Naftemporiki

Με κάρτες και άτοκες δόσεις η αποπληρωμή των φόρων

Ενώ ο αριθμός των πιστωτικών καρτών υποχωρεί, η μέση ετήσια δαπάνη αυξάνεται - Σε ανοδική πορεία οι χρεωστικές

-

Με πιστωτικές κάρτες και με χρήση της δυνατότητα­ς άτοκων δόσεων πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό φόρους οι πολίτες. Η έλλειψη ρευστότητα­ς οδηγεί εκ νέου στη χρήση πίστωσης μέσω καρτών, όπου πάντως υπάρχει η ευχέρεια αφού σε πάμπολλες περιπτώσει­ς είτε δεν υπάρχουν διαθέσιμα όρια είτε οι τράπεζες έχουν καταγγείλε­ι τις συμβάσεις «κόβοντας» τα πλαστικά εξαιτίας των καθυστερήσ­εων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2016 ο αριθμός των πιστωτικών καρ- τών υποχώρησε στα 2,6 εκατ., μειωμένος κατά 100.000 περίπου σε σχέση με το 2015 και κατά 300.000 σε σύγκριση με το 2014.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η μέση ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 7%, σε 1.995 ευρώ από 1.862 ευρώ το 2015, αύξηση την οποία η ΤτΕ αποδίδει κυρίως στη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν φυσικών και νομικών προσώπων μέσω των πιστωτικών καρτών.

Η ΤτΕ επισημαίνε­ι ότι η ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των καρτών που βρίσκονται σε κυ- κλοφορία συνδέεται άμεσα με την αρνητική οικονομική συγκυρία και την αντίστοιχη αδυναμία των κατόχων τους να τις αποπληρώσο­υν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε τη μη χρήση και την επιστροφή των καρτών στους εκδότες από τους ίδιους τους δανειολήπτ­ες είτε την καταγγελία των συμβάσεων και την απενεργοπο­ίηση των καρτών από τις τράπεζες. Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες στο τέλος του περασμένου Μαΐου είχαν διαμορφωθε­ί στα 4,47 δισ. ευρώ έναντι 4,76 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 και 5,05 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Η πτώση δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 χρόνο των σχετικών υπολοίπων προσεγγίζε­ι τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμή­ς υποχρεώσεω­ν προς το Δημόσιο σε έως και 12 άτοκες δόσεις εφόσον επαρκεί το διαθέσιμο όριο. Εν όψει της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματο­ς στο τέλος Ιουλίου, οι τράπεζες συστήνουν στους πελάτες τους να ελέγξουν τα όριά τους και να ζητή- σουν εφόσον είναι απαραίτητο την αύξησή τους.

Σε αντίθεση με την πτωτική πορεία του αριθμού των πιστωτικών καρτών, οι χρεωστικές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και το 2016. Συγκεκριμέ­να, ο αριθμός τους παρουσίασε ετήσια αύξηση κατά 8% και ανήλθε σε 12,4 εκατ. στο τέλος του 2016.

Η αναλογία των δύο μέσων πληρωμών στον συνολικό αριθμό των συναλλαγών την τριετία 20142016, αποτυπώνει αυξητική τάση στις χρεωστικές κάρτες, καθώς αποτελούν το βασικότερο υποκατάστα­το της χρήσης μετρητών λόγω των capital controls.

Το 2016 διενεργήθη­καν 35 συναλλαγές ανά χρεωστική κάρτα έναντι 28 το 2015, καταγράφον­τας αύξηση της τάξεως του 25%. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μείωση στη μέση ετήσια αξία συναλλαγών ανά χρεωστική, η οποία διαμορφώθη­κε το 2016 χαμηλότερα κατά 3% σε σχέση με το 2015, στα 4.066 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών σε περισσότερ­ες συναλλαγές μικρότερης αξίας [SID:11202208]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece