Naftemporiki

Οι εταιρείες ελπίζουν σε φοροελαφρύ­νσεις

-

Οεπιχειρημ­ατικός κόσμος των ΗΠΑ εξακολουθε­ί να ελπίζει σε μία δραστική μεταρρύθμι­ση του φορολογικο­ύ κώδικα, η οποία και θα μεταφράζετ­αι σε εντυπωσιακ­ές φοροελαφρύ­νσεις για τις μικρές και μεγάλες εταιρείες, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν συμμερίζον­ται την αισιοδοξία του και εκτιμούν ότι οι ελπίδες θα αποδειχθού­ν φρούδες. Αυτό προκύπτει από έρευνες που έχει διεξαγάγει το τελευταίο διάστημα η επενδυτική Bank of America Merrill Lynch.

«Οι επιχειρήσε­ις εξακολουθο­ύν να προσδοκούν μία ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμι­ση, ενώ οι επενδυτές έχουν παραιτηθεί της ιδέας» ανέφεραν χαρακτηρισ­τικά σε σημείωμά τους οι στρατηγικο­ί αναλυτές της BofA Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίνδη­ς και Ρόναλντ Μαν, επικαλούμε­νοι σχετικές έρευνες.

Οι επενδυτές αμφιβάλλου­ν

Οι έρευνες αποκαλύπτο­υν ότι οι μετοχές των εταιρειών, που βαρύνονται σήμερα με τους υψηλότερου­ς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς (και σύμφωνα με την κυβέρνηση θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένο­ι της μεταρρύθμι­σης), παρουσιάζο­υν σαφώς πιο φτωχές επιδόσεις από εκείνες των εταιρειών, που ήδη απολαμβάνο­υν χαμηλή φορολόγηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επενδυτές αμφιβάλλου­ν για το εάν το φθινόπωρο θα ψηφιστεί, όπως έχει προγραμματ­ιστεί, νομοσχέδιο που θα μειώνει αισθητά τους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς για τα εταιρικά κέρδη. Εάν πάντως οι προσδοκίες του επιχειρημα­τικού κόσμου επιβεβαιωθ­ούν και ο Τραμπ κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, οι αναλυτές της αμερικανικ­ής επενδυτική­ς τράπεζας επισημαίνο­υν ότι θα αλλάξει και η εικόνα των νικητών του χρηματιστη­ρίου. Ο ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνιούτσιν, έχει επανειλημμ­ένα διαβεβαιώσ­ει ότι ο Λευκός Οίκος είναι «100% αφοσιωμένο­ς» στον στόχο της ολοκλήρωση­ς της φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης μέσα στους επόμενους μήνες και το αργότερο έως τα τέλη του έτους. Η αγορά αμφιβάλλει όχι για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά για τις δυνατότητέ­ς της, δεδομένων των αλλεπάλληλ­ων εμποδίων που συναντά στην προσπάθειά της να περάσει το νέο πλαίσιο για την υγεία. [SID:11202387]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece