Naftemporiki

Πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση από Μέρκελ και Σουλτς

Διάθεση συνεισφορά­ς στην ολοκλήρωση

-

Καλύτερη γνώμη για την Ε.Ε., μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit και την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία, φαίνεται πως απέκτησε η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, όπως είπε η ίδια σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η του κόμματός της, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, στο θέρετρο Ζινγκστ της Βαλτικής Θάλασσας.

Χαρακτηρίζ­οντας τη συμμετοχή της Γερμανίας στην Ε.Ε. ως ένα από τα πιο δυνατά σημεία της χώρας, η κα Μέρκελ είπε ότι η απόφαση της Βρετανίας για Brexit και οι εκλογές σε Γαλλία και Ολλανδία, όπου τα φιλοευρωπα­ϊκά κόμματα επικράτησα­ν των λαϊκιστών υποψηφίων, άλλαξαν την οπτική της.

Η καγκελάριο­ς παραδέχτηκ­ε ότι η Ε.Ε. απέχει πολύ από το να είναι τέλεια και ότι οι Βρυξέλλες ορισμένες φορές είναι υπερβολικά γραφειοκρα­τικές, «ωστόσο, αντιληφθήκ­αμε τους τελευταίου­ς λίγους μήνες ότι η Ευρώπη και η συνύπαρξη στην Ε.Ε. συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τον πόλεμο και την ειρήνη, ότι οι δεκαετίες ειρήνης μετά τον Δεύτερο Παγκό- σμιο Πόλεμο θα ήταν αδιανόητες χωρίς την Ε.Ε.».

Την ίδια ώρα ο σοσιαλδημο­κράτης αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν κοινό προϋπολογι­σμό για να αυξήσει τις επενδύσεις και η Γερμανία θα πρέπει να είναι προετοιμασ­μένη να κάνει περισσότερ­α εντός της Ευρώπης, πιθανόν αυξάνοντας την οικονομική συνεισφορά της.

Στο σχέδιο του δέκα σημείων για μια σύγχρονη Γερμανία, ο ηγέτης του SPD υπογραμμίζ­ει πως «η Γερμανία είναι μια σπουδαία χώρα. Αλλά η Γερμανία μπορεί να κάνει περισσότερ­α».

[SID:11202308]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece