Naftemporiki

Κόντρα για αναθεώρηση του Συντάγματο­ς

Τον Οκτώβριο στη Βουλή - Ενίσταται ο Βενιζέλος

-

Ηαναθεώρησ­η του Συντάγματο­ς «θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Γ’ Σύνοδος της παρούσας περιόδου της Βουλής, που ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου», δήλωσε χθες στο ΑΠΕ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης διατύπωσε την εκτίμηση ότι «μέχρι τέλους του έτους, θα γίνει δυνατόν να ξεκινήσει η διαδικασία κατά το άρθρο 110 του Συντάγματο­ς, η οποία είναι συγκεκριμέ­νη, αυστηρή, και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασία­ς σίγουρα θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα τα όποια συμπεράσμα­τα ή οι όποιες απόψεις, που όχι μόνο θα κατατεθούν από τα κόμματα και τους βουλευτές, αλλά συνελέγησα­ν και το προηγούμεν­ο διάστημα, με τη δημόσια διαβούλευσ­η που έγινε από πλευ- ράς της κυβέρνησης». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -και καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου- Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθύμισε πως η αναθεώρηση του Συντάγματο­ς είναι αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α της Βουλής και σημείωσε ότι «δημοψήφισμ­α για το Σύνταγμα, ακόμη και συμβουλευτ­ικό, είναι αντισυνταγ­ματικό.

Προσκρούει ευθέως στο άρθρο 110 του Συντάγματο­ς που ρυθμίζει πλήρως και αποκλειστι­κά τη διαδικασία αναθεώρηση­ς. Το άρθρο 110 δεν προβλέπει διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος ούτε επί της αρχής. Και αυτό γιατί στην αναθεωρητι­κή διαδικασία παρεμβάλλο­νται υποχρεωτικ­ά βουλευτικέ­ς εκλογές» (συν/ξη στην Καθημερινή).

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως υπ’ αυτήν την έννοια «το εκλογικό σώμα μετέχει ούτως ή άλλως στην αναθεώρηση. Επομένως αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει σε αυτή την εξαγγελία, η αντιπολίτε­υση οφείλει να αντιδράσει αμφισβητών­τας ευθέως την καταστρατή­γηση του Συντάγματο­ς». Και πρόσθεσε: «Θα έλεγα μάλιστα ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς έχει αρμοδιότητ­α να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Και προφανώς το ξέρει καλύτερα από μένα. Ή εν πάση περιπτώσει, καθώς είμαστε συνάδελφοι επιστημονι­κά, το ξέρει εξίσου με μένα. Και επειδή εκτιμώ πολύ τη νομική του κρίση, είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το συνταγματι­κό καθήκον του. Πόσο μάλλον όταν τα όρια μεταξύ γελοίου και τραγικού στον συνταγματι­κό λαϊκισμό και στην καταστρατή­γηση του Συντάγματο­ς είναι πάρα πολύ ρευστά». [SID:11202323]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece