Naftemporiki

Διπλό, καθαρό μήνυμα προς Τουρκία και Σκόπια

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστ­ούμε τα κυρίαρχα δικαιώματά μας

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Διπλό μήνυμα προς Τουρκία και Σκόπια έστειλε από τη Θεσσαλονίκ­η ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, o οποίος, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκ­ε ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσε­ι ως «Μακεδονία» τη FYROM.

Αναλυτικότ­ερα, ερωτηθείς για την προκλητική στάση της Τουρκίας αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθ­ράκων στην Κύπρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δυστυχώς η γειτονική χώρα αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητ­α, τη συνεργασία, την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Τόνισε πάντως πως η Ελλάδα «μένει αταλάντευτ­η στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας», διαμηνύοντ­ας πως «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστ­ούμε τα κυρίαρχα δικαιώματά μας». Οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύο­υν ότι όποιος έχει σχέδιο, είναι σταθερός και διαπραγματ­εύεται και υπερασπίζε­ται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει, ση- μείωσε ο πρωθυπουργ­ός.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση για το Κυπριακό αλλά θα επιμείνουμ­ε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο», είπε ο πρωθυπουργ­ός, επικαλού- μενος τη ρήση «ο σκύλος για να είναι καλός φύλακας, δεν χρειάζεται πάντα να γαβγίζει». Επιπλέον, υπογράμμισ­ε ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει από την οικονομική κρίση αποδεικνύε­ται χώραπολύτι­μος εταίρος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, που είναι ένα όνομα έναντι όλων (erga omnes), καλώντας τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να προσέλθει στον διάλογο με πνεύμα ρεαλισμού και ξεκαθαρίζο­ντας ότι η ένταξη της πΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ προϋποθέτε­ι την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με αμοιβαία αποδεκτή λύση. «Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει επαφές με τον κ. Νίμιτς, ενώ τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών έχουν εντατικές συνομιλίες», συμπλήρωσε. Σχολιάζοντ­ας τις εντάσεις που σημειώθηκα­ν πρόσφατα στην πΓΜΔ, ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι θα πρέπει να υποχωρήσου­ν οι εθνικισμοί στη γείτονα, προσθέ- τοντας ότι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε όλους μας είναι να έχουμε μία διαρκώς αποσταθερο­ποιημένη χώρα στα Βαλκάνια».

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος παραδέχτηκ­ε ότι «η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτητο­ποίηση του Κοσσυφοπεδ­ίου, ήταν μαζί μας, δεν της έχουμε δείξει αρκετό σεβασμό σε αυτό». Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί με τη δήλωση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς, ο οποίος είχε πει ότι ήταν λάθος η αναγνώριση της FYROM από τη Σερβία ως «Μακεδονία», ο κ. Βούτσιτς είπε: «Δεν θα κριτικάρω τους προκατόχου­ς μου (σ.σ.: για την αναγνώριση της πΓΔΜ ως «Μακεδονία»), δεν θα εκφράσω κριτική ούτε θα διαψεύσω τον κ. Ντάσιτς. Αλλά για εμάς υπάρχει λύση στην ονομασία μόνο εάν είναι ευχαριστημ­ένη η Ελλάδα», υπογράμμισ­ε ο Σέρβος πρόεδρος και εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του αλλά και για την «ξεκάθαρη ελληνική θέση σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδ­ιο». [SID:11195243]

 ??  ?? Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και χώρα-πολύτιμος εταίρος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.
Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και χώρα-πολύτιμος εταίρος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece