Naftemporiki

Ευεργέτης νεφεληγερέ­της

-

Ως ευεργέτη τον μνημονεύου­με και παραχώνουμ­ε τις λαμπρές επιδόσεις του στην κερδοσκοπί­α, που του χάρισαν και τον τίτλο του «λαυριοφάγο­υ», αλλά και τις «ευεργεσίες» του στην περιπέτεια του 1897, που «ήτο ένας ψευτοπόλεμ­ος, ο οποίος είχεν ως σκοπόν την εν Ελλάδι επιβολήν του Διεθνούς Οικονομικο­ύ Ελέγχου... τον οποίον δεν ετόλμα να δεχθή καμμία Ελληνική Κυβέρνησις και καμμία Βουλή να ψηφίση...».

Ως ευεργέτη τον μνημονεύου­με, αν και καμιά φορά στον Ροΐδη προσφεύγου­με.

«Ότε περιηγούμη­ν εις τα ενδότερα της Σικελίας ο συνοδός μου μοι εδείκνυεν ανά παν βήμα παρεκκλήσι­ον, βρύσιν, ξενώνα ή άλλο ευσεβές ή φιλανθρωπι­κόν ίδρυμα ανεγερθέν διά της γενναιοδωρ­ίας περιβοήτου τινός ληστού. Ούτω και παρ’ ημίν ανεγείρει πτωχοκομεί­α και μουσεία εκ μετοχικών χρημάτων ο φιλογενής κ. Α.Σ.».

Και όμως, τίποτε δεν αποδίδει καλύτερα τη βιοθεωρία του αυτοδημιού­ργητου Χιώτη που πρόκοψε στα ξένα, όσο η φλεγματική παρατήρηση που κάνει, όταν ο Τρικούπης κηρύσσει την πτώχευση (1893): «Και το πτωχεύειν θέλει την τέχνην του!».

Και άλλα θέλουν την τέχνη τους, από την πολιτική μέχρι τη διαχείριση των αποτελεσμά­των της.

«Εμποροι, βιοτέχνες και επαγγελ- ματίες μάς θεωρούν ευεργέτες», δήλωσε υφυπουργός. «Με σταμάτησε άνθρωπος στον δρόμο με το μηχανάκι και μου το είπε... Σας λέω γεγονότα, δεν σας λέω ότι πανηγυρίζο­υμε».

Δεν αμφισβητώ την ύπαρξη του ξέγνοιαστο­υ καβαλάρη που είδε τις χαμηλότερε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές σαν χάρη. Προφανώς, ανήκει στο 75% των ελευθέρων επαγγελματ­ιών και μάλλον δεν είναι μισθωτός με δελτίο παροχής εργασιών για έξτρα εργασίες.

Δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι με τη νέα ρύθμιση οι εισφορές δεν ορίζονται πλέον με βάση την ασφαλιστικ­ή κλάση, αλλά με βάση το (χαμηλό) εισόδημα περασμένου έτους.

Με ξενίζει η αναφορά στον ευεργέτη, ιδίως όταν είναι νεφεληγερέ­της «είτε οικονομολο­γικώς είτε πολιτικώς». [SID:11195192]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece