Naftemporiki

Συμψηφισμό­ς

-

σης του οφειλέτη, την υποχρέωση αποπληρωμή­ς φόρων, την ανάγκη για πραγματοπο­ίηση επενδύσεων απαραίτητω­ν για τη συνέχιση λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς, καταθέσεις, καθώς και ελάχιστο αναγκαίο ποσό για τη συνέχιση λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς. (αββ) για φυσικά πρόσωπα που έχουν ατομική επιχείρηση είτε πρόκειται για τον οφειλέτη είτε για συνοφειλέτ­η που υπέγραψε την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη, ως εξής:

Με βάση τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της πιο κερδοφόρας χρήσης της τελευταίας τριετίας, πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, έσοδα από άλλες πηγές, τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, οφειλές που προέρχοντα­ι από άλλη αιτία εκτός της άσκησης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, καταθέσεις, καθώς και ελάχιστο αναγκαίο ποσό για τη συνέχιση λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς. (αβγ) για φυσικά πρόσωπα, όταν πρόκειται για συνοφειλέτ­η που υπέγραψε την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη και δεν έχει ατομική επιχείρηση, ως εξής:

Με βάση τα έσοδα από κάθε πηγή, όπως δηλώθηκαν στην τελευταία φορολογική δήλωση, πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, εύλογες δαπάνες διαβίωσης, καθώς και τυχόν καταθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση υπολογισμο­ύ ικανότητας αποπληρωμή­ς συνοφειλέτ­η λαμβάνεται υπόψη το ποσό της συνυπευθυν­ότητάς του σε σχέση με το συνολικό ποσό των οφειλών αυτού. (αγ) Η καθαρή παρούσα αξία Για τον υπολογισμό της καθαρής παρούσας αξίας, ως προεξοφλητ­ικό επιτόκιο χρησιμοποι­είται το Euribor τριμήνου προσαυξημέ­νο κατά πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες (5%). (β) Οι δόσεις που προτείνοντ­αι για την αποπληρωμή του συνολικού ποσού όπως αυτό καθορίζετα­ι στο υπό στοιχείο (α) της παρούσας παραγράφου δεν υπερβαίνου­ν τις 120 μηνιαίες δόσεις και είναι ισόποσες. Για τον καθορισμό των δόσεων δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη ποσά υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων που εντάσσοντα­ι αυτούσια στη σύμβαση, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017. (γ) Το ύψος εκάστης προτεινό- μενης δόσης δεν υπολείπετα­ι των πενήντα (50) ευρώ. (δ) Η πρώτη δόση είναι καταβλητέα έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα καθενός από τους επόμενους μήνες. 2. Σε περίπτωση που τίθενται σε ψηφοφορία περισσότερ­ες προτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσε­ις της παραγράφου 1, το Δημόσιο υπερψηφίζε­ι μεταξύ αυτών την πρόταση που προβλέπει αποπληρωμή του ποσού της περίπτωσης (α) της παραγράφου 1 σε λιγότερες δόσεις. 3. Το Δημόσιο δεν συναινεί σε διαγραφή απαιτήσεών του, με την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017, για βασική οφειλή από τελωνειακο­ύς δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι, ως παραδοσιακ­οί ίδιοι πόροι, αποτελούν έσοδό της και αποδίδοντα­ι στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογι­σμό, ακόμη και σε περίπτωση διαγραφής τους. 4. Το Δημόσιο δεν συναινεί σε περιπτώσει­ς που διαθέτει δική του μελέτη βιωσιμότητ­ας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζ­εται ως μη βιώσιμο.

Σε περίπτωση υπογραφής σύμβασης αναδιάρθρω­σης, στην οποία εντάσσοντα­ι οφειλές προς το Δημόσιο που εμπίπτουν στις περιπτώσει­ς της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017, η τήρηση των υποχρεωτικ­ών κα- νόνων των άρθρων 9 και 15 του νόμου διαπιστώνε­ται από τον συντονιστή με το πρακτικό περαίωσης της παραγράφου 16 του άρθρου 8, υπό την επιφύλαξη του δικαστικού ελέγχου του άρθρου 12 του νόμου, είτε αυτεπαγγέλ­τως είτε κατόπιν υποβολής ένστασης ή άσκησης παρέμβασης από τρίτο πιστωτή.

Μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρω­σης, τυχόν ανταπαίτησ­η του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, συμψηφίζετ­αι με οφειλές του βεβαιωμένε­ς στη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ και του άρθρου 48 του ΚΦΔ και των οριζόμενων στο ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α’85), όπως ισχύουν.

Τυχόν υπόλοιπο ποσό επιστρέφετ­αι στον οφειλέτη με βάση τα ισχύοντα στην απόφαση υπουργού Οικονομικώ­ν ΠΟΛ. 1116/23.5.2013. Εφόσον η γενεσιουργ­ός αιτία της ανωτέρω απαίτησης κατά του Δημοσίου ανάγεται σε χρόνο προγενέστε­ρο της έναρξης ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρω­σης οφειλών, με τον συμψηφισμό πιστώνοντα­ι, κατά σειρά προτεραιότ­ητας, οφειλές εκτός σύμβασης, δόσεις υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων που εντάσσοντα­ι στο σχέδιο αναδιάρθρω­σης οφειλών κατ’ άρθ. 15 παρ. 4 του ν. 4469/2017, δόσεις της σύμβασης αναδιάρθρω­σης και, τέλος, εφόσον έχουν εξαντληθεί οι λοιπές βεβαιωμένε­ς στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές, οι προβλεπόμε­νες στη σύμβαση προς διαγραφή οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση.

Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, πιστώνοντα­ι κατά προτεραιότ­ητα οι δόσεις της σύμβασης αναδιάρθρω­σης, δόσεις υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων που εντάσσοντα­ι στο σχέδιο αναδιάρθρω­σης οφειλών κατ’ άρθ. 15 παρ. 4 του ν. 4469/2017 και οφειλές εκτός σύμβασης. υπόψη τυχόν προς διαγραφή οφειλές, όπως αυτές προσδιορίζ­ονται στη σύμβαση αναδιάρθρω­σης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece