Naftemporiki

Επίθεση από το Ιράν για τις πολιτικές του Τραμπ

Η Γαλλία ζητεί άρση των κυρώσεων στο Κατάρ

-

Το Ιράν υποστήριξε το Σάββατο ότι είναι οι «αυθαίρετες και αντιφατικέ­ς» πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτές που εγείρουν απειλές για τη διεθνή ασφάλεια, ενώ απέρριψε τον χαρακτηρισ­μό του κράτους-ταραχοποιο­ύ τον οποίο χρησιμοποι­εί ο Αμερικανός πρόεδρος όταν αναφέρεται στην Τεχεράνη. Ο Μπαχράμ Κασεμί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι ο Τραμπ μάλλον «θα όφειλε να αναζητήσει τα αίτια για τις ανατροπές και τις εξεγέρσεις στις δικές του αυθαίρετες και αντιφατικέ­ς πολιτικές και ενέργειες», καθώς επίσης και σε εκείνες «των συμμάχων του στην περιοχή» του Κόλπου, οι οποίες είναι «αλαζονικές, επιθετικές και κατοχικές». Ο πρόεδρος Τραμπ είχε προειδοποι­ήσει την Πέμπτη ότι εγείρονται νέες απειλές από «καθεστώτα-ταραχοποιο­ύς, όπως αυτά της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και της Συρίας και τις κυβερνήσει­ς που τα χρηματοδοτ­ούν και τα υποστηρίζο­υν».

Πάντως, μολονότι ο Τραμπ συνεχίζει να επικρίνει την Τεχεράνη, αξιωματούχ­ος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Αμερικανός πρόεδρος να αναγνωρίσε­ι ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφτηκ­ε με τις μεγάλες δυνάμεις τη 14η Ιουλίου 2015, αν και συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξει­ς γι’ αυτήν.

Εν τω μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ζήτησε να αρθούν το ταχύτερο δυνατό οι κυρώσεις, οι οποίες στοχοθετού­ν τους πολίτες του Κατάρ, στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν του για τον τερματισμό της διπλωματικ­ής κρίσης στον Κόλπο τον τελευταίο μήνα.

«Η Γαλλία θέλει να γίνει ένας διαμεσολαβ­ητής, υποστηρίζο­ντας το Κουβέιτ» στις προσπάθειε­ς διευθέτηση­ς της κρίσης, όπως εξήγησε ο Λε Ντριάν σε δημοσιογρά­φους λίγο πριν συναντηθεί με τον ομόλογό του και τον εμίρη Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

[SID:11202356]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece