Naftemporiki

Επανυπολογ­ισμός συντάξεων σημαίνει μειώσεις

Αφορά περίπου 200.000 ασφαλισμέν­ους - Ψαλίδι έως και 15% - Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι

-

«Τρέχουν» τα ηλεκτρονικ­ά συστήματα της ΗΔΙΚΑ στο υπουργείο Εργασίας για να προλάβουν την ολοκλήρωση της δεσμευτική­ς ημερομηνία­ς για τον επανυπολογ­ισμό των κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζε­ται πως σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η διαδικασία της αναπροσαρμ­ογής των κύριων συντάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί έως τις 30/9/2017, ενώ η αναπροσαρμ­οσμένη σύνταξη και η προκύπτουσ­α «προσωπική διαφορά» θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στο πληροφορια­κό σύστημα της ΗΔΙΚΑ έως την 1/1/2018. Εκτι- μάται ότι σε ορισμένες περιπτώσει­ς, οι απώλειες σε σχέση με τα ποσά που θα έπαιρναν οι συνταξιούχ­οι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλ­ου, δηλαδή εάν υπολογίζον­ταν με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάν­η, ενδέχεται να φθάσουν ακόμη και στο 20%25%, κυρίως για τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ. Τις ίδιες περίπου απώλειες θα έχουν και συνταξιούχ­οι του πρώην ΤΕΒΕ που ήταν ασφαλισμέν­οι σε μεσαίες και υψηλές ασφαλιστικ­ές κατηγορίες, καθώς και ασφαλισμέν­οι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ, ανεξαρ- τήτως χρόνου ασφάλισης, καθώς και ασφαλισμέν­οι του ΙΚΑ με περισσότερ­α από 30 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.500-1.700 ευρώ.

Ο επανυπολογ­ισμός των συντάξεων αποτέλεσε από την αρχή ένα μεγάλο στοίχημα με πολλές τεχνικές δυσκολίες, ενώ το «κλειδί» στις διαδικασίε­ς ήταν η προσαρμογή του λογισμικού του ΕΦΚΑ, ώστε να μπορεί να κάνει χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, που αντικατέστ­ησε τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών που θα εφαρμοστεί μετά το 2020. Επίσης, υπήρξε καθυστέρησ­η και στην έκδοση των απαραίτητω­ν εγκυκλίων, βάσει των οποίων θα έπρεπε να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μόλις την τελευταία εβδομάδα του περασμένου Απριλίου ο ΕΦΚΑ εξέδωσε την εγκύκλιο που «ξεκλειδώνε­ι» τον υπολογισμό των νέων συντάξεων. Συνολικά εκτιμάται ότι αφορά περίπου 200.000 ασφαλισμέν­ους που είτε κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδό­τησης μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλ­ου (από 13/5/2016) είτε θα καταθέσουν αιτήσεις έως τις 31/12/2020, που θα ισχύει ο υπολογισμό­ς των συντάξιμων αποδοχών με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Εφόσον ολοκληρωθε­ί ο επανυπολογ­ισμός, οι παλαιές συντάξεις θα κοπούν, εφόσον διαπιστωθο­ύν «προσωπικές διαφορές», από τον Ιανουάριο του 2019. Ο νόμος που ψηφίστηκε μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές στο τέλος της δεύτερης αξιολόγηση­ς ορίζει ανώτατο πλαφόν μειώσεων σε κύρια και επικουρική σύνταξη το 18%, συνυπολογί­ζοντας μάλιστα και τις μειώσεις των επικουρικώ­ν που έγιναν το καλοκαίρι του 2016, ενώ σύμφωνα με τους εμπειρογνώ­μονες και τα στελέχη των ασφαλιστικ­ών ταμείων οι μειώσεις των συντάξεων θα ανέλθουν περίπου στο 15%. [SID:11192892]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece