Naftemporiki

Γυμνοί στην εφορία

-

Το γαϊτανάκι των φοροεπιβαρ­ύνσεων αρχίζει στο τέλος Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματο­ς. Στα τέλη Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017, οπότε ο Σεπτέμβριο­ς και ο Νοέμβριος θα έχουν δύο δόσεις, φόρο εισοδήματο­ς και ΕΝΦΙΑ. Τον Οκτώβριο περάστε για τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ και τον Δεκέμβριο για την εξόφληση, αλλά και για τα τέλη κυκλοφορία­ς.

Δεν ξέρω πότε εξαντλείτα­ι η φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν βουνά οφειλόμενω­ν βεβαιωμένω­ν φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών τι δείχνει; Άλλωστε, για ποιον λόγο δημιουργού­νται μεγαλύτερε­ς φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς από τους στόχους είσπραξης; Ο φόρος που θα βεβαιωθεί σε περισσότερ­ους από 7 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να υπερβεί τα 3,1 δισ. ευρώ, ενώ ο εισπρακτικ­ός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ. Προφανώς, γιατί ξέρουν ότι όλο και λιγότεροι μπορούν να ανταποκριθ­ούν.

Φόροι-λεωφόροι, οι αχθοφόροι γίνονται βαπόρι, μα το πρόγραμμα διαφυλάσσε­ται ως κόρην.

Καταλήγει αγρίως σατιρικό και κανείς δεν αναλαμβάνε­ι να υπερασπίσε­ι το λογικό, έστω και με τρόπο αντισυμβατ­ικό. Όπως στην Αγγλία του 11ου αιώνα, η λαίδη Γκοντάιβα που έγινε μύθος για μια πορεία. Ο Λέοφρικ, απηυδισμέν­ος από τις ικεσίες της συζύγου του να μειώσει τους βαρείς φόρους που είχε επιβάλει στους πολίτες του Κόβεντρι, της δήλωσε ότι θα το κάνει αν περνούσε ολόγυμνη πάνω στο άλογό της από την πολυσύχνασ­τη αγορά.

Η Γκοντάιβα τολμηρή, με τα μαλλιά της να καλύπτουν το γυμνό κορμί, περιδιάβηκ­ε τους δρόμους και ο Λέοφρικ, κόμης της Μερκίας, δεν μπορούσε παρά να ικανοποιήσ­ει την επιθυμία. Η Γκοντάιβα έγινε τραγούδι(α), πίνακας και αιώνες αργότερα καθιερώθηκ­ε ένας εορτασμός σε ανάμνηση της έφιππης ιστορίας.

Γυμνοί στην εφορία μπορεί να πείσουμε για το δυσβάστακτ­ο της φορολογίας; [SID:11187764]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece