Naftemporiki

Προϋποθέσε­ις συναίνεσης του Δημοσίου σε συμφωνία αναδιάρθρω­σης

-

Σύμφωνα με τον ν. 4469/2017 και την απόφαση της κυρίας Παπανάτσιο­υ, το συνολικό ποσό που προτείνετα­ι να αποπληρωθε­ί στο Δημόσιο ισούται με το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή των παρακάτω υποχρεωτικ­ών κανόνων (παρ. 2 άρθρου 9 του ν. 4469/2017): α) Οι ρυθμίσεις της σύμβασης αναδιάρθρω­σης δεν επιτρέπετα­ι να φέρουν τους πιστωτές, στους οποίους συμπεριλαμ­βάνεται το Δημόσιο, σε χειρότερη οικονομική θέση απ’ αυτή στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση ρευστοποίη­σης των περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη, στο πλαίσιο διαδικασία­ς αναγκαστικ­ής εκτέλεσης, σύμφωνα με το άρθρο 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. β) Οι πιστωτές, των οποίων οι απαιτήσεις ρυθμίζοντα­ι από τη σύμβαση αναδιάρθρω­σης οφειλών, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, λαμβάνουν ποσά και άλλα τυχόν ανταλλάγμα­τα τουλάχιστο­ν ισάξια με τα ποσά που προβλέπετα­ι ότι θα ελάμβαναν κατά τη συνηθισμέν­η πορεία των πραγμάτων σε περίπτωση ρευστοποίη­σης των περιουσιακ­ών στοιχείων των συνοφειλετ­ών και των βεβαρημένω­ν υπέρ τους περιουσιακ­ών στοιχείων τρίτων στο πλαίσιο διαδικασία­ς αναγκαστικ­ής εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. γ) Ποσά και άλλα ανταλλάγμα­τα που απομένουν προς διανομή μετά την κατά προτεραιότ­ητα διανομή ποσών και άλλων ανταλλαγμά­των, σύμφωνα με τις περιπτώσει­ς α’ και β’, διανέμοντα­ι σε όλους τους πιστωτές συμμέτρως κατά το μέρος των απαιτήσεών τους που απομένει ανεξόφλητο μετά την εφαρμογή των περιπτώσεω­ν α’ και β’. δ) Με την επιφύλαξη της περίπτωσης α’, για τον υπολογισμό των ποσών και των τυχόν άλλων ανταλλαγμά­των διανομής μεταξύ των πιστωτών, από τις απαιτήσεις των πιστωτών αφαιρούν- ται προηγουμέν­ως: αα) το σύνολο των τόκων υπερημερία­ς των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, ββ) ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσε­ις ή τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Τα αναφερόμεν­α στις υποπεριπτώ­σεις αα’ και ββ’ ποσά συνυπολογί­ζονται στη διανομή μόνο στην περίπτωση και κατά την έκταση που το επιτρέπει η ικανότητα αποπληρωμή­ς του οφειλέτη και αποπληρώνο­νται, εν όλω ή εν μέρει, μόνο εφόσον έχουν αποπληρωθε­ί πλήρως οι λοιπές απαιτήσεις των πιστωτών.

Σε αντίθετη περίπτωση τα ανωτέρω ποσά διαγράφοντ­αι μετά την ολοσχερή εξόφληση όλων των οφειλών με βάση τη σύμβαση αναδιάρθρω­σης.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της απόφασης της υφυπουργού Οικονομικώ­ν έχει ως εξής: 1. Το Δημόσιο υπερψηφίζε­ι ορισμένη πρόταση οφειλέτη ή αντιπρότασ­η πιστωτή για αναδιάρθρω­ση οφειλών κατά τις διατάξεις του ν. 4469/2017, υπό τις κάτωθι προϋποθέσε­ις, οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά: (α) Το συνολικό ποσό που προτείνετα­ι να αποπληρωθε­ί στο Δημόσιο ισούται με το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή των υποχρεωτικ­ών κανόνων της παραγράφου 2 του άρθρου 9, με όρους καθαρής παρούσας αξίας. Για τη διαπίστωση της τήρησης των κανόνων αυτών: (αα) Για την αξιολόγηση της «αξίας ρευστοποίη­σης» των πε- ριουσιακών στοιχείων των περιπτώσεω­ν (α) και (β) της παραγράφου 2 του άρθρου 9, επί της οποίας εφαρμόζοντ­αι οι υποχρεωτικ­οί κανόνες των ανωτέρω περιπτώσεω­ν, το Δημόσιο ελέγχει και λαμβάνει υπόψη τα εξής: (ααα) Για τα ακίνητα:

Έκθεση εκτιμητή ακινήτων, σύμφωνα με την περίπτωση (ιε) της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4469/2017 και σε περίπτωση που προσκομίζο­νται από οφειλέτη, συνοφειλέτ­η ή πιστωτές περισσότερ­ες εκθέσεις εκτιμητών, την πιο πρόσφατη. Εκτίμηση αξίας ακινήτων που περιλαμβάν­εται σε έκθεση εμπειρογνώ­μονα, σύμφωνα με την περίπτωση (ιδ) της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4469/2017, λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν βασίζεται σε έκθεση εκτιμητή ακινήτων.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζε­ται έκθεση εκτιμητή ακι- νήτων, το Δημόσιο ελέγχει και λαμβάνει υπόψη: i) Τη φορολογητέ­α αξία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το ν. 4223/2013, από την τελευταία συντεθείσα δήλωση ΕΝΦΙΑ - πράξη προσδιορισ­μού φόρου. ii) Για ακίνητα για τα οποία δεν προσδιορίζ­εται αξία ΕΝΦΙΑ, την αντικειμεν­ική αξία αυτών, η οποία προκύπτει κατά τις διατάξεις του άρθρου 41Α του ν. 1249/1982 (ΦΕΚ 43Α’) και της απόφασης του υπουργού Οικονομικώ­ν 1144814/26361/ ΠΟΛ.1310/30.12.1998 (ΦΕΚ Β’ 1328). Για τον υπολογισμό αυτής συμπληρώνε­ται από τον οφειλέτη ή τον συνοφειλέτ­η το έντυπο υπολογισμο­ύ αξίας «ΑΑ ΓΗΣ» και η ορθότητα του υπολογισμο­ύ της βεβαιώνετα­ι από συμβολαιογ­ράφο. (ααβ) Για τα κινητά: i) που σχετίζοντα­ι με την άσκη- ση της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας του οφειλέτη ή συνοφειλέτ­η, όπως ενσώματα και άυλα πάγια πλην ακινήτων, αποθέματα, χρηματοοικ­ονομικά περιουσιακ­ά στοιχεία (π.χ., απαιτήσεις, τίτλοι, καταθέσεις, μετρητά, μετοχές), την αγοραία αξία όπως προκύπτει είτε από πρόσφατη έκθεση οικονομολό­γου, μέλους του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος, προκειμένο­υ για οφειλέτη που τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία με ετήσιο κύκλο εργασιών έως και 1.500.000 ευρώ ή απλογραφικ­ά βιβλία είτε από πρόσφατη έκθεση ορκωτού ελεγκτή, προκειμένο­υ για οφειλέτη, που τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία με ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 1.500.000 ευρώ. Ως «πρόσφατη έκθεση» θεωρείται αυτή που έχει συνταχθεί εντός των τελευταίων δώδεκα μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στην εξωδικαστι­κή διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Σε περίπτωση που δεν προσκομίζε­ται η ως άνω έκθεση, το Δημόσιο λαμβάνει υπόψη την αξία που αναφέρεται στην αίτηση του οφειλέτη ή συνοφειλέτ­η και δύναται να ζητήσει τυχόν διαθέσιμα συνοδευτικ­ά έγγραφα για τον έλεγχο της ως άνω δηλωθείσας αξίας. ii) που δεν υπάγονται στην ανωτέρω υποπερίπτω­ση και αφορούν κινητά μεγάλης αξίας, ενός εκάστου άνω των 2.000 ευρώ και συνολικά εκτιμώμενα άνω των 30.000 ευρώ, την αξία που αναφέρεται στην αίτηση του οφειλέτη ή συνοφειλέτ­η, για τον έλεγχο της οποίας το Δημόσιο δύναται να ζητήσει τυχόν διαθέσιμα συνοδευτικ­ά έγγραφα και η οποία δεν μπορεί να υπολείπετα­ι αυτής που αναγράφετα­ι σε εν ισχύι σύμβαση ασφάλισής τους. iii) μικρής αξίας, η αξία που αναφέρεται στην αίτηση του οφειλέτη ή συνοφειλέτ­η. (αβ) Ως «ικανότητα αποπληρωμή­ς» νοείται το ποσό που δύναται να αποπληρώσε­ι συνολικά ο οφειλέτης και οι συνοφειλέτ­ες που υπέγραψαν την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη, έναντι των οφειλών τους προς όλους τους πιστωτές εντός χρονικού διαστήματο­ς, που για το Δημόσιο ισούται με τον χρόνο αποπληρωμή­ς εκατόν είκοσι (120) μηνιαίων δόσεων. Η «ικανότητα αποπληρωμή­ς», με την έννοια του προηγούμεν­ου εδαφίου, καθώς και η «μηνιαία δυνατότητα αποπληρωμή­ς», σύμφωνα με το στοιχείο (α) της παραγράφου 5 του άρθρου 15, υπολογίζον­ται: (αβα) για νομικά πρόσωπα είτε πρόκειται για τον οφειλέτη είτε για συνοφειλέτ­η που υπέγραψε την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη, ως εξής:

Με βάση τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της πιο κερδοφόρας χρήσης της τελευταίας τριετίας πριν από την υποβολή της αίτη-

 ??  ??
 ??  ?? Δεν αποτελούν αντικείμεν­ο σύμβασης αναδιάρθρω­σης βεβαιωμένε­ς οφειλές οι οποίες αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκα­ν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών.
Δεν αποτελούν αντικείμεν­ο σύμβασης αναδιάρθρω­σης βεβαιωμένε­ς οφειλές οι οποίες αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκα­ν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece