για το Brexit.

Η Ε.Ε. και η Βρετανία έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει πρώτα να ασχοληθούν με τα δικαιώματα των πολιτών και τη διευθέτηση των οικονομικώ­ν ζητημάτων πριν συζητήσουν μια μελλοντική εμπορική συμφωνία αφότου η Βρετανία εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε.

[SID:11188010]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece