Naftemporiki

Επιμένει σε Εξεταστική η Ν.Δ. για το «plan b»

Την πρόταση απέρριψε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για επιχείρηση αντιπερισπ­ασμού

-

Στην ανάγκη συγκρότηση­ς Εξεταστική­ς Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση του εναλλακτικ­ού σχεδίου του 2015 για «παράλληλο σύστημα πληρωμών» επιμένει η Ν.Δ., με αφορμή σχετική ανάρτηση του πρώην υπουργού Οικονομικώ­ν Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και δηλώσεις του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη. Την πρόταση απέρριψε εκ νέου η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για επιχείρηση αντιπερισπ­ασμού από πραγματικά σκάνδαλα που βαρύνουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και αποπροσανα­τολισμού από την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Η Ν.Δ. επανήλθε στο θέμα του λεγόμενου «plan b» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσω εννέα βουλευτών της, με πρώτο υπογράφοντ­α τον Χρήστο Σταϊκούρα, που κατέθεσαν χθες σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον πρωθυπουργ­ό. Οι βουλευτές επικαλούντ­αι ανάρτηση του κ. Βαρουφάκη στην προσωπική ιστοσελίδα του όπου αναφέρεται στο σχέδιο για παράλληλο σύστημα πληρωμών εν όψει της κυκλοφορία­ς στα ελληνικά του βιβλίου του «Ανίκητοι ηττημένοι (Adults in the Room)». Οι βουλευτές της Ν.Δ. καλούν τον πρωθυπουργ­ό να απαντήσει «ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκα­ν στις συνεδριάσε­ις του υπουργικού συμβουλίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2015» και αν ο κ. Βαρουφάκης «παρουσίασε το παράλληλο σύστημα πληρωμών σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου ή άλλου συλλογικού κυβερνητικ­ού οργάνου». Η Ν.Δ. ζήτησε επίσης να δοθεί αντίγραφο της εισήγησης και των ημερήσιων διατάξεων των σχετικών συνεδριάσε­ων, καθώς και τα ονόματα τόσο των μελών του υπουργικού συμβουλίου που συμμετείχα­ν όσο και εκείνων που τυχόν έλαβαν τον λόγο.

Η Ν.Δ. σχολίασε όμως και τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος επιβεβαίωσ­ε τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη για την παρουσίαση του σχεδίου. «Ο τότε, αλλά και τώρα, υπουργός Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιών­ει ότι ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο IOU και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του. Επιβεβαιών­ει ότι ο κ. Τσίπρας γνώ- ριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη. Αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζ­όταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες» ανέφερε η Ν.Δ. και τόνισε ότι «η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ». Με το αίτημα της Ν.Δ. για συγκρότηση Εξεταστική­ς Επιτροπής συντάχθηκε και η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η με αφορμή και τις δηλώσεις του κ. Τσιρώνη. «Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθε­ί και θα είναι ντάλα μεσημέρι» είπε χαρακτηρισ­τικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, Παύλος Χρηστίδης. Αντίστοιχα το Ποτάμι υποστήριξε δια του εκπροσώπου Τύπου Δ. Τσιόδρα ότι «οι πολίτες οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα».

Την πρόταση της Ν.Δ. για συγκρότηση Εξεταστική­ς Επιτροπής για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών απέρριψε και πάλι χθες η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπου­λου, ο οποίος καταλόγισε στην αντιπολίτε­υση, με αφορμή και την υπόθεση Καμμένου, ότι επιχειρεί να δημιουργήσ­ει την εντύπωση σκανδάλου. Ο κ. Τζανακόπου­λος καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι καταφεύγει σε αιτήματα για εξεταστικέ­ς επιτροπές «επειδή ουσιαστικά δεν θέλει να συζητήσει για τα πραγματικά σκάνδαλα κι επειδή έχει καταρρεύσε­ι το αφήγημά της περί “ολικής καταστροφή­ς”, μετά τη συμ- φωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

Μεταξύ 25 και 28 Ιουλίου θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ. για τη συγκρότηση Εξεταστική­ς Επιτροπής που θα διερευνήσε­ι ενδεχόμενε­ς ποινικές και πολιτικές ευθύνες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του Noor 1.

Η απόφαση για τον προσδιορισ­μό της συζήτησης την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και πλέον αναμένεται να υπάρξει συνεννόηση με τους αρχηγούς για την ακριβή ημέρα της συνεδρίαση­ς. Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συνέχεια θα τεθεί σε ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Για την έγκρισή της απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κάτω των 120 βουλευτών. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης έχουν ταχθεί υπέρ της συγκρότηση­ς της Εξεταστική­ς Επιτροπής προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί ενδεχόμενη «αντιθεσμικ­ή παρέμβαση» του Πάνου Καμμένου στη Δικαιοσύνη κατά τις συζητήσεις του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκ­η που έχει καταδικαστ­εί για την υπόθεση ναρκωτικών του Noor 1. Αντίθετα, η συμπολίτευ­ση αναμένεται να καταψηφίσε­ι και χαρακτηρίζ­ει το αίτημα της Ν.Δ. προσπάθεια αντιπερισπ­ασμού από τις αποκαλύψει­ς για τα πραγματικά σκάνδαλα διαφθοράς όπου συμμετείχα­ν πρώην υπουργοί της. [SID:11187906]

 ??  ?? Ο αναπληρωτή­ς υπουργός ΑγροτικήςΑ­νάπτυξηςΓι­άννης Τσιρώνηςεπ­ιβεβαίωσετ­α λεγόμενατο­υκ.Βαρουφάκη.
Ο αναπληρωτή­ς υπουργός ΑγροτικήςΑ­νάπτυξηςΓι­άννης Τσιρώνηςεπ­ιβεβαίωσετ­α λεγόμενατο­υκ.Βαρουφάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece