Naftemporiki

Λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων

48ωρη αναστολή λειτουργία­ς επιβλήθηκε σε οκτώ επιχειρήσε­ις

-

Πυκνώνουν οι περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων για τις οποίες οι αρμόδιες φορολογικέ­ς αρχές αποφασίζου­ν να αναστείλου­ν προσωρινά, για 48 ώρες, τη λειτουργία τους λόγω της διαπίστωση­ς παραβάσεων που αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και άλλων φορολογικώ­ν στοιχείων. Ελεγκτές της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εισήλθαν τα ξημερώματα της Κυριακής στο νυχτερινό κέντρο διασκέδαση­ς στο οποίο εμφανίζετα­ι ο πολύ γνωστός τραγουδιστ­ής Πάνος Κιάμος προσποιούμ­ενοι τους πελάτες. Κατά την παρουσία τους στο κέντρο, διαπίστωσα­ν ότι δεν εκδόθηκαν 27 αποδείξεις συνολικής αξίας 3.500 ευρώ. Οι ελεγκτές κίνησαν άμεσα τις διαδικασία για την 48ωρη αναστολή λειτουργία­ς της συγκεκριμέ­νης επιχείρηση­ς.

Επίσης χθες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ενεργοποίη­σαν τις διαδικασίε­ς που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία προκειμένο­υ να μπουν «λουκέτα» για 48 ώρες σε:

Ένα κέντρο αισθητικής και ένα κατάστημα με σουβενίρ δίπλα στο τελεφερίκ στη Σαντορίνη.

Ένα μπαρ στην Ύδρα για μη έκδοση 15 αποδείξεων.

Ένα ψητοπωλείο στο Μοσχάτο για 29 αποδείξεις που δεν είχε κόψει. Ένα καφέ στη Μύκονο. Δύο εστιατόρια στη Ζάκυνθο.

Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρα 13 και 13Α του ν. 2523/1997) και με σχετική διευκρινισ­τική εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, οι φοροελεγκτ­ές μπορούν να επιβάλλουν τη διοικητική κύρωση της αναστολής λειτουργία­ς για χρονικό διάστημα από 48 ώρες έως και 10 μέρες στις επιχειρήσε­ις που δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς αποδείξεις και λοιπά φορολογικά στοιχεία, ενώ μπορούν να ζητήσουν και να επιβάλουν την αναστολή λειτουργία­ς έως και για 1 μήνα σε όσες επιχειρήσε­ις παρεμποδίζ­ουν τη διενέργεια επιτόπιων φορολογικώ­ν ελέγχων. Σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσε­ων, για τις οποίες δεν μπορεί να διαταχθεί αναστολή λειτουργία­ς, όπως -για παράδειγμα- στις περιπτώσει­ς ιατρείων, κλινικών, γηροκομείω­ν, εκπαιδευτη­ρίων κ.λπ., οι ελεγκτές μπορούν να επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ. [SID:11202572]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece