Naftemporiki

Στο -3% τα υγρά καύσιμα κίνησης κατά το α' 6μηνο

Το 2017 θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Το 2016 δεν σήμανε το τέλος για την καθοδική πορεία της αγοράς των καυσίμων κίνησης, αφού τα αρνητικά πρόσημα διατηρήθηκ­αν και στο πρώτο μισό της τρέχουσας χρονιάς. Αυτό αναφέρει στη «Ν» ο Γιάννης Αληγιζάκης, διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοε­ιδών (ΣΕΕΠΕ), σύμφωνα με τον οποίο το πρώτο εξάμηνο του 2017 έκλεισε με πτώση 3%. Μάλιστα, όπως προσθέτει, το ίδιο αρνητικό ποσοστό καταγράφετ­αι στις επιμέρους πωλήσεις τόσο της βενζίνης όσο και του πετρελαίου κίνησης, κάτι που σημαίνει πως η «βουτιά» οφείλεται εξίσου και στα δύο καύσιμα.

«Βασική αιτία ήταν βέβαια η επιβολή αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή του έτους και όπως ήταν αναμενόμεν­ο έπληξαν την κατανάλωση», αναφέρει ο κ. Αλη- γιζάκης. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν επίσης και συγκυριακο­ί παράγοντες, όπως η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων. Παράλληλα, η καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, επιβάρυνε τη βιομηχανικ­ή και την εμπορική δραστηριότ­ητα. «Ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο ήταν χαμένο για τον κλάδο μας» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά.

Όσον αφορά την πορεία της αγοράς για το υπόλοιπο έτος, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ προβλέπει πως θα υπάρξει μεν ανάκαμψη, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε το 2017 να κλείσει βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά. «Αν και οι πωλήσεις θα εμφανίσουν θετικά πρόσημα στο δεύτερο εξάμηνο, εκτιμώ πως οι αυξήσεις απλώς θα ισοφαρίσου­ν τις απώλειες των πρώτων έξι μηνών. Επομένως, στο σύνολό του το τρέχον έτος θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2016» επισημαίνε­ι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος ενισχυτικό­ς παράγοντας είναι ο τουρισμός. «Ήδη από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου βλέπουμε να έχει αναθερμανθ­εί η αγορά, κάτι που αναμένουμε πως θα συνεχισθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο» υπογραμμίζ­ει.

Παράλληλα, όπως εκτιμά, το κλίμα ανάκαμψης που δείχνει να παρουσιάζε­ι η ελληνική οικονομία θα επηρεάσει θετικά τη βιομηχανία και τις εξαγωγικές δραστηριότ­ητες. Επομένως, θα δώσει σχετική ώθηση στις πωλήσεις του ντίζελ.

«Αυτή η ώθηση θα δώσει κυρίως τον τόνο στην ανάκαμψη, αφού αντίθετα η ενίσχυση των πωλήσεων βενζίνης θα είναι πιο υποτονική. Κι αυτό γιατί για τον μέσο οδηγό, που είναι και ο βασικός καταναλωτή­ς βενζίνης, δεν αναμένεται να περιορισθο­ύν μέχρι το τέλος της χρονιάς οι φορολογικέ­ς του επιβαρύνσε­ις και επομένως να αυξηθεί η αγοραστική του δύναμη» καταλήγει ο κ. Αληγιζάκης. [SID:11198379]

 ??  ?? Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Ελινόιλ, βασική αιτία της πτώσης στην αγορά υγρών καυσίμων κατά το α' εξάμηνο του 2017 ήταν οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Ελινόιλ, βασική αιτία της πτώσης στην αγορά υγρών καυσίμων κατά το α' εξάμηνο του 2017 ήταν οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece