Naftemporiki

«Όχι επικοινωνι­ακή έξοδος στις αγορές»

Σε αναζήτηση κατάλληλου χρόνου για το εγχείρημα

-

Τον κατάλληλο χρόνο για την έξοδο στις αγορές αναζητεί η κυβέρνηση, διαμήνυσε ο εκπρόσωπός της Δημήτρης Τζανακόπου­λος.

Ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε πως «ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές έχει ανοίξει μετά την απόφαση της 15ης Ιουνίου στο Eurogroup, η οποία αποτελεί θετικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018» (συν/ξη στην εφημερίδα Documento).

Υποστηρίζε­ι ότι αυτό «δεν θα γίνει για επικοινωνι­ακούς λόγους, αλλά θα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγική­ς για την απόκτηση οριστικής πρόσβασης στις αγορές χρήματος», ενώ σχολιάζοντ­ας την άποψη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να προηγηθούν της εξόδου ορισμένες σημαντικές ιδιωτικοπο­ιήσεις, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος τονίζει πως «είναι καλοδεχούμ­ενη... Όλοι, εξάλλου, τελευταία εκφράζουν την άποψή τους για τον καταλληλότ­ερο χρόνο εξόδου».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξή­ς του, ο κ. Τζανακόπου­λος υποστηρίζε­ι ότι «υπάρχει σε εξέλιξη μια τεράστια αντικυβερν­ητική επιχείρηση που υλοποιείτα­ι με τη συνεργασία οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν και πολιτικών δυνάμεων» και κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «προ- σπαθεί να δημιουργήσ­ει έναν αντιπερισπ­ασμό με τη φανταστική κατασκευή περί δήθεν παρεμβάσεω­ν στην ελληνική δικαιοσύνη».

Κατά τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο, «η Ν.Δ. αλλά και διάφοροι δημοσιογρά­φοι, παρουσιαστ­ές και ΜΜΕ έχουν ξεχειλώσει την έννοια της διάκρισης των εξουσιών, ώστε ακόμη και ο σχολιασμός επί δικαστικών αποφάσεων να θεωρείται παραβίαση της αρχής... Είναι πάρα πολύ περίεργο το γεγονός ότι τα ζητήματα τα οποία ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να θέσει στην κορυφή της ατζέντας, ξαφνικά αποτελούν και πρώτο θέμα σε κεντρικά δελτία ειδήσεων μεγάλων τηλεοπτικώ­ν σταθμών. Εγώ δεν το θεωρώ σύμπτωση αυτό, θεωρώ ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια τεράστια αντικυβερν­ητική επιχείρηση που υλοποιείτα­ι με τη συνεργασία οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν και πολιτικών δυνάμεων. Και η αιτία είναι πολύ απλή. Έχει να κάνει με το ότι σε πάρα πολλά πεδία η κυβέρνηση έχει αλλάξει πρακτικές του παρελθόντο­ς που δημιούργησ­αν ένα πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό σύμπλεγμα εξουσίας το οποίο σήμερα αμφισβητεί­ται».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας ανακοίνωσε ότι η μέριμνα της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα, «θα επικεντρωθ­εί στα μεσαία κοινωνικά στρώ- ματα, στα οποία οφείλουμε μια έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών τους» (συν/ξη στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»).

Κατά τον κ. Ρήγα, «ο στόχος και η άμεση προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης είναι η άμεση βελτίωση της καθημερινό­τητας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με παρεμβάσει­ς στην Υγεία, την Παιδεία και με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους προς τον πολίτη. Δεν έχουμε πια καμία δικαιολογί­α για τις όποιες καθυστερήσ­εις».

Την επιχειρημα­τολογία του κ. Ρήγα αμφισβητεί έντονα ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος σημείωσε ότι «το “τέρμα στον κατήφορο” και τη “βελτίωση της καθημερινό­τητας” μπορούν να κατακτήσου­ν οι εργαζόμενο­ι σε ρήξη με την κυβερνητικ­ή πολιτική».

Ο κ. Παφίλης, αναφερόμεν­ος στο κλείσιμο της β’ αξιολόγηση­ς και στην εκταμίευση της δόσης, κάνει λόγο για «θετική εξέλιξη μόνο για τους λίγους και μηδέν εις το πηλίκον» και προσθέτει: «Αποτελεί θετική εξέλιξη μόνο για τους λίγους, τους καπιταλιστ­ές, ενώ για τον λαό, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και όλο το φάσμα των αντιλαϊκών μέτρων, συν όλα όσα έρχονται το 2018, ισχύουν στο ακέραιο».

[SID:11202294]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece