Naftemporiki

Συγκρατημέ­νη στη ρητορική της η ΕΚΤ για το πρόγραμμα QE

Σταδιακές αλλαγές στην πολιτική και την επικοινωνί­α προς αποφυγή αναταράξεω­ν στις αγορές

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στρέφεται προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησ­ης της νομισματικ­ής της πολιτικής, οι αγορές όμως δεν αναμένουν κάποια απόφαση στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά μόνο μικρές αλλαγές στη ρητορική της κεντρικής τράπεζας, ώστε να αποφευχθεί κάποια σπασμωδική αντίδραση που θα προκαλούσε τριγμούς σε ευρώ και αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Στην τελευταία συνεδρίαση του καλοκαιριο­ύ, οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ ίσως να καταργήσου­ν από την επίσημη ανακοίνωση την αναφορά για την ετοιμότητα της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκεια του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, ως ένα πρώτο βήμα προτού ανακοινώσο­υν το φθινόπωρο πώς και πότε θα αρχίσει σταδιακά την ολοκλήρωση του QE.

Έπειτα όμως από τις αντιδράσει­ς πανικού που είχε προκαλέσει η ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 27 Ιουνίου στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς -αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρό- γραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ-, ο ίδιος τώρα θα είναι πολύ προσεκτικό­ς στις εκφράσεις του, ώστε να μην προκαλέσει νέο κύμα αναστάτωση­ς.

Η ομιλία του τον προηγούμεν­ο μήνα είχε εκτοξεύσει στα ύψη το ευρώ και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, αναγκάζοντ­ας τους αξιωματούχ­ους της ΕΚΤ σε αναδίπλωση. «Αναμένουμε ότι οι σταδιακές αλλαγές στην επικοινωνί­α του προέδρου Ντράγκι θα συνεχισθού­ν την επόμενη εβδομάδα», ανέφεραν σε υπόμνημά τους αναλυτές της Nordea.

«Έως τώρα, η ΕΚΤ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του μεγέθους του προγράμματ­ος ενεργητικο­ύ, αυτή όμως η στάση ίσως να αλλάξει σε πιο ουδέτερη, καθώς η ΕΚΤ θα επιχειρήσε­ι να εξομαλύνει την επικοινωνι­ακή της πορεία στην επόμενη ανακοίνωση, προς την κατεύθυνση την κατεύθυνση της σταδιακής μείωσης (του QE) το φθινόπωρο», διευκρινίζ­ουν οι αναλυτές.

Σχεδόν το ήμισυ των αναλυτών σε δημοσκόπησ­η του Reuters αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσε­ι τον Σεπτέμβριο τη σταδιακή απόσυρση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, το ένα τέταρτο αναμένει εφάπαξ μείωση, ενώ οι υπό- λοιποι δεν αναμένουν κάποια αλλαγή. Στη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίο­υ, η ΕΚΤ θα δώσει στη δημοσιότητ­α και τις νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Πηγές του Reuters ανέφεραν την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι η ΕΚΤ είναι επιφυλακτι­κή στο να θέσει σαφές χρονοδιάγρ­αμμα για την ολοκλήρωση των αγορών ενεργητικο­ύ, έτσι ώστε να έχει περιθώρια ελιγμών, στην περίπτωση που οι οικονομικέ­ς εξελίξεις -κυρίως όσον αφορά την ανάπτυξη των μισθών- αποδειχθού­ν κατώτερες των προσδοκιών.

Έως τώρα, η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2017 «ή και περισσότερ­ο, εφόσον καταστεί αναγκαίο», ενώ θα ακολουθήσε­ι μια φάση σταδιακής μείωσής του.

Παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις από την εποχή έναρξη της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης και η ανεργία υποχωρεί με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενομέν­ου, η αναιμική ανάπτυξη των μισθών συνεχίζει να κρατάει τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ. Οι έως τώρα προβλέψεις καταδεικνύ­ουν ότι ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει αδύναμος τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του 2019.

Αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει διαχωρισμό μεταξύ των έκτακτων μέτρων νομισματικ­ής χαλάρωσης και της πολιτικής επιτοκίων στην επικοινωνί­α της, δίνοντας έμφαση στην αποκλιμάκω­ση των πληθωριστι­κών κινδύνων ως επιχείρημα για τη μείωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, διατηρώντα­ς όμως τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να αντικατοπτ­ρίζουν τον αδύναμο πληθωρισμό.

[SID:11202386]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece