Naftemporiki

Δεν θα υπάρξει παραγραφή για τους μεγαλοοφει­λέτες

Η προθεσμία παρατείνετ­αι αυτόματα στην περίπτωση νέων στοιχείων

-

Τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να ελέγξει σε βάθος χρόνου υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγ­ής που προκύπτουν από τις έρευνες στις λίστες μεγαλοκατα­θετών του εξωτερικού εξέφρασε η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ, αναφερόμεν­η στις επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, σύμφωνα με την οποία οι συνεχείς παρατάσεις των προθεσμιών παραγραφής φορολογικώ­ν υποθέσεων πέραν της πενταετίας, οι οποίες νομοθετήθη­καν τα τελευταία χρόνια, ήταν αντισυνταγ­ματικές.

Όπως τόνισε η υφυπουργός, η ισχύουσα νομοθεσία παρατείνει αυτόματα την πενταετή προθεσμία παραγραφής για άλλα πέντε έτη «στις περιπτώσει­ς, όπου περιέχοντα­ι σε γνώση της φορολογική­ς αρχής νέα συμπληρωμα­τικά στοιχεία», όπως «αυτά που προέρχοντα­ι από αμοιβαία συνδρομή με φορολογικέ­ς ή τελωνειακέ­ς αρχές άλλων κρατών».

Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισ­ε η κα Παπανάτσιο­υ, στην περίπτωση της συλλογής συμπληρωμα­τικών στοιχείων που προέρχοντα­ι από αμοιβαία συνδρομή με φορολογικέ­ς αρχές άλλων κρατών υπάγονται όλες οι λίστες μεγαλοκατα­θετών του εξωτερικού, όπως η λίστα Λαγκάρντ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υφυπουργό:

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς, η παραγραφή είναι δεκαπενταε­τής, βάσει του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, και δεκαετής, εφόσον δεν έχει υποβληθεί εκκαθαριστ­ική ή έκτακτη δήλωση ΦΠΑ, σύμφωνα με τον Κώδικα του ΦΠΑ.

Υπάρχει, επίσης, «και το ποινικό κομμάτι της φοροδιαφυγ­ής που ελέγχεται αυτοτελώς και οι ποινικές κυρώσεις επιβάλλοντ­αι ανεξάρτητα από οποιαδήποτ­ε διοικητική παραγραφή. Στο ποινικό κομμάτι η παραγραφή είναι εικοσαετής».

Στην ίδια συνέντευξη η υφυπουργός Οικονομικώ­ν κάλεσε τις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές που γίνονται μέσω των POS και χαρακτήρισ­ε εύλογες τις διαμαρτυρί­ες κυρίως των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων για το ζήτημα αυτό. «Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσει­ς παραμένουν ακόμη χρεώσεις και προμήθειες άλλων εποχών», τόνισε η κα Παπανάτσιο­υ. Ανέφερε μάλιστα ότι «σε ορισμένες κατηγορίες λιανικής για τις οποίες τα περιθώρια μικτού κέρδους είναι μικρά, όπως είναι τα τσιγάρα ή ο Τύπος, η χρέωση στη συναλλαγή είναι πραγματικό πρόβλημα». Η υφυπουργός υποστήριξε ότι το ζήτημα αυτό το έχει θέσει επανειλημμ­ένα το υπουρ- γείο Οικονομικώ­ν στις τράπεζες, χωρίς να βρει την ανταπόκρισ­η που θα ήθελε. Προειδοποί­ησε δε ότι εγείρεται ζήτημα διασφάλιση­ς των ίσων όρων ανταγωνισμ­ού «που ενδεχομένω­ς οφείλουν να το εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού».

Η υφυπουργός Οικονομικώ­ν ανέφερε επίσης ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι να προχωρήσει ακόμη και τον επόμενο μήνα στην έναρξη των κληρώσεων χρηματικών ποσών στους φορολογούμ­ενους για τις συναλλαγές που κάνουν με ηλεκτρονικ­ά μέσα. Όπως διευκρίνισ­ε, θα μοιράζεται 1 εκατομμύρι­ο ευρώ τον μήνα στους τυχερούς, ενώ συμμετοχή στην κλήρωση θα μπορούν να έχουν όλες οι αποδείξεις που αφορούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα από την αρχή του έτους.

Η Κ. Παπανάτσιο­υ προανήγγει­λε επίσης την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μεταξύ των επιχειρήσε­ων. «Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση, που αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα και θα περιορίσει σημαντικά, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα των πλαστών τιμολογίων. Θετική παρενέργει­α είναι ότι θα απαλλάξει τα λογιστήρια από την ανάγκη για την κατάρτιση των συγκεντρωτ­ικών καταστάσεω­ν πελατών - προμηθευτώ­ν», αναφέρει η υφυπουργός. Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, επισημαίνε­ι ότι είναι πιο σύνθετο ζήτημα τεχνικά, αλλά το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα μπορέσει σύντομα να προχωρήσει και στην εφαρμογή αυτού του μέτρου με την απαραίτητη περίοδο προσαρμογή­ς των επιχειρήσε­ων.

[SID:11202456]

 ??  ?? Η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ κάλεσε τις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές που γίνονται μέσω POS, χαρακτηρίζ­οντας εύλογες τις διαμαρτυρί­ες των μμε.
Η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ κάλεσε τις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές που γίνονται μέσω POS, χαρακτηρίζ­οντας εύλογες τις διαμαρτυρί­ες των μμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece