Naftemporiki

«Ποιος το έκανε αυτό;»

-

Χωρίς πολλά λόγια και περιττούς προλόγους. Ο προπηλακισ­μός δύο επιφανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, των πρώην υπουργών Νίκου Φίλη και Νίκου Ξυδάκη, είναι πράξη απεχθής. Όπως το ίδιο απεχθείς ήταν οι προπηλακισ­μοί εις βάρος του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κάρολου Παπούλια το 2011 στη Θεσσαλονίκ­η και την ίδια χρονιά ο ξυλοδαρμός του Κωστή Χατζηδάκη και του Απόστολου Κακλαμάνη στο κέντρο της Αθήνας, η απειλή λιντσαρίσμ­ατος του Γιώργου Πεταλωτή στο ΚΑΠΗ της Αργυρούπολ­ης, ο ξυλοδαρμός του βουλευτή Χρήστου Μαγκούφη στα Τρίκαλα, η ρίψη γιαουρτιών κατά του Θόδωρου Πάγκαλου και οι εμπρηστικέ­ς επιθέσεις στην οικία του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρ­η.

Τα λίγα τελευταία χρόνια στη χώρα έχει διαμορφωθε­ί μια κατάσταση κοινωνικοπ­ολιτικού μηδενισμού, έχει επικρατήσε­ι μια κουλτούρα βίας που επέτρεψε να διαπραχθεί το αποτρόπαιο έγκλημα της δολοφονίας τριών ανθρώπων στο υποκατάστη­μα της Marfin. Έγκλημα το οποίο παραμένει χρόνια τώρα ατιμώρητο, ενώ διαρκής είναι η βάναυση κακοποίηση του δημόσιου χώρου από κάθε λογής αγανακτισμ­ένους και εξεγερμένο­υς.

Η περιδιάβασ­η στους λειμώνες της βίας -υποκειμενι­κής, αντικειμεν­ικής, συμβολικής- κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση, τροφοδοτεί τον προβληματι­σμό και τη σκέψη, για να μπορεί να διακρίνει τις αιτίες, την πάθηση από τα συμπτώματα, αλλά ως εκεί.

Η βία δεν μπορεί να γίνει συνθήκη συμβίωσης, οι αγανακτισμ­ένοι πελταστές δεν μπορεί να είναι ο τρόπος του μέλλοντός μας και σε καμιά περίπτωση οι σηματοδότε­ς στην οδό της επιστροφής σε μια έλλογη κανονικότη­τα.

Όσοι σχετικοποί­ησαν και ακόμη χειρότερα εργαλειοπο­ίησαν τη βία δεν μπορεί τώρα να απορούν με την εικόνα των δύο πρώην υπουργών και τα δηλητηριώδ­η, ανόητα σχόλια στο διαδίκτυο.

Ας ανατρέξουν στον διάλογο του ναζί αξιωματικο­ύ και του Πικάσο, στο κατεχόμενο Παρίσι, ενώπιον του πίνακα της Γκουέρνικα. Εκεί θα βρουν την απάντηση στο ερώτημα «ποιος το έκανε αυτό». Το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό, όχι απλώς ζήτημα ηθικής τάξεως. Η αγελαία συμπεριφορ­ά, ως εκδήλωση ενός πληγωμένου θυμικού, μπορεί να λειτουργεί εκτονωτικά κι ως διαφυγή από μια δυσβάσταχτ­η, ζοφερή πραγματικό­τητα, αλλά δεν αντιμετωπί­ζει το πρόβλημα, το οποίο θα επιβάλλει δυναστικά την παρουσία του όσο ο εκσφενδονι­ζόμενος καφές θα υποκαθιστά το επιχείρημα και την έλλογη, κοινή και συνειδητή δράση για μια βαθιά αλλαγή.

Καιρός είναι ο καταγωγικό­ς μύθος του Κάιν - Άβελ να πάψει να βρίσκει αντίκρισμα στην πραγματικό­τητα. [SID:11202209]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece