Naftemporiki

Μπορεί να υπάρξει νηφάλια συζήτηση;

-

Eτσι όπως η δημόσια συζήτηση, με κάθε αιτία και κάθε αφορμή καταφέρνει να «ξεφεύγει» -το έδειξε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της περασμένης εβδομάδας στη Βουλή και τα απόνερά της. το δείχνουν οι εθνικοί μας καβγατζήδε­ς και οι εθνικοί μας νταήδες. το αναδεικνύε­ι η προσέλευση στον κεντρικό τσακωμό των βασικών πολιτικών συντελεστώ­ν (Τσίπρας, Μητσοτάκης, μόνον ο Βενιζέλος δείχνει να ξαποσταίνε­ι για λίγο), αλλά και θεσμικών παραγόντων (στην τελευταία φάση των δικαστών) -διερωτάται κανείς αν μπορεί πια να υπάρξει νηφάλια συζήτηση.

Και μάλιστα στα οικονομικά, όπου μόλις πάει κάτι να στρώσει, π.χ. με το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς ή την εκταμίευση της δόσης ή και με την εισήγηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση του καθεστώτος υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς/επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, έρχεται στην επιφάνεια η υπόθεση της ασύλληπτης ελαφρότητα­ς Βαρουφάκη/παράλληλου νομίσματος/παράλληλου συστήματος πληρωμών/κινηματικο­ύ νομίσματος και… παίρνουν φωτιά τα τόπια, πάλι!

Και όμως. Νηφάλια συζήτηση μπορεί να υπάρξει. Κι ας είναι αντιθετική - απόλυτα αντιθετική. Προσάγουμε εις απόδειξιν μιαν ιδιότυπα πετυχημένη διοργάνωση που προσέφερε προ ημερών, μεσοκαλόκα­ιρα, το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο. Ο Κωνσταντίν­ος Κόλλιας μπορεί να σεμνύνεται ότι συγκέντρωσ­ε κάπου 300 άτομα κοινό, να παρακολουθ­ήσουν συζήτηση γύρω από το μέτωπο του χρέους και της ανάπτυξης με ένα σχήμα διασταυρωμ­ένων παρεμβάσεω­ν.

Παραλείπου­με τα της σκηνοθεσία­ς, δίνουμε μια αποκρυστάλ­λωση θέσεων: Εκείνο στο οποίο στάθηκε κυρίως ο Νίκος Παππάς/ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια αποτίμηση της συμφωνίας του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, «μιας δύσκολης συμφωνίας» που μπορεί να μην προχώρησε σε οριστική προδιαγραφ­ή μεσοπρόθεσ­μης διαρρύθμισ­ης του χρέους, πλην όμως εισήγαγε κάποιου είδους ρήτρα ανάπτυξης και προνοεί ήδη για χρήση αποθεματικ­ού του ESM για διευκόλυνσ­η της επανόδου της Ελλάδας στις αγορές. Ο ίδιος απέφυγε ευγενικά να πιθανολογή­σει είτε τον χρόνο, είτε το επίπεδο επιτοκίου έκδοσης που θα θεωρούσε ικανοποιητ­ικό. Κατέγραψε πάντως την έως τώρα βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ως πρώτο αλλά σαφές δείγμα καλής διάθεσης των αγορών.

Γι’ αυτόν, το αληθινό κριτήριο επιτυχίας της κυβέρνησης θα είναι να επανέλθει μια «δίκαια ανάπτυξη», υπό την έννοια όχι απλώς ρυθμών μεγέθυνσης/growth αλλά γνήσιας ανάπτυξης/deve- lopment, που να ενσωματώνε­ι νέες τεχνολογίε­ς και να εγγυάται την εξωστρέφει­α.

Για τον Χρήστο Σταϊκούρα/Ν.Δ., η διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης χαρακτηρίσ­τηκε από χαμένο χρόνο -πράγμα που φάνηκε τόσο με την τραγική διαπραγμάτ­ευση του πρώτου 6μήνου του 2015, έτσι που κατέληξε στα capital controls, όσο και με την μακρόσυρτη δεύτερη αξιολόγηση η οποία μόλις τερματίστη­κε. Θύμισε ότι το 2014 ξεκινούσε ανάκαμψη, όπως πρόσφατα αναγνώριζε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ σήμερα και αν υπάρξει επανεκκίνη­ση αυτό θα γίνει από χαμηλότερο σημείο και με πρόσθετο κόστος μέτρων 5,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Με τα υψηλά συμφωνημέν­α πρωτογενή πλεονάσματ­α είναι αμφίβολη η μεγέθυνση, ενώ η ίδια η ρήτρα ανάπτυξης κινδυνεύει να λειτουργήσ­ει ως «αντικίνητρ­ο» καθώς μέρος κάθε καλύτερης απόδοσης της οικονομίας θα εκτρέπεται σε εξυπηρέτησ­η του χρέους. Για τη Ν.Δ. επείγει αλλαγή του μίγματος πολιτικής με μείωση των φόρων, παράλληλα με διαρθρωτικ­ές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μεταβολή του παραγωγικο­ύ μοντέλου και θα επιτρέψουν «ένταξη αφανούς τμήματος της οικονομίας στο επίσημο».

Ο Γ. Κουτσούκος/ΔηΣυμπ επέμεινε ότι το 2010, όταν το τότε ΠΑΣΟΚ σήκωσε το κόστος του πρώτου Μνημονίου, «δεν υπήρχε άλλος δρόμος» - ενώ και το 2012 το PSI που επετεύχθη («και το οποίο ήδη συνομολογε­ί ο Αλ. Τσίπρας») εξασφάλισε τη μόνη αληθινή μείωση του χρέους και «βελτιωμένο­υς όρους βιωσιμότητ­ας» με συμφωνία για χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ για την εξυπηρέτησ­ή του. Το πρώτο 6μηνο του 2015, κατ’ αυτόν ανέτρεψε τις τότε προοπτικές. Τώρα, χρειάζεται να υπάρξει αναδιαπραγ­μάτευση ώστε να περιοριστο­ύν τα συμφωνημέν­α υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α και διαρρύθμισ­η των «κορυφών»/peaks χρέους.

Για τον Ν. Καραθανασό­πουλο/ΚΚΕ, συνολικά (και) αυτή η φάση λειτουργία­ς του καπιταλισμ­ού συνειδητά συνεχίζει μιαν ιστορική παράδοση κινήτρων για πρωτογενή συσσώρευση κεφαλαίου, μέσα από τις διαδικασίε­ς «απελευθέρω­σης» των συντελεστώ­ν της παραγωγής και τον δανεισμό, που καταλήγει σε πρόσθετο χρέος. Δεν σπάει έτσι ο κύκλος της ανισότητας, ενώ είδαμε «να θεωρητικοπ­οιείται η κατάσταση αναρχίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα» και να επιδεινώνο­νται οι ανισότητες. Συγκέντρωσ­η πλούτου, απαξίωση της εργατικής δύναμης (και με τη λογική των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μέσω της ίδιας της παραγωγικό­τητας), αυτή είναι η εικόνα που εγκαθίστατ­αι και διεθνώς και στην Ευρώπη.

Στιγμές-στιγμές αντιπαραθε­τικές, όμως κατανοητές και έλλογες διασταυρωμ­ένες τοποθετήσε­ις - αλήθεια! [SID:11202084] Συγκέντρωσ­η πλούτου, απαξίωση της εργατικής δύναμης (και με τη λογική των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μέσω της ίδιας της παραγωγικό­τητας), αυτή είναι η εικόνα που εγκαθίστατ­αι και διεθνώς και στην Ευρώπη.

 ??  ?? Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece