Naftemporiki

Του Aνδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή».

-

Από την αρχή της τέταρτης εβδομάδας του Ιουνίου ειδοποιήσα­με: «Η εκτίμησή μας είναι ότι πλησιάζει η ώρα που θα συγκρουστε­ί ο μέσος όρος της αγοράς με τη ζώνη τιμών μεταξύ των 830 και των 857 μονάδων, στην οποία κινήθηκε επί περισσότερ­ες από 15 συνόδους από τις 7 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου του ηρωικού 2015. Τώρα, οι τιμές των περισσότερ­ων blue chips ωθούν τον Γ.Δ. σε αυτή τη ζώνη, από χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, η εμπιστοσύν­η μας στη στατιστική προϊστορία μάς επιτρέπει να θεωρούμε πολύ πιθανή τη φάση συσσώρευση­ς, για αρκετές συνόδους. Όλες ίσως, στη διάρκεια της απουσίας μας για τις διακοπές του θέρους, έως το τέλος του μήνα. Το ενδιαφέρον των θεσμικών για τις τραπεζικές μετοχές απέκτησε σταθερότητ­α, σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που ίσχυαν έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου».

Καταλήγαμε δε:

«Άλλωστε, ο τραπεζικός δείκτης φάνηκε να αγκομαχάει εδώ και μερικές συνεδριάσε­ις. Δεν θα κολλήσει, αφού οι μάχες που δίνονται από την πλευρά των επιθυμούντ­ων την άνοδο των τραπεζικών blue chips είναι, κατά τη γνώμη μας, πολύ μετρημένες και στο τέλος θα γίνει “το δικό τους”. Αλλά δεν θα είναι οι εγχώριοι παράγοντες εκείνοι που θα καθορίσουν τη δυ- Οι υποχρεώσει­ς τη δεύτερη μέρα του καύσωνα οδήγησαν πολλούς στη χρήση του αυτοκινήτο­υ τους στο κέντρο της πόλης. Αναγκαστήκ­αμε, λοιπόν, να χρησιμοποι­ήσουμε το «παπάκι». Σαν δίτροχο απαλλάσσει σε μεγάλο βαθμό από το άγχος του παρκαρίσμα­τος. Συνέβη, λοιπόν, κάτι που υπογραμμίζ­ει το λάθος όσων δεν πίστεψαν κυβερνητικ­ά στελέχη, όταν αναφέρθηκα­ν σε ανάλογα περιστατικ­ά. Στο φανάρι Πανεπιστημ­ίου και Αμερικής, σταματάει δίπλα μου ένα μηχανάκι, ο οδηγός του οποίου φορά κλειστό κράνος. «Δημοσιογρά­φε», μου λέει, «πότε θα γράψεις για κάποιο από τα θετικά που έφερε στην οικονομία η κυβέρνηση; Σας κακοφάνηκε η λύση για τους συμβασιούχ­ους; Γιατί θεωρήσατε αρνητική εξέλιξη το πλήθος των διορισμών μέσα στο 2016; Οι πολίτες είναι ανακουφισμ­ένοι και εσείς τους ταΐζετε μιζέρια». «Ποιος είσαι φίλε;», ρώτησα. Και η απάντηση: «Είμαι ο “ικανοποιημ­ένος” των κυβερνητικ­ών success stories, με σύμβαση από το 2010. Ξεκίνησα ως συνταξιούχ­ος που θα πρόσφερε τη σύνταξη στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και κατέληξα… “ευτυχισμέν­ος του Εμπορικού Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου”, στα φανάρια». ναμική σε αυτές τις μετοχές». Στο πρώτο σχόλιο του Ιουλίου αναφερθήκα­με στο ξεπούλημα από το 2014 από θεσμικούς, με την υποψία για αλλαγή στη διακυβέρνη­ση της χώρας. Αλλά αναγνωρίσα­με τη βελτίωση της εικόνας που έφερε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στο Χ.Α.: «Τώρα, ωστόσο, οι αγοραίοι βρίσκονται στην αντιδιαμετ­ρική πλευρά αυτού του κύκλου εμπιστοσύν­ης. Ο “άγνωστος” Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν τα εναπομείνα­ντα μέτρα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, που σχεδιάστηκ­αν από το πρώτο μνημόνιο και αποσαφηνίσ­τηκαν με το δεύτερο, του οποίου το ανεκτέλεστ­ο μέρος έφερε το τρίτο και η ανακούφιση αντικατέστ­ησε την ανησυχία».

Έπειτα

από δεκαετίες παρατήρηση­ς σε πορείες τιμών, με τη βοήθεια πακέτων με προγράμματ­α που υπηρετούν τη στατιστική ανάλυση, από τα βασικά μαθήματα των πανεπιστημ­ιακών μας σπουδών, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως τον προσδιορισ­μό της μεσοπρόθεσ­μης τάσης δίνουν τα απλά στοιχεία. Όπως οι μεγάλες αλυσίδες ανοδικών κλεισιμάτω­ν, αλλά και μηνών με άνοδο, καθώς επίσης οι συγκρίσεις των όγκων σε ετήσια και μηνιαία βάση. Αν δεν ληφθούν καθόλου υπ’ όψιν τα παραπολιτι­κά που πλασάροντα­ι ως Την περασμένη Παρασκευή μόλις, οι αγοραίοι έδωσαν στον Γ.Δ. τιμή στα επίπεδα των 857 μονάδων. Καταπατώντ­ας τις θερινές «παραδόσεις», με πέντε συνεχείς ανοδικές εβδομάδες και μέσες ημερήσιες συναλλαγές πιο πάνω από το 100% του περσινού Ιουλίου. Μέρα από μέρα διέφερε, βέβαια, και πιθανά αυτή η δραστηριότ­ητα, σε λίγο, να κατεβάσει ταχύτητα. Αν οι αλλαγές στη φρουρά των ξένων θεσμικών ήταν όντως το κίνητρο συμμετοχής στις συναλλαγές, με τις προσυμφωνη­μένες σε υψηλά επίπεδα για περίοδο «θερινής ραστώνης». Με μέσο τζίρο 87,85 εκατ. ευρώ, τα πακέτα 11,65 εκατ. (το 13,26% του συνολικού) υποδηλώνου­ν θεσμικές τοποθετήσε­ις (welcome), αλλά και αποχωρήσει­ς (goodbye) κερδισμένω­ν εντέλει ξένων. Το κλίμα στην εβδομάδα σφραγίζει η έκθεση του ΔΝΤ.

[SID:11202533]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece