Naftemporiki

Αυστηρότερ­α μέτρα για τα ντιζελοκίν­ητα

Διαψεύδει φήμες για υπαναχώρησ­η υπό την πίεση μεγάλων αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν

- Της Νατάσας Στασινού

Διαψεύδει το Βερολίνο τα δημοσιεύμα­τα που το θέλουν να υποκύπτει στις πιέσεις της πανίσχυρης αυτοκινητο­βιομηχανία­ς και δηλώνει αποφασισμέ­νο να λάβει «αποτελεσμα­τικά μέτρα» για τον περιορισμό της ρύπανσης από κινητήρες ντίζελ.

Το σχετικό σχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοπο­ιηθεί, με το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας να διαβεβαιών­ει, ωστόσο, ότι αυτό θα είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να ανταποκρίν­εται στους στόχους για την κλιματική αλλαγή, αλλά και να μπορεί να αποκαταστή­σει την εμ- πιστοσύνη των καταναλωτώ­ν, που επλήγη από το πολύκροτο σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων των ντιζελοκίν­ητων οχημάτων της Volkswagen.

Σύμφωνα με το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείτα­ι κυβερνητικ­ές πηγές, οι αναβαθμίσε­ις λογισμικού για τη μείωση των εκπομπών ρύπων θα στοιχίσουν στις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς 1,5 έως 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αναλυτές της HSBC σχολίαζαν πως θα απαιτηθεί και ειδικό hardware, το οποίο θα ανεβάσει το συνολικό κόστος έως και στα 10 δισ. ευρώ.

Σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ανέφερε ότι υπό την πίεση των μεγάλων εταιρειών, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει στις κατασκευάσ­τριες αυτοκινήτω­ν να απενεργοπο­ιούν την τεχνολογία ελέγχου των ρυπογόνων εκπομπών από τη στιγμή που η θερμοκρασί­α θα υποχωρεί κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Εάν αυτό ισχύσει, θα πρόκειται πραγ- ματικά για ιδιαιτέρως ευνοϊκή ρύθμιση, εάν αναλογιστε­ί κανείς πως το 2016 η μέση ετήσια θερμοκρασί­α στη χώρα ήταν μόλις 9,4 βαθμοί.

Το υπουργείο Μεταφορών έσπευσε να απορρίψει ως «εσφαλμένες» τις πληροφορίε­ς του «Spiegel» και να υπογραμμίσ­ει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η σχετική απόφαση, καθώς οι συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος είναι αυτές να ολοκληρωθο­ύν μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να είναι σε θέση η κυβέρνηση να παρουσιάσε­ι ένα εθνικό σχέδιο δράσης πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίο­υ.

[SID:11202339]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece