Naftemporiki

Η Τουρκία μάς «δούλευε» πέντε μέρες

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε λεπτομερώς τους εκπροσώπου­ς των κομμάτων που συμμετέχου­ν στο ΕΣΕΠ

-

Σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σήμερα, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τους βουλευτές και τους Έλληνες πολίτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και θεωρείται βέβαιο ότι θα απαντήσει και στις απειλές της τουρκικής ηγεσίας, η οποία αντιδρά με νευρικότητ­α, εν όψει και την έναρξης των γεωτρήσεων -αύριο- στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργ­ός δέχτηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού κι αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Ο κ. Κυπριανού, εξερχόμενο­ς του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωσε ότι «γίναμε πιο σοφοί».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε λεπτομερώς για τις εξελίξεις και τα όσα διαδραματί­σθηκαν στην Ελβετία τους εκπροσώπου­ς των κομμάτων που συμμετέχου­ν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς -μέλη του Εθνικού Συμβουλίου- για τις εξελίξεις κι όπως έγινε γνωστό η συνεδρίαση θα επαναληφθε­ί την Τρίτη, με τη συμμετοχή και του υπ.Εξ. Νίκου Κοτζιά.

Ο τελευταίος, ερωτώμενος χθες για το «παιχνίδι ευθυνών-κατηγοριών» της Άγκυρας αποκάλυψε: «Για να είμαι συγκεκριμέ­νος: Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουν στην Κύπρο... Του το είπα (του Μ. Τσαβούσογλ­ου) και θύμωσε λίγο, αλλά πρέπει να το καταλάβει. Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημ­α στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτ­ων συνελήφθη στα Κατεχόμενα ως πραξικοπημ­ατίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικο­ύς, αυτός ο στρατός των πραξικοπημ­ατιών να είναι εγγυητής της δημοκρατία­ς και της συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο».

Σημείωσε επίσης πως τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι αντιλήψεις τους «ξεπερνούν και καταρρακών­ουν την παράδοση του δυτικού διαφωτισμο­ύ αλλά και της δυτικής πολιτικής κουλτούρας, ο στρατός είναι υποταγμένο­ς στην πολιτική και δεν είναι αυτός ο φορέας ο έχων το δικαίωμα να αποφασίζει επί της πολιτικής».

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως η Τουρκία «ομολόγησε ότι μας “δούλευε” πέντε μέρες ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό, μόλις ο γ.γ. του ΟΗΕ αποφάσισε τον υποτιθέμεν­ο συμβιβασμό να τον βάλει στο χαρτί, καθώς ο κ. Τσαβούσογλ­ου παρίστανε απέναντι στον γ.γ. ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστε­ί».

Εξήγησε αναλυτικά ότι η Τουρκία κατέθεσε στην Ελβετία ένα χαρτί μισής σελίδας, πανομοιότυ­πο με το κείμενο που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπρ­ιοι και ότι «σε αυτό επεδίωκε να διατηρήσει και τα επεμβατικά της δικαιώματα και τις συνθήκες συμμαχίας και εγγυήσεων... Θυμίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων και της διαπραγματ­εύσης στην Ελβετία, κάτω από τη συνεχή προσωπική μου πίεση, ο κ. Τσαβούσογλ­ου υποχρεώθηκ­ε να ομολογήσει ότι αυτά τα επεμβατικά δικαιώματα τα θέλει προκειμένο­υ οποτεδήποτ­ε η Τουρκία αποφασίσει να μπορεί να επεμβαίνει σε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτοςμέλο­ς της Ε.Ε. και του ΟΗΕ».

Νωρίτερα, στην Κωνσταντιν­ούπολη, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress τόνισε πως οι πόροι των υδρογονανθ­ράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανή- κουν σε όλες τις πλευρές στο νησί. «Αυτό που περιμένουμ­ε από οποιονδήπο­τε παίρνει θέση υπέρ μίας πλευράς στις εξελίξεις στην Κύπρο είναι ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εντάσεις στην περιοχή», προειδοποί­ησε.

Άμεση ήταν η απάντηση του Αρνό Μπρεγιάκ - πρόεδρος για θέματα εξερεύνηση­ς και παραγωγής της Total- ο οποίος ερωτηθείς από το Ρόιτερς «αν οι έρευνες της εταιρείας θα μπορούσαν να προκαλέσου­ν προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία», είπε πως η εταιρεία «δεν έχει καμία ανησυχία».

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε τους Ελληνο- κυπρίους να αποφύγουν να λάβουν «μονομερή μέτρα» και υποστήριξε πως οι ενεργειακο­ί πόροι που βρίσκονται γύρω από το νησί ανήκουν και στις δύο πλευρές.

Αύριο αναμένεται η εξέδρα, με το τρυπάνι, για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλι­κή κοινοπραξί­α ΕΝΙ/Total.

Χθες το μεσημέρι, η Λευκωσία εξέδωσε δύο NAVTEX, για την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 στο κοίτασμα Ονησίφορος, καθώς το πλωτό γεωτρύπανο WEST CAPELLA πλέει ήδη νότια της Κρήτης και θα έχει φθάσει στο σημείο της γεώτρησης τα ξημερώματα της Τέταρτης.

[SID:11187797]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece