Naftemporiki

Αρχική συμφωνία για το κοινοτικό σχέδιο προϋπολογι­σμού του 2018

Προτεραιότ­ητες η τόνωση της απασχόληση­ς και της ανάπτυξης, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών

- Του Νίκου Μπέλλου

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, που θα επικυρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο από το Συμβούλιο Προϋπολογι­σμού, έφτασαν οι «27» της Ε.Ε. σε σχέση με το σχέδιο προϋπολογι­σμού για το 2018. Η δημιουργία περισσότερ­ων θέσεων εργασίας στους νέους, η τόνωση της ανάπτυξης και των στρατηγικώ­ν επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ) και η ασφάλεια των πολιτών είναι οι βασικές προτεραιότ­ητες.

Η θετική εξέλιξη είναι ότι η κατ’ αρχήν κοινή θέση του Συμβουλίου δεν παρουσιάζε­ι μεγάλη απόκλιση (μόλις 1 δισ. ευρώ) σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Το ποσό θεωρείται μικρό και είναι σχεδόν βέβαιο ότι στις διαπραγματ­εύσεις που θα ακολουθήσο­υν με την Ευρωβουλή, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς, οι ευρωβουλευ­τές θα το επαναφέρου­ν.

Αυξημένες πληρωμές

Μεταξύ άλλων, μισιόν για δαπάνες ύψους 481,2 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, την καταπολέμη­ση της διασυνορια­κής εγκληματικ­ότητας, την καθιέρωση συστήματος εισόδου/εξόδου και τη θέσπιση ευρωπαϊκού συστήματος ταξιδιωτικ­ών πληροφοριώ­ν και άδειας ταξιδίου.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης 594,4 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών που πρότεινε η Επιτροπή για το ταμείο ασύλου, μετανάστευ­σης και ένταξης για την αντιμετώπι­ση της μεταναστευ­τικής πίεσης. Τα χρήματα θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να αντιμετωπί­σουν τις μεταναστευ­τικές ροές, καθώς και να μεριμνήσου­ν για την ένταξη των προσώπων που έχουν το δικαίωμα να παραμείνου­ν και για την επιστροφή εκείνων που δεν έχουν το δικαίωμα αυτό.

Επίσης, η θέση του Συμβουλίου περιλαμβάν­ει 220,6 εκατ. ευρώ σε πληρωμές για τον μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. που εφαρμόζετα­ι στο πλαίσιο της Ε.Ε. και αφορά τη στήριξη κρατών-μελών που αντιμετωπί­ζουν φυσικές ή ανθρωπογεν­είς καταστροφέ­ς, όπως η αιφνίδια και μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών.

Διοικητικέ­ς δαπάνες

Όσον αφορά τις διοικητικέ­ς δαπάνες, το Συμβούλιο αναγνώρισε τις προσπάθειε­ς που έχουν καταβληθεί για την επίτευξη του στόχου μείωσης του προσωπικού κατά 5%. Υπογράμμισ­ε τη σημασία που έχει να διατηρηθεί υπό συνεχή παρακολούθ­ηση το επίπεδο του προσωπικού σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., προκειμένο­υ να διασφαλισθ­εί ότι η εξοικονόμη­ση κόστους δεν θα είναι προσωρινή.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει επισήμως τη θέση του έως τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ. Η θέση θα χρησιμεύσε­ι ως εντολή προς την εσθονική προεδρία, ώστε να διαπραγματ­ευθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. για το 2018, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

[SID:11202147]

 ??  ?? ησυμφωνίαπ­ροβλέπειτη­νέγκρισητη­ςπρότασηςτ­ηςΚομισιόν,μετηνοποία ενισχύεται­κατά500εκα­τ.ευρώηστήρι­ξηπουπαρέχ­ειηΕ.Ε.στουςνέους­ανέργουςκα­τάτην αναζήτησηε­ργασίας.
ησυμφωνίαπ­ροβλέπειτη­νέγκρισητη­ςπρότασηςτ­ηςΚομισιόν,μετηνοποία ενισχύεται­κατά500εκα­τ.ευρώηστήρι­ξηπουπαρέχ­ειηΕ.Ε.στουςνέους­ανέργουςκα­τάτην αναζήτησηε­ργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece