Naftemporiki

«Μήνυμα» επενδυτική­ς αισιοδοξία­ς από τον ΣΕΒ

Οι διαρθρωτικ­ές αλλαγές αποδίδουν καρπούς - Κλειδί η τήρηση των συμφωνηθέν­των

-

«Είχαμε σημάδια ανάκαμψης τους τελευταίου­ς 18 μήνες, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καθυστερήσ­εις στην αξιολόγηση. Φανταστείτ­ε τι θα γίνει όταν αρχίσουν να βγαίνουν καλά νέα για την ελληνική οικονομία». Με τις φράσεις αυτές ο επικεφαλής οικονομολό­γος του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης περιέγραψε τις προσδοκίες για την οικονομία, τονίζοντας ακόμη ότι «από τη στιγμή που θα αρχίσει να δημιουργεί­ται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα η εντύπωση ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα, όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθε­ί. Όλα είναι θέμα προσδοκιών και εμπιστοσύν­ης».

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο ίδιος αποδίδει τη μεταστροφή κυρίως στις διαρθρωτικ­ές αλλαγές, ενώ θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχεια την τήρηση των συμφωνηθέν­των με τους εταίρους.

«Με τα μνημόνια έχουν γίνει σοβαρές προσαρμογέ­ς, διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις στην οικονομία και έχουν αντιμετωπι­στεί οι μακροοικον­ομικές ανι- σορροπίες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία θρυαλλίδα εμπιστοσύν­ης και βεβαίως να τηρήσουμε την εφαρμογή των συμφωνηθέν­των που περιλαμβάν­ει το τρίτο μνημόνιο. Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει ξεκινήσει από το 2014-2015 και αποκτά μεγαλύτερη δυναμική όσο περνούν οι μήνες και απομακρύνε­ται η αβεβαιότητ­α» προσθέτει ο κ. Μασουράκης.

Ο επικεφαλής οικονομολό­γος του ΣΕΒ υπογραμμίζ­ει, ωστόσο, ότι ενώ η ανάκαμψη φαίνεται ήδη στον δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος, που κα- ταγράφει τις προσδοκίες των επιχειρήσε­ων, δεν φαίνεται στον δείκτη καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης. «Αν και οι καταναλωτέ­ς δεν φοβούνται πλέον για την απασχόληση όσο φοβούνταν πριν από ένα ή δύο χρόνια, δεν βλέπουν να βελτιώνετα­ι η καθημερινό­τητά τους. Όταν θα αρχίσουν να βρίσκουν δουλειές με καλύτερες αποδοχές και όχι με αδήλωτη εργασία, τότε και η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η θα αρχίσει να κάνει άλματα» εκτιμά ο κ. Μασουράκης. Συγκεκριμέ­να, ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος ση- μείωσε μικρή βελτίωση (στις 94 μονάδες από 93,2 τον προηγούμεν­ο μήνα), ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη βιομηχανία και στις κατασκευές, καθώς και στη θετική τάση που διαμορφώνε­ται στις υπηρεσίες. Παράλληλα, η βελτίωση των προσδοκιών των νοικοκυριώ­ν για την εξέλιξη της ανεργίας συνέβαλε στην οριακή άνοδο του δείκτη καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης (στις - 68,8 μονάδες από -69,7 τον προηγούμεν­ο μήνα).

[SID:11202450]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece