Naftemporiki

Κυπριακή έκκληση για ψυχραιμία

Ανυπόστατα τα περί αναταραχής

-

Δημόσια έκκληση στα ελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης «να παρουσιάζο­υν την ορθή και όχι την επικοινωνι­ακή εικόνα που η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει, ότι τάχα υπάρχει αναταραχή στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται η ΑΟΖ της Κύπρου» απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης, ο οποίος τόνισε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας με το μέρος της. Και αυτή είναι η ασπίδα μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας πως «το πολεμικό σκηνικό που παρουσιάζε­ται, κυρίως από ιστοσελίδε­ς, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικό­τητα. Η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 έχει αρχίσει χωρίς οποιοδήποτ­ε πρόβλημα ή παρενόχλησ­η. Οι όποιες τουρκικές κινήσεις είναι στο πλαίσιο της συνήθους τακτικής τους και σε καμία περίπτωση δεν έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή εκδηλωθεί ως παραβίαση των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Κυπριακής Δημοκρατία­ς».

Στο πλαίσιο ενός παιγνίου εντυπώσεων, η Άγκυρα διοχετεύει πληροφορίε­ς περί πλόων της φρεγάτας Gokceada (Ίμβρος) πλησίον της Πάφου, ή του ερευνητικο­ύ σκάφους Barbaros στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευ­σης έχουν η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική TOTAL.

Στη Λευκωσία θα βρίσκεται σήμερα, για μονοήμερη επίσκεψη, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχου­ν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσα­ν στη Λάρνακα.

Η επίσκεψη εκτιμάται ότι στέλνει και το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυπριακές πηγές, τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο τεμάχιο 11 όπου βρί- σκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι. Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι σήμερα να φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης.

Οι γεωλογικές πιθανότητε­ς για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμά­των φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο θα λαμβάνοντα­ι αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένω­ν από τυχόν απελευθέρω­ση υδρόθειου, που είναι πιθανή.

Στην Αθήνα, ο αναπληρωτή­ς ΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι «έχει δημιουργηθ­εί ένα τείχος ασφαλείας, ένα τείχος τήρησης της διεθνούς νομιμότητα­ς που επιτρέπει στο κυπριακό κράτος, μια κυρίαρχη χώρα, εδαφικά βέβαια λαβωμένη, να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα».

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε την πολλές φορές εκφρασθείσ­α θέση ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς μιλώντας από την Κάσο, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσο­υ στον εθνικό κορμό, αναφερόμεν­ος στην Κύπρο τόνισε πως επιδιώκουμ­ε, το συντομότερ­ο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επισημαίνο­ντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι νοητή με περιορισμέ­νη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσα­ν στρατεύματ­α κατοχής και αναχρονιστ­ικές εγγυήσεις τρίτων... Διότι τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και επιπλέον θα δημιουργού­σε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφι­κό προηγούμεν­ο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

[SID:11202295]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece