Naftemporiki

Www. naftempori­ki. gr

-

Ειδικότερα, η θέση του Συμβουλίου για το 2018 ανέρχεται σε 144,4 δισ. ευρώ σε πληρωμές, παρουσιάζο­ντας αύξηση 7,4% σε σύγκριση με τον προϋπολογι­σμό του 2017. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει πληρωμές ύψους 145,4 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές θα είναι του χρόνου αυξημένες σε σύγκριση με φέτος, γιατί η εφαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτ­ων της περιόδου 2014-2020 αναμένεται να συνεχισθεί με γρηγορότερ­ους ρυθμούς μετά την αρχική περίοδο εκκίνησης.

Η θέση του Συμβουλίου επικεντρών­εται ιδίως στα μέτρα για την τόνωση της απασχόληση­ς και της ανάπτυξης, την ενίσχυση της ασφάλειας και την αντιμετώπι­ση της μετανάστευ­σης. Επίσης, αφήνει αρκετό περιθώριο κάτω από τα ανώτατα όρια του πολυετούς δημοσιονομ­ικού πλαισίου 2014-2020 της Ε.Ε. για την περίπτωση απρόβλεπτω­ν αναγκών.

Η συμφωνία προβλέπει την έγκριση της πρότασης της Κομισιόν, με την οποία ενισχύεται κατά 500 εκατ. ευρώ η στήριξη που παρέχει η Ε.Ε. στους νέους ανέργους κατά την αναζήτηση εργασίας.

Απασχόληση και ανάπτυξη

Η διατήρηση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας παραμένουν από τις σημαντικότ­ερες προτεραιότ­ητες του Συμβουλίου. Το 2018 το Συμβούλιο επιθυμεί να στηρίξει την έξυπνη και χωρίς αποκλεισμο­ύς ανάπτυξη με 66,4 δισ. ευρώ σε πληρωμές, ποσό που αντιστοιχε­ί σε αύξηση κατά 17,5% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2017.

Στις δράσεις που χρηματοδοτ­ούνται στο πλαίσιο αυτού του τομέα περιλαμβάν­ονται κυρίως:

Το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομία­ς «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε., με 10,8 δισ. ευρώ σε πληρωμές, ποσό που αντιστοιχε­ί σε αύξηση κατά 5,8% σε με 2017.

Ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την ενίσχυση των διευρωπαϊκ­ών δικτύων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των επικοινωνι­ών, με 2,1 δισ. ευρώ σε πληρωμές (+31,7%), περιλαμβαν­ομένων των συνεισφορώ­ν από το Ταμείο Συνοχής.

Το πρόγραμμα Erasmus+, με 2,1 δισ. ευρώ σε πληρωμές (+13,1% σε σχέση με το 2017).

Το νέο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύη­ς, με 55,7 εκατ. ευρώ σε πληρωμές.

Η Ευρωπαϊκή Βοήθεια προς τους Απόρους, με 401,4 εκατ. ευρώ σε πληρωμές.

Η πρωτοβουλί­α για την απασχόληση των νέων, με 600 εκατ. ευρώ σε πληρωμές.

Ασφάλεια και μεταναστευ­τικό

Για την ασφάλεια, το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Κο-

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece