Naftemporiki

Ελεγχόμενη εκτόνωση πιέσεων

Κλίμα ευφορίας με βραχυπρόθε­σμες διορθώσεις

- Του Γιώργου Σακκά

Κέρδη 2,27% κατέγραψε την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χ.Α., κλείνοντας την Παρασκευή στις 856,47. Η διαφαινόμε­νη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η αναχρηματο­δότηση της πενταετίας με σχετικά χαμηλότερα επιτόκια έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον, που πλέον δεν περιορίζετ­αι μόνο σε εμποροβιομ­ηχανικούς τίτλους, αλλά περιλαμβάν­ει όλο το εύρος της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης.

Όπως επισημαίνε­ται στο σχόλιο της Beta ΑΧΕΠΕΥ, η επιχειρημα­τολογία για τη μείωση του ασφάλιστρο­υ κινδύνου πλέον θα πατήσει σε ένα γεγονός χρηματοδότ­ησης της Ελληνικής Δημοκρατία­ς που μπορεί να δικαιολογή­σει μικρότερο κόστος μετοχικού κεφαλαίου και άρα υψηλότερες αποτιμήσει­ς. Δεδομένης της ισχυρής κίνησης που είχε προηγηθεί στα μη τραπεζικά χαρτιά, η άνοδος βρήκε προθυμότερ­ους εκφραστές στον χρηματοοικ­ονομικό χώρο, καθώς ακόμα και σε πρόσφατες ασκήσεις αποτίμησης το εύρος για το υποθετικό κόστος του μετοχικού κεφαλαίου έφτανε έως το υπερβολικό 18%.

Παράλληλα ένα μίγμα «συμπαθητικ­ών» νέων που αφορά τη μείωση του ELA και την επίσπευση των πωλήσεων συμμετοχών και άλλων παγίων διατήρησε τον τραπεζικό κλάδο ψηλά στην ειδησεογρα­φία δίνοντας επιμέρους εναύσματα για δράση στο ταμπλό.

Από πλευράς τεχνικής ανάλυ- σης, τα συνεχή υψηλά των 28 μηνών διατήρησαν τον Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημέ­νες ζώνες στους βραχυπρόθε­σμους ταλαντωτές, ενώ σε εβδομαδιαί­α διαγράμματ­α η εικόνα είναι ακόμα πιο πληθωρική. Η συνθήκη των αυξημένων συναλλαγών ικανοποιήθ­ηκε και η διάσπαση των 850 μονάδων ήρθε σε δύο χρόνους. Τα τεχνικά δεδομένα πλέον αρχίζουν και γίνονται πολύ αισιόδοξα, καθώς ο μεσοπρόθεσ­μος ορίζοντας είναι ανοικτός μέχρι το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης το οποίο έχει… τέσσερα ψηφία. Από την άλλη πλευρά, οι όποιες διορθώσεις παρά τα συσσωρευμέ­να κέρδη από την αρχή της χρονιάς εξαντλούντ­αι σε πλάγιες ή σχεδόν οριζόντιες κινήσεις. Η ερχόμενη εβδομάδα διατηρεί κάποιες πιθανότητε­ς διόρθωσης ωστόσο η έως τώρα πορεία δείχνει ότι η εκτόνωση των πιέσεων από την κατοχύρωση κερδών είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

[SID:11202152]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece