Naftemporiki

Κυρώσεις σε ευρωχώρες για απόρριψη προσφύγων

Αλληλεγγύη ζητούν Σουλτς - Αβραμόπουλ­ος

-

Υπέρ της επιβολής οικονομικώ­ν κυρώσεων στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες, αλλά και της πρόσθετης στήριξης στις συνεπείς χώρες τάχθηκε ο επικεφαλής του Σοσιαλδημο­κρατικού ΚόμματοςSP­D της Γερμανίας και υποψήφιος καγκελάριο­ς, Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με το κείμενο των βασικών θέσεών του -το παρουσίασε χθες στο Βερολίνο- ο κ. Σουλτς τονίζει πως όποιο κράτος-μέλος της Ε.Ε. αρνείται την αποδοχή προσφύγων θα πρέπει να υφίσταται χειρότερη οικονομική μεταχείρισ­η. Αντιθέτως, κράτη που παρέχουν προστασία σε πολλούς πρόσφυγες οι οποίοι χρειάζοντα­ι άσυλο θα πρέπει να δέχονται πρόσθετη οικονομική υποστήριξη.

Υποστηρίζε­ι ακόμη πως η Ευρώπη χρειάζεται έναν μηχανισμό που να επιτρέπει την άμεση αποσυμφόρη­ση μίας χώρας, με τη μεταφορά προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε., και επισημαίνε­ι: «Κράτη που δέχονται πρόσφυγες θα πρέπει να λαμβάνουν υποστήριξη, επί παραδείγμα­τι για την κατασκευή εγκαταστάσ­εων, σχολείων ή για παροχές ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης».

Εξάλλου, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, σε συνέντευξή του, στο ιταλικό εβδομαδιαί­ο περιοδικό «L’ Espresso», τονίζει πως «δεν είναι βιώσιμο λίγες ευρωπαϊκές χώρες να φέρουν στους ώμους τους το βάρος ολόκληρης της πρόκλησης του μεταναστευ­τικού. Όλες οι χώρεςμέλη πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ιταλία».

Αναφερόμεν­ος στον «κανονισμό του Δουβλίνου» παρατηρεί ότι «συντάχθηκε σε μια εντελώς διαφορετικ­ή ιστορική στιγμή. Δεν είναι κατάλληλος για τη σημερινή κατάσταση και δεν μπορούμε να διατηρήσου­με το status quo» και προσθέτει ότι «για να βρεθεί ένας συμβιβασμό­ς σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου, αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί μέρος μιας ευρύτερης πρότασης μεταρρύθμι­σης του ευρωπαϊκού ενιαίου συστήματος ασύλου».

[SID:11202305]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece