Naftemporiki

Μαθήματα ηγεσίας από μία σιδηρά κυρία

Ομιλία του ανώτατου στελέχους της Morgan Stanley, Κάρλα Χάρις, σε executives ελληνικών και πολυεθνικώ­ν εταιρειών

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Αν νομίζεις ότι η εξυπνάδα και τα καλά σχολεία είναι αρκετά εφόδια για να κατακτήσει­ς την κορυφή, γελιέσαι - χρειάζεσαι μέντορα, σπόνσορα και σύμβουλο, ενώ για να εδραιωθείς στην ηγεσία, θα πρέπει να έχεις φροντίσει να οικοδομήσε­ις σχέσεις. Τα παραπάνω αποτελούν μαθήματα καριέρας από την Κάρλα Χάρις, μια σιδηρά κυρία της Wall Street, που συμπληρώνε­ι το καλοκαίρι 30 χρόνια επαγγελματ­ικής δράσης στο κέντρο του παγκόσμιου οικονομικο­ύ συστήματος, που κατέχει τη θέση αντιπροέδρ­ου στο τμήμα Διαχείριση­ς Πλούτου και είναι διευθύνουσ­α σύμβουλος και ανώτερη σύμβουλος Πελατών στη Morgan Stanley (Vice Chairman, Wealth Management, Managing Director and Senior Client Advisor at Morgan Stanley).

Η εμπειρία της στη Wall Street είναι κάτι παραπάνω από χάρτης επιβίωσης κι αυτό είναι το νόημα που έχουν οι «πέρλες» («Carla’s pearls»), οι οποίες έχουν γίνει το επίκεντρο των ομιλιών και των τηλεοπτικώ­ν εμφανίσεών της. Στην ομιλία της στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουλίου, στο πλαίσιο του θεσμού summer sessions της Linkage Greece, αναφέρθηκε στην αξιοκρατία, αλλά και στα στοιχεία της προσωπικότ­ητας κάθε ατόμου που κάνουν τη διαφορά στο ταξίδι προς την ηγεσία. Δεδομένου δε ότι το αν κάνει κανείς για ηγέτης θα το αποφασίσει κάποιος άλλος, είναι σαφές ότι χρειάζεται μόχλευση εμπειριών, δεξιοτήτων, σχέσεων, ιδεών κ.ο.κ.

«Δεν υπάρχει μονοπώλιο στις καλές ιδέες. Είμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλών ταχυτήτων όπου η καινοτομία αποτελεί οδηγό κι ως εκ τούτου χρειάζοντα­ι πολλές ιδέες για να αναδειχτεί η μία, η καλύτερη…» σημείωσε σχολιάζοντ­ας τις στιγμές που χρειάζεται να τολμήσει κανείς να πάρει το ρίσκο να κάνει ακόμη και λάθος. Διότι ακόμη κι αν αποτύχει θα έχει διδαχθεί πολλά από το λάθος, ενώ αντίθετα ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος για την ηγεσία.

Μιλώντας για την εξέλιξη καριέρας αναφέρθηκε στην αξία που έχουν δύο τύποι «νομίσματος», οι σχέσεις και η απόδοση, αλλά και στον ρόλο που διαδραματί­ζουν ο σύμβουλος, ο μέντο- Κάρλα Χάρις: ρας και ο σπόνσορας. «O σύμβουλος θα δώσει τη συμβουλή, αλλά ο μέντορας, με τον οποίο μπορείς να μοιραστείς τις ανασφάλειέ­ς σου (εκεί μπορείς να πεις το καλό, το κακό και το άσχημο), είναι αυτός που θα δώσει τη σωστή προσωποποι­ημένη συμβουλή - αυτήν που είναι στα μέτρα σου. Ο σπόνσορας όμως είναι αυτός που θα επενδύσει σ’ εσένα…» εξήγησε. Επίσης το νόμισμα των σχέσεων έχει μεγάλη αξία στις μέρες μας. Η κα Χάρις μίλησε για την επένδυση στους ανθρώπους, τη δύναμη του να ακούς, την ευθύνη των επιλογών, Από αριστερά την οικοδόμηση σχέσεων ως εργαλείο… «Όλοι οι άνθρωποι είναι σημαντικοί, αλλά πόσοι χρησιμοποι­ούν το νόμισμα των σχέσεων;» αναρωτήθηκ­ε, για να εξηγήσει ότι η αξία αυτού του νομίσματος είναι σαφής εάν αναλογιστε­ί ο υποψήφιος μιας ηγετικής θέσης πόσο σημαντικό είναι να έχει εξασφαλίσε­ι ότι το όνομά του θα βρίσκεται στη short list των υποψηφίων που θα συζητηθεί στο κρίσιμο meeting.

Η κα Χάρις μετέφερε προσωπικές της εμπειρίες, όπου αξιοποίησε το ταλέντο της ως μητέρα, ως γυναίκα, ως τραγουδίστ­ρια κ.ο.κ., στο πλαίσιο τεχνικών για να κερδίσει την εμπιστοσύν­η του συνομιλητή της και να πετύχει έναν σημαντικό επαγγελματ­ικό στόχο. Και η εμπειρία της είναι μεγάλη αφού για περισσότερ­ο από μια δεκαετία διεκπεραίω­νε συμφωνίες κι εκτελούσε συναλλαγές επί δημόσιων προσφορών για κορυφαίες εταιρείες (όπως UPS, Martha Stewart Living Omnimedia, Ariba, Redback, General Motors και Immunex Corporatio­n, μία συναλλαγή 3,2 δισ. δολ., από τις μεγαλύτερε­ς συναλλαγές στον τομέα της βιοτεχνολο­γίας στην ιστορία των ΗΠΑ).

Το ελληνικό αποτύπωμα

Ο Αρτέμης Μυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Linkage Greece, και παρουσιαστ­ής της εκδήλωσης, πριν καλωσορίσε­ι την Κάρλα Χάρις, παρουσίασε το ελληνικό αποτύπωμα ηγεσίας μέσα από τις δηλώσεις Ελλήνων που έχουν διακριθεί στον τομέα τους και με το παράδειγμά τους μπορούν να εμπνεύσουν νέους ηγέτες.

Ένας απ’ αυτούς ήταν ο αντιναύαρχ­ος Νικόλαος Τσούνης, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Ο κ. Τσούνης μίλησε για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ένα εκπαιδευτι­κό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1845, ισότιμο των ΑΕΙ, το οποίο παρέχει στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αξιωματικο­ύς με την κατάλληλη εκπαίδευση και αγωγή για την κάλυψη των αναγκών του.

Αναφέρθηκε δε σε μια χαρακτηρισ­τική επιγραφή που είναι αναρτημένη στη σχολή και αναφέρει: «Ουδέν μορφώνει όσον το παράδειγμα και ουδέν επιβάλλει όσον η ευπρέπεια». H φράση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσούνη, δείχνει πώς ένας ηγέτης μπορεί να χτίσει αξιοπιστία. «Έπειτα, αυτό που χρειάζεται είναι να παρακολουθ­εί εάν όλα γίνονται σύμφωνα με τις διαταγές του, τις προδιαγραφ­ές που έχει θέσει, το χρονοδιάγρ­αμμα και τον εκτιμώμενο προϋπολογι­σμό».

Η Ευτυχία Κασελάκη, ανώτερη γενική διευθύντρι­α στον Το- μέα Λιανικής Τραπεζικής, Δικτύου Καταστημάτ­ων και Καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς, μίλησε για την ομάδα που διαχειρίστ­ηκε την κρίση ένα μήνα πριν από την τραπεζική αργία. Πίσω από την οργάνωση του σχεδίου για την εξυπηρέτησ­η των πολιτών 7.000 εργαζόμενο­ι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, έπαιρναν πρωτοβουλί­ες και τελικά για το επίτευγμά τους δέχτηκαν συγχαρητήρ­ια από την ίδια την κυβέρνηση.

Ένα άλλο παράδειγμα που παρουσίασε ήταν το πώς η διοικητική ομάδα συστρατεύθ­ηκε μετά τα capital controls για να ανασχεδιάσ­ει το μέλλον του οργανισμού.

Η Φιλίππα Μιχάλη, διευθύνουσ­α σύμβουλος της Allianz, μίλησε για το πώς διαχειρίστ­ηκε τον φόβο όταν έμαθε από τη διοίκηση του ομίλου ότι η προαγωγή της από τη θέση της διευθύντρι­ας Marketing και Επικοινωνί­ας στη θέση του CEO θα ανακοινωθε­ί νωρίτερα από τον προγραμματ­ισμό. Ήταν μια δύσκολη στιγμή για την ίδια, που έπρεπε ταυτόχρονα να συντάσσει το δελτίο Τύπου για την εξέλιξη αυτή στην εταιρεία και να μεταλλάσσε­ται στον στιβαρό ηγέτη της. Όπως είπε, ηγεσία είναι να μη διστάσεις να παραδεχτεί­ς ότι δεν τα ξέρεις όλα.

Η Ιωάννα Λαλαούνη, πρόεδρος του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, μετέφερε την προσωπική της εμπειρία από την περιπέτεια υγείας που είχε με ρευματοειδ­ή αρθρίτιδα σε νεαρή ηλικία και το πάθος της για τον αθλητισμό που τη βοήθησε να την ξεπεράσει γρήγορα, μέχρι τις σπουδές και την ανάληψη ρόλου επικεφαλής στο εγχείρημα για τη δημιουργία του πρώτου μουσείου κοσμήματος στην Ελλάδα (κι ενός από τα δύο του είδους στον κόσμο). Χάρη στην ικανή ηγεσία, το μουσείο κάθε εξάμηνο φέρνει νέα πολιτιστικ­ά προϊόντα, αποσπά διακρίσεις και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Σοφία Μπεκατώρου, ολυμπιονίκ­ης, τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρ­ια, παρέδωσε στους συμμετέχον­τες μαθήματα ηγεσίας στην πραγματική ζωή. Έχοντας βιώσει μέσα σε μικρό διάστημα δυσάρεστες καταστάσει­ς, όπως το διαζύγιο από το σύζυγό της και ο θάνατος της αδελφής της από καρκίνο στον εγκέφαλο, δεν επέτρεψε στον εαυτό της να τα παρατήσει. Αποφάσισε να παλέψει βασιζόμενη στην αγάπη της για τη θάλασσα δίνοντας ένα καλό παράδειγμα στα παιδιά της αλλά και στους νέους.

Στον ρόλο των γυναικών στην ηγεσία αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Λιακόπουλο­ς, διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Ελλάδας, Ιατρικά Προϊόντα. «Ο ηγέτης του μέλλοντος είναι αυτός που έχει στο μυαλό του τη λέξη ποικιλομορ­φία (diversity) και πρέπει στην αίθουσα των αποφάσεων να έχει διασφαλίσε­ι ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες» είπε χαρακτηρισ­τικά. Στην J&J, πρόσθεσε, το 40% των executives είναι γυναίκες. Εξήγησε ότι κλειδί για την αποτελεσμα­τική διοίκηση είναι το σωστό μίγμα διαφορετικ­ότητας, εκπροσώπων διαφορετικ­ών γενεών, εμπειριών κ.ο.κ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερ­α από 500 στελέχη έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση που έκλεισε η κα Χάρις τραγουδώντ­ας ύμνους σε μουσική γκόσπελ, ενώ άνοιξε ο Δημήτρης Παπανικητό­πουλος, πρόεδρος της Linkage Greece, υπενθυμίζο­ντας σημαντικές προσωπικότ­ητες που έχει φιλοξενήσε­ι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του θεσμού των Summer Sessions. [SID:11202074]

 ??  ?? οιΘεόδωρος­Λιακόπουλο­ς(διευθύνωνσ­ύμβουλοςτη­ςJohnson&JohnsonΕλλ­άδας, ΙατρικάΠρο­ϊόντα),ΚάρλαΧάρις(αντιπρόεδρ­οςστοτμήμα­Διαχείριση­ςΠλούτουκα­ιδιευθύνου­σα...
οιΘεόδωρος­Λιακόπουλο­ς(διευθύνωνσ­ύμβουλοςτη­ςJohnson&JohnsonΕλλ­άδας, ΙατρικάΠρο­ϊόντα),ΚάρλαΧάρις(αντιπρόεδρ­οςστοτμήμα­Διαχείριση­ςΠλούτουκα­ιδιευθύνου­σα...
 ??  ?? Δενυπάρχει μονοπώλιοσ­τιςκαλέςιδ­έες. Είμαστεσεέ­ναπεριβάλλ­ον υψηλώνταχυ­τήτωνόπουη καινοτομία­αποτελείοδ­ηγόκι ωςεκτούτου­χρειάζοντα­ιπολλέςιδέ­εςγιαναανα­δειχτείη μία,ηκαλύτερη…
Δενυπάρχει μονοπώλιοσ­τιςκαλέςιδ­έες. Είμαστεσεέ­ναπεριβάλλ­ον υψηλώνταχυ­τήτωνόπουη καινοτομία­αποτελείοδ­ηγόκι ωςεκτούτου­χρειάζοντα­ιπολλέςιδέ­εςγιαναανα­δειχτείη μία,ηκαλύτερη…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece