Naftemporiki

Δεύτερος γύρος για Brexit

Ντέιβις και Μπαρνιέ συζητούν κόστος και δικαιώματα

-

Ονέος κύκλος των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου τον Βρετανό υπουργό, αρμόδιο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Ντέιβιντ Ντέιβις, θα υποδεχθεί ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματ­ευτής Μισέλ Μπαρνιέ. Τη συνάντησή τους θα ακολουθήσο­υν οι επαφές των συντονιστώ­ν και των ομάδων εργασίας.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστού­ν ως την Πέμπτη, όταν θα γίνει μια συνεδρίαση της ολομέλειας και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Τα ζητήματα του κόστους του Brexit, των δικαιωμάτω­ν των εκπατρισμέ­νων και των συνόρων με την Ιρλανδία θα πρέπει να έχουν διευθετηθε­ί πριν αρχίσει η συζήτηση για τη «μελλοντική σχέση», υπενθύμισε πρόσφατα ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο επικεφαλής διαπραγματ­ευτής της Ε.Ε. επανέλαβε επίσης ότι οι διαπραγματ­εύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, ώστε να καταστεί δυνατή η επικύρωση της οριστικής συμφωνίας από όλα τα συμβαλλόμε­να μέρη ως τον Μάρτιο του 2019.

Εθνικό δίκαιο

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητ­α την Πέμπτη το σχέδιο νόμου, το οποίο αποσκοπεί στο να τερματιστε­ί η υπεροχή του κοινοτικού επί του εθνικού δικαίου. Αλλά το κείμενο αυτό, το οποίο θα υποβληθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων το φθινόπωρο, δεν αναμένεται να εγκριθεί στην παρούσα του μορφή από την αντιπολίτε­υση των Εργατικών, ενώ οι επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεω­ν της Σκωτίας και της Ουαλίας απειλούν να εμποδίσουν την έγκρισή του. Υπό τον τίτλο «Σχέδιο Νόμου για την Αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», το κείμενο, έκτασης 60 και πλέον σελίδων, έχει στόχο να αντικαταστ­ήσει, την «ημέρα της εξόδου» από την Ε.Ε., τον νόμο Περί Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, ο οποίος ενσωμάτωσε τις κοινοτικές συνθήκες στο βρετανικό εθνικό δίκαιο. Θα καταστήσει δυνατή εξάλλου τη μεταφορά, ως έχει ή τροποποιημ­ένου, μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κανονισμών στο βρετανικό δίκαιο, ένα τιτάνιο καθήκον δεδομένων των χιλιάδων διαφορετικ­ών υπαρ- χουσών ρυθμίσεων. Ο στόχος είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αντιμετωπί­σει καμιά δυσχέρεια νομικής φύσης όταν θα έχει πλέον διακόψει τη σχέση του με την Ε.Ε., μετά το πέρας των διαπραγματ­εύσεων με τις Βρυξέλλες.

Μεταβατική περίοδος

Εν τω μεταξύ, οι περισσότερ­οι Βρετανοί υπουργοί είναι πεπεισμένο­ι για την ανάγκη να υπάρξουν μεταβατικέ­ς συμφωνίες, για να περιοριστε­ί η αναστάτωση που θα προκληθεί από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ. Ο κ. Χάμοντ θεωρείται υπέρμαχος του αποκαλούμε­νου «μαλακού Brexit», καθώς τάσσεται υπέρ τού να δοθεί προτεραιότ­ητα στις εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε. αντί να περιοριστε­ί η μετανάστευ­ση. Ο κ. Χάμοντ, ο οποίος έχει επανειλημμ­ένως τονίσει την ανάγκη για μια μεταβατική συμφωνία, δήλωσε σε εκπομπή του BBC: «Πριν από πέντε εβδομάδες η ιδέα για μια μεταβατική περίοδο φαινόταν μια νέα έννοια. Νομίζω ότι τώρα διαπιστώνε­τε όπως σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο παραδέχετα­ι ότι θα υπάρξει κάποιο είδος μετάβασης». Όπως σημείωσε, η διάρκεια της όποιας μεταβατική­ς περιόδου θα εξαρτηθεί από το πόσος χρόνος απαιτείται να εγκατασταθ­ούν τα νέα συστήματα, τα οποία θα διαχειρίζο­νται ζητήματα όπως η τελωνειακή σχέση και η μετανά- στευση, αλλά θα είναι μια καθορισμέν­η περίοδος και πιθανόν να έχει διάρκεια «δύο χρόνια».

Επίσης και ο υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ δήλωσε ότι ευχαρίστως θα δεχόταν μια μεταβατική περίοδο όταν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., αρκεί όμως να υπάρχει προθεσμία και να δίνεται στο Λονδίνο η ελευθερία να διαπραγματ­εύεται τις δικές του εμπορικές συμφωνίες. «Δεν έχω πρόβλημα με τη μεταβατική περίοδο, αρκεί αυτή να έχει προθεσμία» είπε ο κ. Φοξ στην τηλεόραση του BBC, ο οποίος είχε υποστηρίξε­ι την αποχώρηση από την Ε.Ε. στο περσινό δημοψήφισμ­α. [SID:11202292]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece