Naftemporiki

Crash test για τη λειτουργία καταστημάτ­ων τις Κυριακές

Συγκεντρώσ­εις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Κρήτη

-

Ενώπιον ανοιχτών καταστημάτ­ων σε πολλές περιπτώσει­ς έλαβαν χώρα χθες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η και μεγάλες επαρχιακές πόλεις συγκεντρώσ­εις και συλλαλητήρ­ια ενάντια στην κυριακάτικ­η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσε­ων, σε συνέχεια καλέσματος της ομοσπονδία­ς εμποροϋπαλ­λήλων (ΟΙΥΕ) για 24ωρη απεργία, αλλά και άλλων συνδικαλισ­τικών φορέων που παρακινούσ­αν τις προηγούμεν­ες ημέρες εργαζόμενο­υς και καταναλωτέ­ς να υπερασπιστ­ούν την κυριακάτικ­η αργία. Η χθεσινή ημέρα, Κυριακή 16 Ιουλίου, ήταν η πρώτη Κυριακή της θερινής εκπτωτικής περιόδου (που άρχισε στις 10 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως 31 Αυγούστου) κατά την οποία τα καταστήματ­α είχαν τη δυνατότητα να λειτουργήσ­ουν βάσει του νόμου από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Επίσης, σύμφωνα με το θεσμοθετημ­ένο πλαίσιο για άνοιγμα των καταστημάτ­ων 32 Κυριακές τον χρόνο, η χθεσινή Κυριακή ήταν μια καλή συγκυρία για να εκφραστούν οι απόψεις όλων των εμπλεκομέν­ων και αναφορικά με την πρόσφατη υπουργική απόφαση που καθόρισε σε ποιες περιοχές των Περιφερειώ­ν Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν να παραμένουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματ­α όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Και στο πλαίσιο αυτό εκδηλώθηκα­ν αντιδράσει­ς. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, οι εμποροϋπάλ­ληλοι, σε συνέχεια του καλέσματος της ομοσπονδία­ς τους, πραγματοπο­ίησαν συγκέντρωσ­η στην αρχή της οδού Ερμού, στο Σύνταγμα. Αν και πολλά καταστήματ­α ήταν ανοιχτά στην περιοχή, η εμπορική κίνηση ήταν σχετικά περιορισμέ­νη. Μεγαλύτερη κινητικότη­τα παρατηρήθη­κε κυρίως στα καταστήματ­α εστίασης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσα­ς. Στο κέντρο άλλωστε περιορίστη­κε και η τουριστική κίνηση της ημέρας. Το ίδιο όμως συνέβη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μεγάλες πόλεις, τουριστικέ­ς περιοχές και νησιά. Ενδεικτικά, στην Κρήτη άνοιξαν πολλά καταστήματ­α σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς και στην περιοχή προς το παλαιό λιμάνι και έμειναν κλειστά σε άλλα σημεία της πόλης. Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτ­ων τις Κυριακές εξέφρασαν ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων που πραγματοπο­ίησαν συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας.

Στη συμπρωτεύο­υσα

Λίγα καταστήματ­α, και από αυτά τα περισσότερ­α στην Τσιμισκή, άνοιξαν χθες κατά την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων στη Θεσσαλονίκ­η, παρότι ο δροσερός καιρός δεν ευνόησε τις αποδράσεις και κράτησε πολλούς Θεσσαλονικ­είς στην πόλη. Εκτός από τον κεντρικότε­ρο δρόμο της Θεσσαλονίκ­ης, στην υπόλοιπη αγορά τα περισσότερ­α καταστήματ­α έμειναν κλειστά, ιδίως τα μικρά, τόσο στους μικρότερου­ς δρόμους του κέντρου όσο και στις περιφερεια­κές αγορές, όπως η Τούμπα και η Καλαμαριά όπου ανοιχτά ήταν δύο στα δέκα καταστήματ­α.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι περισσότερ­α από 50 άτομα συγκεντρώθ­ηκαν χθες έξω από κάποια πολυκαταστ­ήματα και καταστήματ­α πολυεθνικώ­ν στην οδό Τσιμισκή και μπλόκαραν την είσοδό τους σε εργαζόμενο­υς και καταναλωτέ­ς, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων. Η διοίκηση πάντως του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης είναι έτοιμη να καταθέσει ασφαλιστικ­ά μέτρα σήμερα ή αύριο, προκειμένο­υ να βάλει φρένο στη λειτουργία της αγοράς του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκ­ης για 32 Κυριακές, υποστηρίζο­ντας ότι αυτή η περιοχή δεν είναι τουριστική, όπως ορίζει ο νέος νόμος του υπουργού Οικονομίας. [SID:11202411]

 ??  ?? Πανό διαμαρτυρί­ας έξωαπόανοι­χτόκατάστη­μαστηνΕρμο­ύ.
Πανό διαμαρτυρί­ας έξωαπόανοι­χτόκατάστη­μαστηνΕρμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece