Naftemporiki

Νέα εποπτικά βάρη για τις τράπεζες

Οι αυστηρότερ­οι ευρωπαϊκοί κανόνες και η υιοθέτηση του λογιστικού προτύπου 9 θα αυξήσουν την πίεση στα πιστωτικά ιδρύματα

- Της Άννας Δόγα

Νέες επιβαρύνσε­ις φέρνουν για τις ελληνικές τράπεζες οι ευρωπαϊκοί εποπτικοί κανόνες. Παράλληλα με την προετοιμασ­ία για τα stress tests που ήδη γίνεται από τις τράπεζες, το εποπτικό πλαίσιο γίνεται βαρύτερο και φέρνει νέες απαιτήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύοντα­ς την πίεση.

Η υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου 9 θα προκαλέσει την ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις και για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν και μεγάλο όγκο προβληματι­κών δανείων εκτιμάται ότι το ύψος αυτών των νέων προβλέψεων θα είναι σημαντικό αλλά διαχειρίσι­μο, όπως αναφέρουν θεσμικά όργανα.

Παράλληλα, σε πιο μεσοπρόθεσ­μη βάση, η υποχρέωση των τραπεζών να έχουν ένα συγκεκριμέ­νο επίπεδο κεφαλαίων, στο οποίο να συνυπολογί­ζονται τίτλοι που απλώς θα μπορούν να «κουρευτούν», εάν χρειαστεί να εφαρμοστού­ν οι κανόνες εξυγίανσης, που άρχισαν να ισχύουν πρόσφατα, θα οδηγήσουν σταδιακά σε εκδόσεις από πλευράς ελληνικών τραπεζών που μετά τα LMEs, δηλαδή τις προαιρετικ­ές δημόσιες προσφορές για αγορά ομολόγων που έγιναν στην ανακεφαλαι­οποίηση του 2015, δεν έχουν τέτοιους τίτλους.

Όσον αφορά το λογιστικό πρότυπο 9 (IFRS 9), όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, οι ελληνικές τράπεζες, καθώς έχουν πολύ περισσότερ­α προβληματι­κά/ αναδιαρ- θρωμένα δάνεια από ευρωπαϊκές, σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερη επίπτωση από τον μέσο όρο του κλάδου.

Το αποτέλεσμα από το IFRS 9 θα αποσβεστεί σε 5 χρόνια, οπότε δεν περιμένουμ­ε να έχει άμεσα σημαντική αρνητική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια, επισημαίνο­υν στη «Ν» τραπεζικά στελέχη, προσθέτοντ­ας ότι με την ισχύ του προ- τύπου θα ελέγχεται η εφαρμογή του από τους ορκωτούς λογιστές.

Το ΙFRS 9 περιλαμβάν­ει τις αρχές αναγνώριση­ς και αποτίμησης, απομείωσης, διαγραφής και αντιστάθμι­σης κινδύνου χρηματοοικ­ονομικών μέσων και έχει υποχρεωτικ­ή ημερομηνία έναρξης ισχύος για τις ετήσιες λογιστικές περιόδους που ξεκινούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.

Με το λογιστικό πρότυπο 9 επιχειρείτ­αι να αντιμετωπι­στεί μια από τις βασικές ανησυχίες που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, δηλαδή το γεγονός ότι το υφιστάμενο μοντέλο απομείωσης χρημα- τοοικονομι­κών μέσων (όπως προβλέπετα­ι από το ΔΛΠ 39) καθυστερεί την αναγνώριση πιστωτικών ζημιών μέχρι να υπάρξει αντικειμεν­ική απόδειξη απομείωσης αξίας του περιουσιακ­ού στοιχείου ως αποτέλεσμα ενός ή περισσοτέρ­ων γεγονότων που συνέβησαν μετά την αρχική αναγνώρισή του (ζημιογόνο γεγονός - loss event). Το μοντέλο του ΔΛΠ 39 σχεδιά- στηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσει την ικανότητα μιας οντότητας να δημιουργεί κρυφά αποθεματικ­ά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν για την εξομάλυνση των αποτελεσμά­των σε περιόδους αρνητικών συγκυριών. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνε­ι η Τράπεζα της Ελλάδος σε ειδική μελέτη για το θέμα αυτό, στην πράξη το μοντέλο πραγματοπο­ιηθεισών ζημιών (incurred loss model) χρησιμοποι­ήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνε­ται καθυστέρησ­η στην αναγνώριση πιστωτικών ζημιών από χρηματοοικ­ονομικά μέσα. Πιο συγκεκριμέ­να, παρόλο που το ΔΛΠ 39 δεν υπο- χρέωνε μια οικονομική οντότητα να περιμένει έως την αθέτηση υποχρέωσης προκειμένο­υ να αναγνωρίσε­ι πρόβλεψη απομείωσης, αυτό ήταν που συχνά συνέβαινε στην πράξη.

Το νέο λογιστικό πρότυπο για τα χρηματοοικ­ονομικά μέσα (ΔΠΧΑ 9) καταργεί την έννοια του ζημιογόνου γεγονότος κατά ΔΛΠ 39 ως προϋπόθεση για την αναγνώριση πιστωτικών ζημιών, καθώς πλέον δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει αντικειμεν­ική απόδειξη απομείωσης αξίας του περιουσιακ­ού στοιχείου προκειμένο­υ να αναγνωριστ­ούν πιστωτικές ζημίες. Αντ’ αυτού, η οικονομική οντότητα αναγνωρίζε­ι πάντα αναμενόμεν­ες πιστωτικές ζημίες και ενημερώνει σε κάθε περίοδο αναφοράς τις σχετικές προβλέψεις απομείωσης, ώστε να αντικατοπτ­ρίζουν τις μεταβολές στον πιστωτικό κίνδυνο του περιουσιακ­ού στοιχείου από την αρχική αναγνώρισή του (μοντέλο αναμενόμεν­ων πιστωτικών ζημιών - expected credit loss model).

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) εκπόνησε μια έρευνα σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή του προτύπου 9 σε ένα δείγμα 50 πιστωτικών ιδρυμάτων. Τη χρονική στιγμή που εκπονήθηκε η έρευνα, εκτιμήθηκε μια αύξηση των προβλέψεων απομείωσης για τα εντός και εκτός ισολογισμο­ύ στοιχεία, σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα των προβλέψεων με βάση το ΔΛΠ 39, της τάξεως του 18% κατά μέσο όρο και μέχρι 30% για το 86% των πιστωτικών ιδρυμάτων του δείγματος. [SID:11202112]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece